ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović se sad sjetio te teme... Ne očekujem ništa, njegov posljednji prijedlog bio je nebulozan‘

Premijer smatra kako diplomatska mreža funkcionira normalno jer Hrvatska ispunjava sve strateške i diplomatske ciljeve

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Ante Cizmic/CROPIX

Razgovori s predsjednikom Zoranom Milanovićem o imenovanju veleposlanika "nisu krenuli", izjavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

"Nikakvi razgovori nisu krenuli", rekao je premijer novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Plenković je dodao kako je prošlo tri godine otkad je ministarstvo vanjskih i europskih poslova Milanoviću poslalo popis s prijedlogom imenovanja, na koji do danas nema odgovora.

Premijer je rekao kako se Milanović sad "sjetio" te teme nakon tri godine, no da "ne očekuje ništa" jer je posljednji, "nebulozan" prijedlog s Pantovčaka bio onaj o raspodjeli "fifty-fifty", a takav model "nikad nije postojao".

Usprkos tome, Plenković smatra kako diplomatska mreža funkcionira normalno jer Hrvatska ispunjava sve strateške i diplomatske ciljeve.

"Diplomatska mreža je popunjena, imamo tri ili četiri mjesta gdje su ljudi nažalost preminuli ili napustili sustav iz privatnih razloga", rekao je.

Plenković je o ovom pitanju govorio nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da premijer i predsjednik ovoga tjedna počinju pregovore o imenovanju veleposlanika.

Hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu ranije je sudjelovao na panelu čelnika s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, na kojem je ponovio podršku Hrvatske proširenju te individualnom pristupu Europske unije prema državama kandidatkinjama i njihovim postignućima na putu prema članstvu.

Na panelu su sudjelovali i srbijanska premijerka Ana Brnabić te kosovski premijer Albin Kurti koji su se, očekivano, sukobili po pitanju pomaka u normalizaciji odnosa dviju država.

Vlada će idućih dana razgovarati o mjerama pomoći nakon 30. rujna

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će Vlada u sljedećim danima razgovarati o mjerama pomoći građanima i poduzećima, budući da se približava istek mjera iz aktualnog paketa, pri čemu je odbacio kao netočne špekulacije u pojedinim medijima da će se razmatrati ukidanje ili smanjivanje subvencije za struju za najveće gospodarstvenike.

Odgovarajući na upit novinara o mjerama pomoći građanima koje ističu 30. rujna, Plenković je rekao da je to tema o kojoj će Vlada razgovarati u sljedećim danima.

"Mi ćemo uvijek voditi računa o onima koji su nam bitni, a to su hrvatski građani, posebice oni koji su najugroženiji", rekao je Plenković na marginama Bledskog foruma.

Pojedini mediji špekuliraju da bi cijene struje za građanstvo i male poduzetnike mogle ostati iste i nakon što 30. rujna isteknu Vladine mjere pomoći, a na stolu je prijedlog, o kojem će se tek raspravljati u Banskim dvorima, da se ukinu ili smanje subvencije za električnu energiju za najveće gospodarstvenika. Na upit novinara je li opcija i dalje subvencioniranje velikih poduzeća, Plenković je odgovorio kako je mnogo toga o čemu se špekulira u medijima netočno.

"Toliko je toga netočnog da moram priznati da niti gledam niti išta čitam, nego mi kolege singaliziraju i onda vidim da su to sve neke informacije koje nikad nisu bile predmet rasprava ni na kabinetu ni na Vladi. Kao što smo uvijek dosad činili, a imali smo pet paketa pomoći, svi su bili snažni, sveoubuhvatni, pravovremeni, izbjegli smo socijalnu frakturu, očuvali socijalnu koheziju... Hrvati realno u smislu energetske krize nisu ništa osjetili, jer je cijena plina stalno bila ista, cijena struje jeftina, a također i cijena naftnih derivata", poručio je premijer.

Kako je napomenuo, više je pitanje onima koji su usprkos tako niskim cijenama temeljnih energenata dizali neopravdano cijene i umjetno generirali inflaciju do koje nije trebalo doći. Rekao je i da o mjerama pomoći imaju vremena odlučiti do 1. listopada, a to je, kako je istaknuo, jako puno vremena. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16