RAZGOVOR DVA BRDA

Milanović i Plenković kreću u pregovore o imenovanju veleposlanika, kolaju dosta poznata imena

Vladi je neprihvatljiv model da predsjednik bira 50% diplomata. "Da razgovoru, ne konceptu"

Predsjednik Zoran Milanović u petak je pozvao premijera Andreja Plenkovića da nastave razgovor

 Ante Cizmic/Cropix

Zbog svađe predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, u hrvatskoj diplomaciji po svijetu čak je 70 posto mjesta ispražnjeno ili je mandat veleposlanicima, konzulima i generalnim konzulima završio. No, nakon točno dvije godine od zadnjeg razgovora dvaju brda o tom važnom pitanju, čini se da bi ipak moglo doći i do prvih ozbiljnijih pregovora. Predsjednik Republike Zoran Milanović, naime, prošli je tjedan, u za njega poprilično pomirljivom tonu, priopćio kako ponavlja poziv premijeru da se nastave konzultacije i razgovori o imenovanjima diplomata. Iako su u Vladi oprezni kad je riječ o njegovim pozivima i pomirljivom tonu jer nikada ne znaju što se iza toga krije, čini se da bi ti pregovori mogli biti odmrznuti već ovaj tjedan, i to nakon što su odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora ipak malo relaksiraniji jer je postignut dogovor o imenovanjima u Vojnoj obavještajno-sigurnosnoj agenciji, ali i u vojsci.

Prijateljska gesta

Zadnji razgovor između ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i tadašnjeg predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku ​Orsata Miljenića dogodio se 27. kolovoza 2021., odnosno točno prije dvije godine, kada u Vladi nisu htjeli pristati na kadroviranje po principu da polovicu veleposlanika predloži Milanović, polovicu Vlada, a i neka imena koja su bila na stolu nisu im bila prihvatljiva.

U te dvije godine broj ispražnjenih mjesta ili onih na kojima je veleposlanicima ili konzulima završio mandat popeo se na čak šezdesetak, odnosno na 70 posto svih mjesta u diplomaciji. U Vladi su, iako s oprezom, dobro dočekali ovu Milanovićevu "prijateljsku" gestu, pa bi po principu pregovora o vojnim imenovanjima ovaj tjedan mogli početi i razgovori o diplomaciji. Odnosno, neće direktno o tome razgovarati premijer i predsjednik, nego njihovi izaslanici. Logično bi bilo da to budu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić.

I predsjednik je u priopćenju naglasio kako smatra da je razgovor s premijerom ili razgovor ovlaštenih predstavnika Ureda predsjednika i Vlade jedini način da se usuglase i dogovore potrebna imenovanja.

Uz to, podsjeća da je od početka 2020. do danas donio jednu jedinu odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića na dužnost veleposlanika u Beogradu, i to na prijedlog premijera koji je na tom diplomatskom mjestu želio upravo njega. "Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja veleposlanika, generalnih konzula i konzula mogu dogovoriti ukoliko postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema", priopćio je Milanović, uz napomenu da ti razgovori mogu početi već ovaj tjedan.

Sporni model

U Vladi ne odbacuju mogućnost za razgovore, no napominju da im je neprihvatljiv model prema kojemu bi hrvatska diplomacija imala 50 posto njegovih i 50 posto njihovih diplomata.

- Kod vojnih imenovanja mi nismo imali problem, jedino je on stvarao problem oko VSOA-e, ali ovdje je sporan model. Mi smo kod veleposlanika nastojali s prijedlozima i sugestijama biti konstruktivni uvažavajući njegovo mišljenje i dajući mu mogućnost da predloži koga god hoće. Nije se postigla suglasnost i tu je sve stalo. Dakle, nije problem razgovor, nego koncept - poručuju iz Vlade.

Hrvatska nema veleposlanika u Litvi, Vatikanu i Francuskoj i taj posao obavljaju otpravnici poslova. Mandat je veleposlanicima odavno istekao u SAD-u, Indiji, Iraku, Slovačkoj, Italiji, Finskoj, Britaniji, Crnoj Gori, Kataru, pri NATO-u...

Ranko Ostojić u Katar, Goldstein u Grčku, Zmajlović u crnu goru...

Sugovornik iz Ministarstva vanjskih poslova napominje da se u Vladinim prijedlozima ništa nije promijenilo. Doznajemo da je većinom poslala prijedloge rotacije postojećih veleposlanika, a nova su samo imena bivših HDZ-ovih ministara vanjskih poslova Davora Ive Stiera i Mire Kovača. Stier bi preuzeo Vatikan, a Kovač Pariz.

S druge strane, Milanovićevi prijedlozi su bili da bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ode u Katar, da generalni konzul u Tuzli bude novinar Dragan Đurić, bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović da ode u Crnu Goru, povjesničar Ivo Goldstein u Grčku, a da Dušan Viro preuzme dužnost generalnog konzula u Subotici.

Većina tih imena bila je sporna Vladi, pa je tu sve puklo.

- Vlada ima svoj prijedlog, on je na stolu dvije godine, trebat će ga i ažurirati i ako je ovo priopćenje odgovor na naš prijedlog, to je dobro. Nikada nismo bili protiv razgovora - kažu u MVEP-u.

U Vladi zastupaju stav da bi u diplomaciji većinom trebali biti profesionalni diplomati, a da rijetkost budu ljudi sa strane, a otud i protivljenje nekim predsjednikovim kadrovskim prijedlozima.

- Stav predsjednika o 50-50 diplomaciji nikako nam nije prihvatljiv, jer se protivi samom razumijevanju diplomacije. Trebamo se dogovarati sukladno imenima koja postoje u profesionalnoj službi. Svi mi poznajemo te ljude, služba je profesionalizirana i nema 50-50 - poručuju iz MVEP-a. Jer, dodaju, kada bi bio taj model, moglo bi se dogoditi da polovica diplomacije odgovara predsjedniku, a polovica ministru i premijeru.

- Moramo vidjeti o čemu se radi, ne možemo razgovarati preko medija. Ako je rečeno da nas poziva, netko će nas valjda nazvati za sastanak. Možda će na stolu biti isti prijedlog, možda se njegova lista promijenila, ipak su prošle dvije godine - napominju u MVEP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:35