NOVI DETALJI

Banožić kazneno prijavljen, Božinović komentirao alkotest; Liječnik: ‘I dalje se ne sjeća nesreće‘

Nesreća se dogodila oko 6.15 na cesti Vinkovci - Županja zbog Banožićeva pretjecanja teretnog vozila

Mario Banožić

 Cropix/

NOVO, 13:45 Zdravstveno stanje bivšeg ministra obrane Marija Banožića koji se nalazi na liječenju u osječkom KBC-u je stabilno, još uvijek je izvan neposredne životne opasnosti, ali se i dalje ne sjeća prometne nesreće u kojoj je sudjelovao, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo KBC-a.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Krunoslav Šego izjavio je novinarima kako su u bolnici i dalje vrlo oprezni, s obzirom na vrstu i opseg ozljeda koje je Banožić zadobio u prometnoj nesreći.

Novi nalazi od jutros ne pokazuju nikakvu značajnu progresiju ozljeda. I dalje se ne sjeća što se dogodilo, te i dalje nije pri punoj svijesti. S njim se može komunicirati, ali ta svijest nije puna svijest, kazao je Šego.

Teško je, kaže, reći koliko će takvo stanje još trajati, barem još nekoliko dana, u najboljem slučaju.

Dodao je i kako u osječkom KBC-za sada ne planiraju Banožićevo premještanje u neku drugu zdravstvenu ustanovu.

"Ne vjerujem da policija u ovom stanju od njega može dobiti neke relevantne informacije", ustvrdio je Šego na upit novinara može li Banožić u ovakvom stanju biti ispitan.


13:31 - Stanje bivšeg ministra Marija Banožića, unatoč teškim tjelesnim ozljedama, i dalje je stabilno. Njegov oporavak teče očekivanim tijelom te još uvijek nije potpuno došao k sebi, neslužbeno doznajemo.

Izvor nam govori da je to uobičajeno te da se nesreće ne sjeća te da postoji mogućnost da se nikada ni ne sjeti. Također, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje još uvijek nije upoznat s činjenicom da je u prometnoj nesreći koju je izazvao poginuo 40-godišnji Goran Šarić s kojim se u maglovito jutro sudario.

Detaljnije informacije o Banožićevu zdravstvenom stanju trebao bi uskoro dati dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC Osijek i šef kirurške službe.

Više pročitajte OVDJE.


13:17 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je danas nesreću u kojoj je bivši ministar Mario Banožić izazvao sudar u kojem je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake.

“Sve je sukladno onome što policija i odvjetništvo rade u ovakvim situacijama”, rekao je ministar.

O nalazima alkotesta kaže da će to sigurno biti dio predmeta, ali da oni nisu objavljeni jer je danas podnesena kaznena prijava.

“Istraga ide svojim tijekom. Oni koji imaju sve informacije su policija i odvjetništvo i kada oni odluče što i kada dijeliti s javnosti oni će to napraviti”, dodao je.

Više pročitajte OVDJE.


13:16 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković je novinarima nakon obilaska Interlibera govorio o bivšem ministru Mariju Banožiću koji je jučer teško ozlijeđen u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo vozač kombija, u koji se zabio.

- Tomo Medved je bio jučer u Osijeku i posjetio ga je. On je i dalje u stanju koje je zabrinjavajuće. U svakom slučaju, oporavlja se od teških tjelesnih ozljeda koje je jučer zadobio. Nije kontaktibilan. I ja ću ga posjetiti kada za to bude pravi trenutak, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali hoće li predložiti novog ministra ili će to ostati Zdravko Jakop.

- Sutra ćemo započeti konzultacije na tu temu. Predložit ćemo Saboru novoga ministra, kaže Plenković.

Više pročitajte OVDJE.


10:48 - Vukovarsko srijemska policija se oglasila o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao sada već bivši ministar obrane Mario Banožić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje.

Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru.

Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize.

Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8.15 do 16.26 sati, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja), poručili su iz policije.


Nakon jučerašnje prometne nesreće na cesti Vinkovci-Županja u kojoj je na mjestu smrtno stradao 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake, a ozlijeđen je i sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, čekaju se službeni nalazi krvi i urina Banožića, no prema neslužbenim informacijama, on nije bio pod utjecajem alkohola u vrijeme nesreće. Još nije poznato ni kojom je brzinom Banožić vozio kada se zabio u kombi iz suprotnog smjera.

