OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Ivan Čehok i Horvat oslobođeni USKOK-ove optužbe za primanje mita: Preslušano je više od 90 svjedoka

Nisu dokazane optužbe da su Čehok kao gradonačelnik i Horvat kao njegov zamjenik zlouporabili položaj i ovlasti

Zlatko Horvat, Ivan Čehok, Miroslav Bunić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, njegov tadašnji zamjenik Zlatko Horvat, te Miroslav Bunić, bivši predsjednik uprave varaždinskog Zagorje Tehnobetona, oslobođeni su danas na zagrebačkom Županijskom sudu za kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a.

Tako je ovo drugi predmet u dva dana koji je po USKOK okončan nepravomoćnom oslobađajućom presudom nakon više od desetljeća sudskog postupka, a dva desetljeća od počinjenja kaznenih djela za koja se teretilo trojicu okrivljenika, te dvije tvrtke Zagorje-Tehnobeton i tvrtke Zagorje Tehnobetona koje su također oslobođene optužbe.

Prema ocjeni sudskog vijeća, jednog koje je rješavalo ovaj predmet i okončalo ga u godinu i pol saslušavši više od 90 svjedoka, te nekoliko vještaka nisu dokazane optužbe da su Čehok kao gradonačelnik i Horvat kao njegov zamjenik zlouporabili položaj i ovlasti tako što su primili mito, a Buniću da ih je na to potaknuo.

Sudsko vijeće je ocijenilo da nije dokazano da se pogodovali kod kupnje zemljišta u Jalkovečkoj u Varaždinu namijenjenog za gradnju POS-ovih stanova, a prodan je dio zemljišta kojeg je prethodno Republika Hrvatska prenijela na grad Varaždin.

Nakon što su otvorene ponude, Zagorje i Coning nisu bili najpovoljniji, tvrtki USKOK, već Meteor i Snatoing, koji su onda snizili ponudu da bi ove prvi dobili posao, no prema ocjeni vijeća grad Varaždin stekao je više nekretnina nego što ih je dao.

Otpala je i druga točka optužnice da su Čehok i Bunić od ožujka 2003. do 07. svibnja 2003. u Varaždinu, Čehok kao gradonačelnik Grada Varaždina, na traženje Bunića, direktora trgovačkog društva Zagorje-tehnobeton d.d. iz Varaždina, Čehok pogodovao Buniću pri prodaji građevinskog zemljišta a sve na štetu grada Varaždina a u korist Zagorje-Tehnobetona. USKOK je tvrdio da se to zbilo tako što je 10. ožujka 2003. prilikom otvaranja pristiglih ponuda na javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta, vlasništvo kojega je prethodno Republika Hrvatska prenijela Gradu Varaždinu, i to dio kč.br. 2989/1 k.o. Varaždin, ukupne površine 38.500 m2, u zoni,Jalkovečka", radi izgradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje, kada je utvrđeno da je od pristiglih ponuda najpovoljnija zajednička ponuda društava Stanoing d.o.o. i Meteor d.o.o. s ponuđenom cijenom od 51,15 eura/m2,Čehok, suprotno zaključku Gradskog poglavarstva Grada Varaždina od 23. siječnja 2003. po kojemu je osnovni kriterij za ocjenjivanje najpovoljnijeg ponuditelja trebala biti ponuđena viša cijena, prisutnima rekao da posao trebaju dobiti društva Zagorje-tehnobeton d.d. i Coning inženjering d.d., koja su dala zajedničku ponudu s ponuđenom cijenom od 50,00 eura/m2, a slijedom čega je od odgovornih osoba društava Stanoing d.o.o. i Meteor d.o.o. zatraženo da izmijene ponudu tako da smanje ponuđenu cijenu, a svjesni Čehokova utjecaja u donošenju odluka o dobivanju i realizaciji poslova njihovih društava s Gradom Varaždinom i učinili, tako što su izmijenili ponudu na cijenu od 38,00 eura/m2, dok je na štetu Grada i u cilju pribavljanja dodatne koristi društvima Zagorje-Tehnobetonu d.d. i Coning inženjeringu d.d. i njihova ponuda smanjena na 41,00 eura/m2, a sukladno čemu je kao najpovoljnija izabrana zajednička izmijenjena ponuda društava Zagorje-tehnobeton d.d. i Coning inženjering d.d. na 41,00 eura/m2, nakon čega je 07. svibnja 2003. I okr. Ivan Čehok, u ime Grada Varaždina, s navedenim društvima sklopio Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta.

Nije dokazano ni da se pogodovalo Zagorje Tehnobetonu kod zamjene zemljišta između tvrtke i Grada radi izgradnje Arene Varaždin, pri čemu bi grad loše prošao i da je oštećen grad Varaždin.

Otpale su još neke točke optužnice i odbijena optužnica USKOK-a u jednoj točki u odnosu na trećeokrivljenog Miroslava Bunića. Izricanje presude i njezino obrazloženje trajalo je 50-ak minuta, a sva trojica okrivljenik bili su u sudnici u nazočnosti svojih branitelja. Na ove presude po primitku presude USKOK može uložiti žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:01