NAKON KIŠE...

Napokon dobre vijesti: Meteorolozi najavljuju novu promjenu vremena, vraćaju se vrućine, neće biti kapi kiše!

U nastavku novog tjedna bit će stabilnije i sunčanije, te sve manje svježe, štoviše - mjestimice opet i vruće, osobito na Jadranu
 Dusko Marusic/Cropix

Nakon nekoliko dana obilne kiše koja je prouzročila poplave u Hrvatskoj i zahladnjenja koje je došlo s oborinama, meteorolog Nove TV Darijo Brzoja otkrio je kakva nas prognoza očekuje idućih dana.

"Ono što nas očekuje u narednim satima te u subotu i nedjelju je još oborina. Međutim, oborina neće biti u količini koja je bila u petak i dan ranije. Padat će u Sloveniji i Austriji pa se može očekivati da će nešto od te vode doteći u rijeke.

Rijeka Sava je u stagnaciji ili laganom opadanju, međutim o toj novoj kiši i onome što će se kroz pritoke doliti u Savu ovisi u iduća 24 sata što će se događati", objasnio je.

Na pitanje je li ovo neobična situacija da u jednome danu bude više oborina nego u cijelom mjesecu Brzoja je odgovorio da je ljeti oborina na jednoj lokaciji bude obilna, odnosno da padne mjesčna količina u jednom danu.

"Međutim, ono što je bilo u petak i subotu, imali smo cijeli potez od Istre, sjeverni Jadran do srednjeg Jadrana, do ispod Splita, čak i unutrašnjost Hrvatske (unutrašnjost Dalmacije i gorska Hrvatska) imali su mjesečne ili domjesečne količine oborina što svakako nije nešto što se često događa", dodao je.

image

Prognoza za Zagreb

Idućih dana ide smirivanje, najavio je Brzoja. U nedjelju i ponedjeljak još može biti pljuskova, ne toliko često kao što je bilo dosad, a od utorka i srijede ide stabilizacija vremena.

Stabilizaciju vremena najavila je i meteorologinja HRT-a, Tomislava Hojsak, koja tvrdi da će u nastavku novog tjedna biti stabilnije i sunčanije, te sve manje svježe, štoviše - mjestimice opet i vruće, osobito na Jadranu.

"I u nedjelju na istoku Hrvatske treba računati na povremenu kišu, popodne i pljuskove s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, prolazno s jakim udarima. Sunčanih razdoblja bit će malo, pa će na 22 do 24 °C biti razmjerno svježe.

I u središnjoj Hrvatskoj dosta oblaka te kraća sunčana razdoblja. Kiša će povremeno padati u prvom dijelu dana, a lokalni pljusak moguć je popodne. Na sjeveru će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura razmjerno niska: 22 - 23 °C.

image

Prognoza za Split

Kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavina bit će i na promjenjivo oblačnom zapadu zemlje. U drugom dijelu dana moguće je nevrijeme s jakim i olujnim udarima vjetra. Ujutro i navečer mjestimice jaka bura, a popodne umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura u gorju oko 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 23 do 25 °C.

U Dalmaciji u noći i ujutro duž neverini. Daobale nju će uz promjenjivu naoblaku pljuskovi biti češći u unutrašnjosti, pa će vjerojatno ometati i alkarsku svečanost u Sinju. Na obali i otocima sunčanije, ali ne i posve stabilno. Ujutro će prolazno zapuhati jaka bura, na otvorenom sjeverozapadni vjetar, a popodne umjeren jugozapadni.

I na jugu Hrvatske u noći i ujutro može biti nevera. Posve stabilno neće biti ni tijekom dana, no bit će i dosta sunčanih sati. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo, popodne jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 25 do 27 °C."

"Još u ponedjeljak na kopnu pljuskovi s grmljavinom, češći u istočnim područjima. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka i dalje će biti osjetno niža od prosječne. Stabilizacija vremena vrlo vjerojatno slijedi u utorak, pa će nakon svježih jutara danju biti sve toplije.

Novi će tjedan i na Jadranu početi uz lokalne pljuskove s grmljavinom, moguće čak izražene. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadni vjetar i bura, a temperatura zraka će biti zamjetno niža od prosječnih oko 30 °C. Rast će u utorak i srijedu, uz obilje sunčanih sati.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:43