Podsjetimo, Banožić je jučer u 6:15 sati ujutro svojim privatnim terencem krenuo u lov kada se dogodila strašna prometna nesreća. U automobilu je bio sam.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Biljana Luburić potvrdila je da je Banožić pretjecao teretno vozilo, a prethodno se nije uvjerio da to može učiniti s obzirom na vremenske uvjete i stanje na cesti. Došlo je do direktnog sudara s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Čeka se nalaz krvi

- Vozač osobnog automobila zadobio je teže ozljede. Tijekom očevida naložili smo sve potrebne radnje kako bi se prikupili svi podaci o okolnostima prometne nesreće. Izuzeli smo krv i urin radi utvrđivanja prisutnosti alkohola, a rezultate očekujemo uskoro. Nemamo podatke o kojoj se brzini radilo. Tijekom postupka će se utvrditi brzine kojima su se kretala vozila - rekla je Luburić, dodavši kako su razgovarali i s vozačem kamiona kojeg je Banožić pretjecao.

Privlaka zavijena u crno

Poginuo je vozač kombija Goran Šarić (40) iz Privlake, koji je bio vlasnik obrta za građevinske radove. Od ljudi koji su ga poznavali iz viđenja doznali smo da je bio iznimno vrijedan radnik, ali i odani obiteljski čovjek, koji je obožavao svoje dvije kćeri.

Malenim slavonskim mjestom nedaleko od Vinkovaca zavladali su tuga, bol i nevjerica zbog preranog odlaska njihovog sumještanina. - Svi smo šokirani i ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo našem prijatelju i sumještaninu, samo nam je kratko rekao jedan mještanin Privlake, gdje je bilo gotovo nemoguće naći sugovornika na ovu tužnu i bolnu temu.

- Još uvijek mi nismo svjesni da njega nema. Ne možemo doći k sebi kako se to moglo desiti i eto, šta da vam kažem, nije nam lako. Goran je bio pravi dečko, dobar i vrijedan dečko, kazao je za HRT Ivica Perkunić, rođak preminulog.

- Super je bio dečko, vrijedan čovjek. Borio se svim srcem za svoju djecu, za svoju obitelj. Radio je gađevinske radove, išao u Njmečaku, svugdje da bi prehranio svoju obitelj i mamu koja je s njim, dodao je Mato Perkunić.

Banožić krenuo u lov

Prema neslužbenim informacijama, Banožić, koji je poznat kao strastveni lovac, bio je u lovačkom odijelu, pa se pretpostavlja da je bio na putu u lov u spačvansku šumu. Do nesreće je došlo na cesti Vinkovci - Županja, nekih 1,2 kilometara od kružnog toka na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, na još uvijek ravnom dijelu ceste, ali neposredno prije zavoja kada se ide iz smjera Vinkovaca, kojim se kretao Banožić, odnosno odmah po izlasku iz zavoja kada se vozi iz smjera Županje, kojim se kretao poginuli G. Š. Ministar je bio za volanom svog privatnog terenca Nissan Terrano, a prema onome što je rekla Luburić, Banožić - s obzirom na konfiguraciju ceste, ali i činjenicu da je bila magla koja se u subotu ujutro nadvila nad Slavonijom - ili nije vidio dolazak vozila iz suprotnog smjera ili je procijenio da će stići na vrijeme zaobići kamion. U svakom slučaju, fotografije uništenog ministrova terenca i kombija poginulog svjedoci su žestine sudara koji se dogodio u traci kojom se kretao Šarić.

Pri svijesti je, ne sjeća se nesreće

Banožić je najprije hospitaliziran u Općoj bolnici Vinkovci, no zbog potrebe za neurokirurškim nadzorom i opservacijom prebačen je u KBC Osijek. Doznali smo da ima kontuzije u predjelu glave, ozljede prsnog koša i prijelom noge, a najozbiljnije su mu ozljede glave, zbog čega je i prebačen u osječku bolnicu. Iako su ozljede teške, on je stabilno i nije mu ugrožen život.

- Pacijent je pri svijesti, ali nije pri punoj svijesti, što je uobičajeno za takav tip ozljede mozga. Ne sjeća se događaja - naglasio je dr. Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Plenković Banožića razriješio dužnosti

Jučer poslijepodne je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji potvrdio da je ministra obrane Marija Banožića razriješio dužnosti. Njegove ovlasti preuzeo je državni tajnik Zdravko Jakop, koji je u Ministarstvu obrane od 2016.godine. Radio je prvo kao pomoćnik ministra, a nakon toga je postao državni tajnik.

Prilično je izgledno da bi se Banožić nakon oporavka mogao suočiti i s kaznenom odgovornošću. Naime, potvrde li se u nastavku istrage dosadašnji policijski nalazi da je do nesreće došlo kad je ministar pri lošoj vidljivost prouzročenoj maglom pokušao preteći kamion, i pri tome se sudario s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera, Banožić bi mogao biti okrivljen za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom.

Člankom 227. Kaznenog zakona pripisano je da će se počinitelja koji je izazvao prometnu nesreću u kojoj su jedna ili više osoba smrtno stradale kazniti od tri do petnaest godina zatvora. Onaj tko je pak prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom izazvao iz nehata, kaznit će se, temeljem istog zakonskom članka, kaznom od jedne do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:12