BOL U LEĐIMA

Marija Mamića za Novu godinu u Dubaiju ‘uhvatio‘ išijas, suđenje opet odgođeno, sudac ljut

Ovo je u zadnja tri mjeseca već šesta odgoda početka suđenja
Suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.
 
 Vlado Kos/Cropix

Zbog išijasa Marija Mamića koji ga je 'uhvatio' na novogodišnjoj proslavi u Dubaiju opet je na Županijskom sudu u Osijeku odgođen početak suđenja njegovom ocu Zdravku Mamiću i još šestorici optuženika među kojima je i sam Mario te Zoran Mamić, Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan, a koje USKOK tereti za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz GNK Dinamo i čak 200 milijuna kuna štete nanesene zagrebačkom klubu.

Ovo je u zadnja tri mjeseca već šesta odgoda početka suđenja.

Inače, da bi se u ponedjeljak na sudu doznalo na Mamić junior ima dijagnosticiran išijas, sudskom vještaku medicinske struke dr. Borisu Dumenčiću trebalo je da prouči čak tri liječnička nalaza koja mu je obrana Marija Mamića dostavljala na rate, što je u konačnici prilično razljutilo predsjednika sudskog vijeća Davora Mitrovića.

Dr. Dumenčić prvo je, naime, analizirao nalaz od 7.1.2021. iz kojeg je bilo vidljivo da je Mamić Jr. pregledan u Dubaiju, nakon što su mu se simptomi i bol javili sedam dana ranije, dakle 1.1.2021. Optuženik je šepao, utvrđena je utrnutost i širenje boli u desni gluteus i stražnju stranu desnog bedra, a RTG snimkom utvrđena je pojačana fiziološka zakrivljenost kralježnice. Liječnik u Dubaiju odredio mu je konzervativnu medicinsku terapiju, ali je i naveo da Mario Mamić nije sposoban putovati u sljedećih 15 dana.

Dr. Dumenčić s time se nije složio, zaključivši kako je kod optuženika riječ o „išijasu sa blažim i srednjim simptomima koji se mogu zaliječiti, a bolovi ublažiti“ te da je Mamić Jr. bio sposoban doputovati iz Dubaija u Osijek i doći na raspravu.

No, tada je na scenu stupio njegov branitelj Ivan Stanić, koji je sudu priložio nalaz i mišljenje dr. Marije Baković sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, što je izazvalo reakciju suca Mitrovića. On je, naime, Mamićeve branitelje na početku rasprave pitao imaju li još neku dokumentaciju, a Stanić je odgovorio da „trenutno nemaju“. To trenutno se nakon 15-ak minuta promijenilo, pa su priložili drugo mišljenje, ali je dr. Dumenčić i dalje ostao pri svom stavu, dodavši na poseban Stanićev upit i kako klinika u Dubaiju nije naložila neki sofisticiraniji radiologijski pregled poput CT-a ili MR-a, niti je pacijentu određena ozbiljnija terapija poput injekcija ili lijekova.

image
Suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.
Vlado Kos/Cropix

No, bila je to samo Stanićeva priprema za treći nalaz, kojeg je Mario Mamić u Dubaiju dobio 10.1., odnosno dan prije zakazane rasprave, jer su mu se, kako reče Stanić, javili jači bolovi. Na pitanje suca Mitrovića zašto sve to nisu odmah priložili, Stanić je rekao da „sumnja u pristranost vještaka.“

- Zašto niste odmah rekli da sumnjate u pristranost vještaka? – upitao ga je sudac.

- Čekali smo prvo da vidimo što će reći – odgovorio je Stanić, nakon čega je ostalo nejasno kako su to sumnjali u pristranost vještaka, ako nisu znali što će on reći.

Dumenčić je nakon uvida u treći dokument zaključio kako je Mariju Mamiću propisana terapija kombinacijom injekcija i tableta u sljedećih 20 dana, što ga onemogućava u putovanju te zaključio da je njegov izostanak s rasprave opravdan, nakon čega je Stanić rekao da više ne sumnja u njegovu pristranost. Nakon svega sudac Mitrović odgodio je raspravu, a novi pokušaj zakazao za 1.2., pri čemu je indirektno branitelje optuženih prozvao za opstrukciju postupka.

image
Suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.
Vlado Kos/Cropix

- Vama je jasno koliko je ovo opsežan predmet te da svi optuženici moraju biti na svakoj raspravi. Stoga vaše dosadašanje ponašanje, da mi svakog petka, tri dana prije rasprave, javljate da netko ne može doći više neće proći. Neprihvatljivo mi je i da se u vrijeme pandemije putuje u strane zemlje, pa ni to više neće proći. To nije ponašanje kako se može započeti ovako opsežan postupak, kao ni ponašanje kolege Stanića, koji nešto sumnja, a onda kasnije prilaže dokumentaciju. Ako nešto sumnjate prijavite to odmah – rekao je Mitrović, na što su se pobunili branitelji Nikola Mandić i Ksenija Vržina, koji su ustvrdili da oni „ne opstruiraju postupak, kako nam to imputirate.“

- Nemamo potrebu lagati sud, niti je naš posao lagati. Nitko od nas ne bi želio živjeti u doba pandemije. I mi isto ovo želimo dovršiti – kazala je Vržina.

image
Suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:44