DOBRE VIJESTI

Zagorski bagremov med i štrukli dva su nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u EU

 Robert Belosevic/Cropix
Krapinsko – zagorska županija sada ima čak četiri proizvoda koje se nalaze pod zaštitom EU

Dobre vijesti stigle su ovih dana u Krapinsko – zagorsku županiju. Naime, "Zagorski bagremov med" dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a "Zagorski štrukli" (ili "Zagorski štruklji") europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Kako piše lokalni medij Zagorje.com, postupak je pokrenut još 2019. godine, a med i štrukli ove su godine, uz meso zagorskog purana i zagorske mlince, postali dva nova zaštićena proizvoda Krapinsko – zagorske županije. Time je, kako je naglašeno na konferenciji za medije, ova županija postala jedina europska regija koja ima zaštićen kompletan meni – glavno jelo, puricu s mlincima i desert, štrukle i zagorski med.

Postupak zaštite Zagorskog bagremovog meda pokrenuo je Savez pčelarskih udruga KZŽ. Rekli su kako je cijela priča krenula s prvim ocjenjivanjima i izložbama meda još 2002. godine, kada se ustanovilo da je bagremov zagorski med drugačijih karakteristika od ostalih bagremovih medova iz Hrvatske.

"Zemljopisno područje proizvodnje 'Zagorskog bagremovog meda' obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi specifičnosti 'Zagorskog bagremovog meda' temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća", stoji na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Postupak zaštite zagorskih štruklji pokrenula je pak Udruga Tradicija Zagorja, koja se ovim pitanjem bavi još od pokretanja udruge 2012. godine.

U sklopu konferencije za medije, održana je i prezentacija izrade zagorskih štrukli. Održala ju je Josipa Antolić, koja radi u restoranu Zelenjak posljednjih 26 godina, te otkrila i tajnu pripreme najboljih štrukli.

"Potrebno je brašno, sol, jaja, ulje, i mlaka voda za tijesto, koje tako dugo izrađujemo dok ne dobijemo glatku izradu, puštamo ga pola sata da se odmara, a nakon toga ga stavljamo na stol, pobrašnimo, pouljimo i razvlačimo na tanko. Nadjev radimo od domaćeg sira, domaćeg vrhnja, dodamo jaja, sol, i to je to. Tijesto ne smije biti pretvrdo niti premeko, a za napraviti pravo tijesto potrebna je vješta ruka i puno prakse. Štruklji se peku 20 do 25 minuta na 200 stupnjeva, trebaju biti hrskavi, imati lijepu boju. Puno je tu finesa", objasnila je prisutnima.

Kako stoji na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, "'Zagorski štrukli'/'Zagorski štruklji' proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih 'Zagorskih štrukli'/'Zagorskih štruklji'. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. 'Zagorski štrukli'/'Zagorski štruklji' imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje."

Podsjetimo, Hrvatska trenutno ima 35 zaštićenih proizvoda. Među njima se nalaze i Krčki pršut, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Slavonski kulen, Međimursko meso 'z tiblice i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:58