‘NISU SVA ROČIŠTA HITNA‘

Ministarstvo pravosuđa: Brojske UHS-a nisu točne, pozdravljamo odluku sudaca da u većini ne idu u štrajk

U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako UHS tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći, kažu u ministarstvu

Prazna sudnica/Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) izvijestilo je u ponedjeljak, na dan kada je započeo drugi ciklus mjera upozorenja pravosudnih dužnosnika zbog, kako pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske da u većini ne idu u štrajk.

MPU je precizirao da je na prvi dan štrajka u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca (UHS), prema podacima iz eSpisa, odgođeno 35 posto ročišta na svim hrvatskim sudovima, odnosno njih 741 od ukupno 2077.

‘‘Ako uzmemo u obzir da je u ‘regularnim‘ danima bez štrajka, prosjek dnevnih otkazivanja 13 posto, taj postotak je još i manji - tek dodatnih 22 posto potaknuto samim štrajkom‘‘, navodi MPU.

‘‘U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako UHS tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći. Zasigurno ne spadaju sva današnja zakazana ili održana ročišta pod hitna. Podsjećamo da su podaci iz eSpisa najrelevantniji za ocjenu rada sudova i sudaca prema Zakonu o sudovima i Sudskom poslovniku‘‘, dodao je MPU.

Ministarstvo ističe kako pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk, navodeći da ‘‘vjeruje kako su ovime pokazali da su prepoznali inicijativu MPU oko povećanja plaća‘‘. MPU nadodaje da je ovo istovremeno i njihov pokazatelj odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu te stoga održavaju ročišta usprkos naputcima iz UHS-a.

MPU je naglasio da je UHS odbio prošlog tjedna dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava, čime bi se neto plaće sudaca u prosjeku uvećale za gotovo 700 eura u manje od godinu dana, a što bi, prema ministarstvu, bilo ujedno i najveće povećanje plaća sudaca u posljednjih nekoliko godina.

‘‘Ministarstvo ostaje otvoreno za dijalog, ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda‘‘, priopćio je MPU.

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici, a mjere upozorenja poduprli su jednoglasno i suci Visokog kaznenog suda.

UHS je ranije izvijestio da od ponedjeljka kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

UHS je izvijestio u ponedjeljak da je odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023, dok je u nekim gradovima odaziv sudaca i stopostotan.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:14