NEOBUZDANA NERETVA

Nesretni blagdani u Metkoviću: Ponovno poplavljen dio grada

Uzrok je isti kao i početkom prosinca - višednevna južina i kiša te ispuštanje vode iz hidrocentrale Jablanica podigli su vodostaj
 Denis Jerković/CROPIX

METKOVIĆ - Umjesto blagdanskog ugođaja, stanovnici desne strane grada Metkovića suočeni su sa novom opasnosti od poplava, drugom u samo mjesec dana, a trećoj ove kalendarske godine. Još se kuće nisu ni očistile niti osušile, a zaprijetila im je nova katastrofa. Uzrok je isti kao i početkom prosinca višednevna južina i kiša te ispuštanje vode iz hidrocentrale Jablanica, podigli su vodostaj, zbog čega se Neretva ulijeva u rječicu Norin, koja zatim plavi desnu stranu grada Metkovića.

2010. godina za njih je loše započela siječanjskim poplavama pa će čini se tako i završiti. Iako su Hrvatske vode na Božić proglasile redovite mjere obrane od poplava na rijeci Neretvi, ugroženim stanovnicima to nije nikakva utjeha.

Nekoliko gradskih ulica je pod vodom, Zagrebačka, Matije Gupca i Neretvanskih gusara. Poplavile su okućnice i podrumski prostori, za sada nisu ugroženi stambeni objekti. Na cesti između Vida i Metkovića kod rasadnika u Prudu je dvadesetak centimetara vode na kolniku pa se prema ovim naseljima prometuje na vlastitu odgovornost.

Unatoč opasnosti od nove poplave, stanovnici desne strane grada svečano su obilježili Božić. U crkvi Svetog Nikole, održane su blagdanske mise, a tako je bilo i na blagdan Svetog Stjepana. Kako bi upozorili na katastrofu koja ih je zadesila, u crkvi su postavili Betlehem, ograđen vrećama pijeska. Sveta obitelj, Isus, Marija i Josip su u trupici a oko njih plutaju plastične boce, otpadna ambalaža i mandarine.

- Pripremamo se na najgore, kaže nam Martino Krstičević Baja, koga smo zatekli u obilasku Zagrebačke ulice. Na nogama su mu duboke ribarske čizme a prijevozno sredstvo bicikl.

- Na svu sreću ljudi su ostavili vreće sa pijeskom ispred vrata, pa će ih ponovno slagati ako zatreba. Tu su i pumpe za ispumpavanje, a samo su rijetki spustili namještaj na pod, kaže nam Martino, koji se nada da će njega i njegove susjede ovaj put zaobići poplava, od koje se još dugo neće oporaviti.

A poplava nije zaobišla Antu Manenicu, u Zagrebačkoj ulici, čija je kuća treći put ove godine ostala kao pusti otok. Do nje se može doći jedino u ribarskim čizmama ili u trupici. Loša blagdanska čestitka za njega i ostale, kojima je voda početkom prosinca potopila dnevne boravke.

Iako za Antu Manenicu nema spasa, čini se da će njegove susjede zaobići katastrofa jer se vrijeme smiruje, a i informacije iz gornjeg toka rijeke Neretve govore da se ispuštaju manje količine vode iz Jablanice.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora, koja sustavno mjeri vodostaj Neretve u susjednoj Hercegovini javlja da je vodostaj u blagom opadanju, pa se pretpostavlja da je 336 centimetara makismalna razina vodostaja Neretve kod Metkovića. Čini se da u prilog ovoj tvrdnji idu i vremenske prognoze, koje najavljuju prestanaka oborina i burovito vrijeme, što bi trebalo smanjiti razinu mora te poboljšati utjecaj rijeke Neretve na ušću. Tako bi se smanjila razina zaobalnih voda, koje su ponovno ovih blagdanskih dana zaprijetile desnoj strani grada Metkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 18:24