REFERENDUMSKI POTPISI

Most ima sustav koji prepoznaje duple potpise i 20 dana za provjeru

Za provjeru potpisa koristimo informatički sustav i svi će provjereni potpisi biti predani Saboru 24. siječnja

Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić
 

 Damjan Tadic/Cropix

Organizacijski odbor za raspisivanje Mostova referenduma o ukidanju Stožera civilne zaštite i covid-potvrda te o obvezi da se o svim epidemiološkim mjerama koje zadiru u ljudska prava i slobode odlučuje dvotrećinskom većinom u Saboru predat će potpise točno za dva tjedna. Riječ je o oko 800.000 potpisa koji su prikupljeni za dva referendumska pitanja: o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i promjeni Ustava, u koji bi se ugradila "epidemija".

Organizacijski odbor, kaže nam njihova predstavnica Iva Rem, prionuo je velikom poslu nakon blagdana i sada danonoćno rade na provjeri potpisa. Naime, informatičari građanskih inicijativa koriste se sustavom koji automatski prepoznaje duplirane potpise, pa će Saboru predati samo one za koje sami utvrde da su ispravni. Sustav im tu, naravno, olakšava posao. Operacija kontrole i prebrojavanja potpisa odrađuje se u Mostovoj centrali u Zagrebu, u Draškovićevoj ulici.

Brojenje i sistematiziranje

- Riječ je o oko 800.000 potpisa koje sada prebrojavamo i sistematiziramo. Utvrđujemo koji su potpis duplirani ili nečitki, a za to koristimo informatički sustav i svi će provjereni potpisi biti predani Saboru 24. siječnja - kaže Iva Rem.

U organizacijskom odboru ukupno je desetak ljudi. Osim blagdana i vikenda, rade svaki dan. Potpise će Saboru dostaviti sortirane u kutijama. - Ako izuzmemo blagdane, nama će biti potrebno nešto više od 20 dana za predaju potpisa. Sindikatima je bilo potrebno mjesec dana, pa s obzirom na to da imamo 800.000 potpisa, vjerujemo da je to primjeren rok - kaže predstavnica organizacijskog odbora. Očekuju da će im se dopustiti i promatranje kontrole tih potpisa kada jednom dođu u Sabor.

- To će biti jedan od zahtjeva jer očekujemo da se građanima koji su potpisali zaista i omogući referendum. Vrlo brzo ćemo izaći i sa svim zahtjevima što očekujemo od Vlade u tom periodu prebrojavanja. Očekujemo da se sve odradi prema zakonskim propisima, te da se potpisi provjere u kraćem roku nego inače. Jer ako će nama za 800.000 potpisa biti potrebno dvadesetak dana, onda bi njima s više ljudi na raspolaganju to trebalo ići još brže - kaže Iva Rem.

Most, odnosno organizacijski odbor, potpise Saboru predaje 24. siječnja, a onda slijedi procedura koja može potrajati i nekoliko mjeseci. Primjerice, za inicijativu "Narod odlučuje" bila su potrebna četiri mjeseca da se utvrdi kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa, jer se od prikupljenih više od 400.000 kontrolirao svaki potpis, a ne uzorak od 50.000 kao kod inicijative "67 je previše".

Koliko vremena?

U Zakonu ne postoje odredbe koje definiraju vremenski tijek, pa saborska većina može odugovlačiti s postupkom koliko god želi, pa bi se i s Mostovim referendumom moglo otegnuti do svibnja. Mostov organizacijski odbor Saboru će dostaviti kutije s potpisnim knjigama, a nakon što to naprave, morat će se napraviti zapisnik o primopredaji. Potom saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav poziva Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača. DIP bi nadzirao proces, preuzeo bi kutije s potpisnim listama te ih predao vjerojatno APIS IT-ju. Nadzirali bi cijeli postupak provjere broja i vjerodostojnosti, utvrđivali zakonitost postupaka prikupljanja potpisa, odnosno provjeravali jesu li se potpisi prikupljali sukladno Zakonu, odlučili bi o valjanosti potpisa koje bi APIS u postupku provjere označio spornima, sastavili bi izvješće o provedenom postupku provjere broja i vjerodostojnosti svih potpisa, dostavili ga ministru uprave po završetku postupka provjere broja i vjerodostojnosti svih potpisa birača, preuzeli bi kutije s potpisnim listama od APIS-a i vratili ih Hrvatskom saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:24