PRIRODNE POJAVE PLAŠE LJUDE

'NIJE NAM SVEJEDNO. IZ DUBINE SE NEŠTO ČUJE!' Propalo tlo i kod Imotskog: Otvorila se zemlja u blizini kuća

Nakon što je "propuntalo" tlo kod Drniša, u Istri, Međimurju i kod Zadra, u ponedjeljak poslije podne primjer ovog zanimljivog prirodnog fenomena dogodio se i u Poljicima kod Imotskog, u općini Podbablje, javlja Slobodna Dalmacija.

- Dođite vidjeti što se dogodilo u nekadašnjem vinogradu moga susjeda Mate Šušnjara. Rupetina široka i dva i pol metra, duboka metar i pol - pozvao nas je Domagoj Žarković iz Poljica.

I doista na zemljištu gdje je nedavno vlasnik izvadio iz zemlje stare loze,otvorila se zemlja. Prvu dojavu o tome u selo je donijela Iva Žarković, koja ju je zapazila dok je u blizini čuvala svoje ovce.

‘TO SU VRTAČE KOJE NASTAJU ZBOG ISPIRANJA TLA’ Speleolog objašnjava misteriozne ponore u Hrvatskoj

- Vidite - kaže Domagoj - u zemlju je otišao i jedan betonski stup koji je držao žicu od loza, a i nekoliko loza otišlo je u utrobu zemlje.

- Rupetina možda ne izgleda tako duboka, ali poslušajte kako se dolje u dubini nešto čuje - veli nam Domagoj.

Baš taj predio Poljica u svom okružju ima nekoliko kraških špilja, među kojima je najpoznatija špilja Zovnjača sa lijepim stalaktitima i stalakmitima. Ima i prirodnih bunara, no ,kako nam propovijeda stara Iva Žarković, nikada se ne pamti da se odjednom tako urušila zemlja i to na ledini, gdje se godinama sadila loza.

- Često čuvam ovce u blizini, pa mi je sada skoro i neugodno. Tamo u Drnišu, zna se, bio je neki rudnik, kopala se zemlja iznutra, a ovdje u nas ni rude, ni rudnika, a propuntaje se zemlja. Samo da ne bude većih propuntavanja... - kaže Iva.

- Sada nas je ta rupetina zainteresirala, bilo bi dobro, možda, ispitati kolika joj je stvarna dubina, gdje je nestao betonski kolac, na kojoj je dubini ostao. Može biti da upravo ovim dijelom gdje je nastala rupa, ima neka kraška udubina. Nije zgodno, jer prema sjeveru su kuće,nije baš sasvim sve jedno ljudima - veli Domagoj, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:41