ŠTRAJK SUDACA

Ministarstvo pravosuđa: Treći dan i dalje nizak broj odgođenih ročišta unatoč štrajku

Pozivaju se na podatke iz eSpisa, za koji kažu da je najrelevantniji izvor informacija za ocjenu rada sudova i sudaca

Prazna sudnica; ilustracija

 Cropix

Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo je kako je u srijedu odgođeno tek 38 posto ročišta, odnosno 1099 od 2875, što znači da se većina hrvatskih sudaca nije odlučila za štrajk ni treći dan zaredom, poručivši kako i dalje ostaje otvoreno za dijalog.

Ministarstvo se pozvalo na podatke iz eSpisa, za koji kažu da je najrelevantniji izvor informacija za ocjenu rada sudova i sudaca prema Zakonu o sudovima i Sudskom poslovniku.

"Ako uzmemo u obzir da je u danima bez štrajka prosjek dnevnih otkazivanja 13 posto, današnji postotak još je i manji - 25 posto. Unatoč onome što tvrde iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS), iz ovih podataka je vidljivo kako se većina hrvatskih sudaca nije odlučila za štrajk ni treći dan zaredom", navode u priopćenju.

Dodali su kako su trendovi bili slični i jučer i prvog dana štrajka pa su pozdravili odluku sudaca koji su tako "pokazali odgovornost prema hrvatskim građanima i pravnom sustavu".

"Nemoguće je da su svih 1766 današnjih neodgođenih ročišta uistinu ocijenjena kao hitna, odnosno da ne podliježu pod uvjete štrajka koje su iz UHS-a komunicirali", ocijenili su iz Ministarstva.

Naime, trećeg dana mjera upozorenja na hrvatskim sudovima odaziv sudaca je, prema podacima ogranka UHS-a, veći od 85 posto. Na nekim sudovima, poput Visokog kaznenog suda i sudova u Dubrovniku, odaziv je stopostotan.

"Zbog niza netočnih informacija koje su plasirali predstavnici UHS-a u medije o podacima koje se unose u eSpise, potrebno je i dodatno pojasniti kako suci prvog i drugog stupnja moraju sve promjene u radu na ročištima i pripadajućem spisu upisivati prema Zakonu u ovaj sustav te su sva takva postupanja uvijek vidljiva", pojasnili su iz Ministarstva.

Pri tome su naglasili kako u Hrvatskoj ima 1620 sudaca koji odlučuje u prvom i drugom stupnju naspram tek 368 sudskih savjetnika koji donose odluke. Nadalje, sudski savjetnici odgodili su samo 3,48 posto ročišta od početka štrajka, za što iz Ministarstva tvrde kako također pobija tvrdnje UHS-a o broju sudaca u štrajku.

Ministarstvo je također iznijelo i "neke specifične situacije" koje dodatno ukazuju da je odaziv štrajku još i manji, odnosno da "većina sudaca diljem Hrvatske ipak nije pozitivno odgovorila na poziv na štrajk koji je uputio UHS".

Tako su naveli da je većina sudaca Općinskog suda u Splitu svoja ročišta odgodila u periodu od 22. siječnja do 1. veljače zbog preseljenja Suda na novu lokaciju te spomenuli da suci drugog najvećeg Županijskog suda u Splitu ne sudjeluju u štrajku.

Navodeći informacije iz eSpisa, Ministarstvo je također istaknulo kako nijedno ročište nije otkazano na Županijskom sudu u Dubrovniku i Slavonskom Brodu, na Upravnom sudu u Rijeci odgođena su samo četiri ročišta, dok jedno otkazano ročište imaju Županijski sudovi u Bjelovaru, Vukovaru, Osijeku, Zadru i Puli.

Između ostalog, Ministarstvo je podsjetilo kako je UHS prošli tjedan odbio čak dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava, čime bi se neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u prosjeku u manje od godinu dana.

"Ministarstvo ostaje otvoreno za dijalog, ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda", naveli su.

Prijedlog Ministarstva koji je u skladu sa zahtjevom udruge i dalje postoji, razgovori se mogu nastaviti, ali, dodali su, za sve ostale dogovore izuzev uvođenja materijalnih prava, potrebno je prvo urediti sustav plaća državnih službenika i namještenika, kako je s Udrugom komunicirano nakon štrajka službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:11