ZLATNI KVADRATI

Miro Bulj prijavljen USKOK-u zbog prodaje ogromnog kompleksa za moćnom poduzetniku za malen novac

‘Sumnjamo u mutna posla, na zloupotrebu gradonačelnikova položaja, namještanje poslova i pogodovanje za vlastiti džep‘

Miro Bulj

 Damjan Tadić/Cropix

Na adrese gradskih ogranaka SDP-a i HDZ-a, Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića i Mirjane Babić, vijećnice Domovinskog pokreta, danas je stigla elektronička pošta s kaznenom prijavom protiv sinjskoga gradonačelnika Mira Bulja (Most), piše Slobodna Dalmacija.

U kaznenoj prijavi čiji je pošiljatelj naveden kao "Razočarani narod Sinja" ističe se: "Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, milijunski vrijedne zgrade usred Sinja, prostor bivše Ređije kod ‘Konzuma‘, koje su zaštićeno kulturno dobro, kriomice i bez znanja Gradskog vijeća, koje je s obzirom na vrijednost zgrada jedino nadležno donijeti odluku o prodaji i odricanju od prvokupa, prepusio je privatnicima i krupnom kapitalu.

Sumnjamo u mutna posla, na zloupotrebu gradonačelnikova položaja, namještanje poslova i pogodovanje za vlastiti džep. Provedite istragu i imat ćete što naći".

Prijava je upućena USKOK-u, a dostavljena je još Državnom odvjetništvu i Ministarstvu unutarnjih poslova kao i predsjednicima Republike Zoranu Milanoviću, Hrvatskog sabora - Gordanu Jandrokoviću i Vlade - Andreju Plenkoviću.

Prostor nekadašnje Režije duhana, u Sinju znan pod imenom Ređija, predstavlja kompleks poslovih zgrada podignut još u doma Austro-Ugarske u kojima je bilo sjedište i skladišta nekadašnjeg trgovačkog poduzeća "Konkurent". Kroz privatizaciju do tih je nekretnina došla tvrtka "Euroviba" koju je zatim preuzeo nekadašnji "Agrokor", odnosno njegova trgovačka firma "Konzum".

Nekadašnje visokoregalno skladište, koje je u bombardiranju tijekom Domovinskog rata zapaljeno, kao izdvojena cjelina preuređeno je u veliki prodajni centar spomenutog trgovačkog lanca. Skupina ostalih objekata, koji su zaštićeni kao spomenici kulture, odnosno kulturna dobra, ostali su pod patronatom "Eurovibe" kao tvrtke-kćeri tadašnjeg "Agrokora" i današnje "Fortenova Grupe".

Već godinama se u Sinju priča kako će se kompleks u Ređiji sigurno prodavati i, budući da je riječ o izuzetno vrijednom prostoru u samom središtu, površine od gotovo 12 tisuća četvornih metara, kako bi bilo poželjno da postane gradsko vlasništvo. O tome je svojevremeno, nakon što je postao gradonačelnik, govorio i sam Bulj.

Prije nekog vremena se alkarskim gradom pronijela informacija da je Ređija promijenila vlasnika. Saznalo se da je njen novi vlasnik postao poduzetnik iz Hrvaca.

Počela su se postavljati pitanja kako se ti objekti nisu najprije ponudili Gradu, što je zbog statusa nekretnine kao spomenika kulture bila zakonska obveza vlasnika, u konkretnom slučaju "Eurovibe". Čini se da je tak kompanija ipak poštivala propisanu zakonsku proceduru.

Na takav zaključak naveo je novinare Slobodne razgovor s gradonačelnikom Buljem i dokumenti koje im je poslao. Kada su dobili kaznenu prijavu nazvali su ga i upitali što on na tu temu može reći.

- Znam da se razgovaralo o tome, ali to je bilo davno. Ne sjećam se da sam davao bilo kakvu suglasnost ili da sam nešto oko toga potpisivao – kazao je Bulj da bi uskoro ponovno nazvao novinare Slobodne i rekao kako je zadužio gradsku službenicu da pronađe taj predmet te da će nam sve skenirati i poslati.

Ispunio je obećanje, novinari Slobodne su dobili cijeli paket dokumenata. U dopisu koji je na adrese Grada, Županije splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva državne imovine uputila "Euroviba" kao vlasnik Ređije, nudi se na prvokup svih pet zgrada, kao zaštićenog kulturnog dobra, za pojedinačne iznose od 185.943 kuna do 1,82 milijuna kuna, odnosno za ukupno 5,94 milijuna kuna ili danas nešto manje od 800 tisuća eura. Niti 67 eura po kvadratu cijelog kompleksa...

Dopis prodavatelja nosi datum 9. ožujka 2020. godine, a u gradskoj administraciji zaprimljen je i urudžbiran dan kasnije. U istom mjesecu ta je tema pripremljena za Gradsko vijeće.

U materijalu koji je u posjedu Slobodne Dalmacije navodi se i zaključak: "Gradsko vijeće Sinja očituje se da Grad Sinj nije zainteresiran za pravo prvokupa ponuđenog kulturnog dobra". Međutim, taj materijal nikada nije stigao na sjednicu Vijeća.

Ređije se u siječnju prošle godine ponovno sjetio gradonačelnik. On je 14. siječnja 2022. na adresu "Fortenova Grupe" uputio pismo namjere.

Tim pismom Bulj iskazuje namjeru Grada za kupnju četiriju od strane "Eurovibe" ranije ponuđenih zgrada i dio još jedne. Prvi čovjek Sinja od krovne kompanije tražio je razgovor na tu temu, a danas je za Slobodnu Dalmaciju rekao da "Fortenova" nije odgovorila na njegov zahtjev.

Poslije svega ostaje zaključak da je Grad Sinj mogao doći u posjed i vlasništvo cijelog kompleksa Ređije za iznos manji od 800 tisuća eura. Tragedija je što se to nije dogodilo, naročito ako se zna da je u to vrijeme gradski proračun bio pun "kao brod" i da je u ožujku 2020. i kasnije imao na računu višak prihoda nad rashodima veći od 25 milijuna kuna, odnosno 3,3 milijuna eura.

Danas toga novca u gradskoj blagajni nema, ali nema ni Ređije, jer je ona postala vlasništvo treće osobe. Još je za sada enigma je li se u cjelosti poštivala zakonska procedura oko prava na prvokup i je li osim ovoga što smo naveli bilo još nešto "u igri", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:33