TAJANSTVENE RUPE

‘TO SU VRTAČE KOJE NASTAJU ZBOG ISPIRANJA TLA’ Speleolog objašnjava misteriozne ponore u Hrvatskoj

Zima koja je iza nas bila je vrlo bogata padalinama koje su uzrokovale snažnije tokove podzemnih voda
 CROPIX / AFP

Rupa koja se u tlu jučer otvorila u Bokanjcu kod Zadra, četvrta je pukotina koja se u posljednja dva tjedna pojavila u Hrvatskoj. Počelo je 15. veljače u Selnicama kod Čakovca gdje je u rupi dubine deset metara pronađeno mrtvo tijelo mladog dečka .

Nastavilo se u ponedjeljak 25. veljače, otvaranjem golemog ponora nedaleko Drniša, da bi u četvrtak rupa u Lovranu progutala klupicu na kojoj je sjedio mladić. Srećom, samo je lakše ozlijeđen.

Tlo je čvrsto

Iako se čini kao da se zemlja otvara na svakom koraku, znanstvenici nisu zabrinuti i kažu da je riječ o posve uobičajenim prirodnim procesima!

Zima koja je iza nas bila je vrlo bogata padalinama koje su uzrokovale snažnije tokove podzemnih voda. One efektom ispiranja mogu uzrokovati brojne geološke pa i seizmičke aktivnosti, a često su uzrok rupa kao što su vrtače i jame.

Već se zna da se ponor kod Drniša otvorio iznad starog, nesaniranog rudnika boksita i da je rupa nastala urušavanjem šupljina koje su napravili rudari.

Prof. dr. Mladen Garašić sa Građevinarskog fakulteta u Zagrebu, jedan od četiri hrvatska doktora speleologije i autor više stotina stručnih radova, kaže u šali kako nam je ‘tlo pod nogama još uvijek čvrsto’. - Situacija u Drnišu je jasna, tamo je veliki sustav rudarskih tunela koji se često urušavaju, a neki su i posve poplavljeni. Sada je došlo do urušavanja. Rupa koja se otvorila na u Lovranu nesumnjivo je posljedica abrazije odnosno djelovanja morskih valova - objašnjava Garašić.

Na takve geološke događaje valja računati prilikom gradnje cesta, kuća i zgrada jer se samo kvalitetnim geofizičkim istraživanjima i snimanjima može dati ocjena je li neko područje više ili manje u opasnosti. Otvaranje zemlje nije moguće predvidjeti, no, moguće je utvrditi sve rizične dijelove terena. Tako je južniji dio Hrvatske, od Karlovca, kroz Liku i Gorski Kotar do Istre i Dalmacije podložniji otvaranju pukotina većih dubina, jer se radi o krškom terenu.

Slučaj Florida

Kontinentalni dio Hrvatske uglavnom je na starim, eruptivnim stijenama koje nisu u većoj opasnosti od urušavanja.

To što se proteklih tjedana otvorilo četiri rupe ne znači da je pojačan njihov intenzitet. - Često se takve rupe otvaraju tamo gdje to nitko ne zamijeti - kaže.

Florida se, kaže dr. Garašić, također nalazi na krškom tlu pa je i rupa koja se tamo otvorila posljedica normalne prirodne pojave.

Rupa u Louisiani, gdje sada probijaju toksični plinovi, nastala je upravo probijanjem prirodnog plina.

- To može biti manja erupcija plina, ali i početak ozbiljnije erupcije - kaže dr. Garašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:14