SLUČAJ ‘REĐIJA‘

Drma se stolica Mire Bulja? Vijećnici skupili potpise za izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, povod je ova afera...

Afera oko Ređije s gradonačelmnikom Buljem u glavnoj ulozi dovela je do političke pomirbe HDZ-a i NL dr. Stipislava Jadrijevića

Miro Bulj

 Damjan Tadic/Cropix

Svih 8 oporbenih vijećnika u sinjskom Gradskom vijeću, pet iz HDZ-a i tri s NL dr. Stipislava Jadrijevića, potpisalo je i predsjedniku Gradskog vijeća Petru Župiću (Most) dostavilo zahtjev za sazivanje izvanredne tematske sjednice na kojoj bi se donio "zaključak o utvrđivanju nezakonitog postupanja gradonačelnika Mira Bulja u predmetu ponude prava prvokupa prostora sinjske Ređije s pet gospodarskih objekata, ukupne površine 12.427 metara kvadratnih, i zahtjev za podnošenje ostavke", piše Slobodna Dalmacija.

Kako će na ovaj zahtjev odgovoriti predsjednik Župić, odnosno vladajuća većina, ostaje vidjeti. U svakom slučaju sjednica koju zahtjevaju oporbeni vijećnici morat će se održati jer je propisano da se tematska izvanredna sjednica treba održati ukoliko to zatraži najmanje sedam od ukupno 19 vijećnika koji tvore sinjsko predstavničko tijelo.

Aferu oko Ređije razotkrila je Slobodna Dalmacija. U svojem zahtjevu za sazivanje izvanredne tematske sjednice spomenutih osam vijećnika poziva se na tekstove Slobodne i koriste činjenice koji su u njima objavljene, a koje je predhodno gradonačelnik Miro Bulj negirao.

Da li je gradonačelnik Bulj zaobilazeći Gradsko vijeće oko Ređije prekršio zakon? Politički odgovor dat će Gradsko vijeće u kojemu gradonačelnik Bulj ima većinu pa se može pretpostavljati kakav će biti ishod. Svjesni takvih odnosa političkih snaga unutar Gradskog vijeća potpisnici zahtjeva za izvanrednu sjednicu i ostavkom gradonačelnika Bulja prizivaju da se i ovim slučajem pozabave nadležna državna tijela koja već istražuju neke druge slučajeve sinjske gradske administracije.

Afera oko Ređije s gradonačelmnikom Buljem u glavnoj ulozi dovela je do političke pomirbe HDZ-a i NL dr. Stipislava Jadrijevića. Kada se tijekom prošloga mandata tadašnja gradonačelnica Kristina Križanac, izabrana kao kandidat NL dr. Jadrijevića, razišla s NL dr. Jadrijevića ona je uspjela nastaviti obnašanje dužnosti gradonačelnice zahvaljujući neformalnoj, ali neupitnoj potpori upravo vijećnika HDZ-a koji su do tada bili tvrda oporba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:11