'TEŠKI SUKOB INTERESA'

OTVORENO PISMO UDRUGE 'VARAŽDIN BEZ SMEĆA': 'Gradonačelnik Čehok i dalje donosi sve odluke u vezi poslova za koje je okrivljen'

Ivan Čehok
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Otvoreno pismo o, kako navode autori, teškom sukobu interesa varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka ovih je dana poslano na 70 adresa.

Pismo Udruge "Varaždin bez smeća", uz predsjednika Zorana Milanovića, primili su hrvatski saborski zastupnici, europarlamentarci i gradski vijećnici Grada Varaždina.

- Ovim putem Vas želimo upozoriti na situaciju u kojoj se našao Grad Varaždin zbog neučinkovitog i sporog pravosuđa, situaciju koja je jedinstvena ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji. Slučaj gradonačelnika protiv kojega se vode tri kaznena postupka zbog teške korupcije, koji je nepravomoćno osuđen, ali koji unatoč tome ne želi podnijeti ostavku, a istovremeno sklapa nagodbe vrijedne stotine milijuna kuna vezano za iste pravne poslove zbog kojih je osuđen i zbog kojih se protiv njega istovremeno vode dodatni kazneni postupci uistinu je neviđen u normalnim demokratskim društvima – navodi se u pismu.

Većina gradonačelnikovih se navodnih grijeha iznesenih u pismu vežu uz varaždinskog poduzetnika Davora Pataftu, s kojim je zajedno Ivan Čehok i osuđen na nepravomoćnu bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Gradonačelnika se teretilo zbog sklapanja nekoliko po Grad štetnih ugovora s tvrtkama u vlasništvu obitelji Patafta, u ukupnom iznosu više od 200 milijuna kuna.

Nakon što je 2011. godine završio u pritvoru, Ivan Čehok je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina, ponovno se kandidirao 2017. godine i osvojio novi mandat. Na istim je izborima i Davor Patafta osvojio mjesto u varaždinskom Gradskom vijeću, čiji je danas potpredsjednik.

Istovremeno uz slanje otvorenog pisma, Udruga je Ivana Čehoka prijavila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

- Gradonačelnik donosi sve odluke u vezi poslova za koje je okrivljen – navodi se u prijavi.

Spominje se i "zabrinjavajući način na koji gradonačelnik manipulira javnošću i Gradskim vijećem, prezentiranjem netočnih informacija". - Netransparentnost i skrivanje informacija na koje javnost ima pravo i s kojima bi gradski vijećnici trebali biti upoznati pri donošenju odluka, ima cilj, a koji je u svojoj žalbi na presudu Županijskog suda istaknuo i USKOK – "političku korupciju u najtežem obliku".

I predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Damir Habijan (HDZ) u srpnju je upozorio, navodi se u prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, da se "Grad Varaždin opet pokušava uvući u svojevrsnu močvaru, a funkcija Gradskog vijeća nije da 'pegla' ugovore koje je gradonačelnik Čehok sklopio s Pataftom".

Članove Udruge brine, pojašnjavaju, da gradonačelnik namjerava uvući Grad u dužničko ropstvo plaćanjem po ugovorima koji su predmetom kaznenog i parničnih postupaka ujedno pokušavajući na taj način za sebe i Davora Pataftu ishoditi blažu kaznu o kojoj će odlučiti Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:12