ODRŽANI IZBORI

Mladen Jakopović ponovo izabran za predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore

Dosadašnji predsjednik HPK će se u idućem mandatu ‘boriti za bolju i modernu poljoprivredu‘...

Mladen Jakopović

 Bruno Konjevic/Cropix

Novi saziv skupštine Hrvatske poljoprivredne komore (nazočno 57 od 62 ukupno izabrana delegata) izabrao je u utorana izbornoj skupštini, novog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. Krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika HPK u iduće četiri godine vodit će dosadašnji predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Za predsjednika HPK kandidirali su se dosadašnji predsjednik Mladen Jakopović iz Varaždinske županije, Mato Brlošić iz Osječko-baranjske županije, koji je HPK vodio u prethodnom mandatu, te Miško Šklempe poljoprivrednik iz Sisačko-Moslavačke županije.

Članove skupštine HPK pozdravila Marija Vučković koja je istaknula kako je Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH od izuzetne važnosti da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu Hrvatsku poljoprivrednu komoru, s čijim predstavnicima će se zajednički kreirati svi budući strateški ciljevi za hrvatsku poljoprivredu.

"Raduje me što u novom sastavu HPK vidim puno mladih poljoprivrednika, a posebno mi sigurnost i vjeru daje i to što je među novim članovima Vaše skupštine sada i dosta poljoprivrednica, što je dobar trend. Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, a vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati jer smo i u zadnje dvije i pol godine zajedno uspjeli donijeti strategiju poljoprivrede do 2030. godine, te Strateški plan za novo Programsko razdoblje ZPP-a. Trenutno se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za poljoprivredu, zbog čega je važno da još snažnije surađujemo, razmjenjujemo informacije i analize te zajednički radimo na povećanju proizvodnje, kako vrijednosti tako i količina, poticanju da sve više mladih uđe u poljoprivrednu djelatnost te da opskrba stanovništva kvalitetnom hranom bude sigurna i dostupna", naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"HPK će se u idućem mandatu, koji ste mi povjerili, boriti za bolju i modernu poljoprivredu jer je budućnosti poljoprivrede u našim rukama. Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU. Ova sadašnja situacija, koju imamo u Europi od nas zahtijevaju da Hrvatska osigura prehrambenu suverenost i sigurnosti, a za to su nam među ostalim potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavku moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama. Kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućeg razvoja i dostizanja cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine", kazao je opović.

Jakopović je nazočnim članovima skupštine HPK u svom programu među ostalim najavio i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda, poticanje udruživanje poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost HPK na terenu među poljoprivrednicima.

"Rad HPK mora se više spustiti među male poljoprivrednike. U mandatu želim osnažiti županijske ogranke koji će biti dostupni svakom poljoprivredniku. Jedan od načina je da se u HPK uvede i spoji Savjetodavna služba kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika – kako o samoj proizvodnji, tako i o korištenju EU fondova, udruživanje i drugo. Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a ono je često podcijenjeno i loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Svaki član skupštine mora organizirati svoje županijske podružnice na terenu kako bi informacije o našem radu došle do svakog proizvođača. Ne smijem od HPK napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca, nego mora biti na usluzi svima", kazao je Jakopović.

Jakopović je najavio i osnivanje i novih Odbora unutar HPK – Odbora za mlade poljoprivrednike, Odbor za znanost i Odbor za potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:40