ZADNJI TRZAJI

Ljeto još ne odlazi: Danas temperature čak do 31 Celzijusa, sutra nova promjena vremena

Prolazna promjena vremena u utorak će zahvatiti sve krajeve unutrašnjosti

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatsku u ponedjeljak očekuje pretežno ili djelomice sunčano vrijeme te iznadprosječno toplo s najvišim dnevnim temperaturama zraka između 26 i 30 Celzijevih stupnjeva, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Poslijepodne se očekuje postupan porast naoblake sa zapada, a navečer i krajem dana je na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru moguća kiša. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice ima magle.

Vjetar će puhati slab i umjeren jugozapadni, prolazno i jak, na istoku i sjevernom Jadranu jugoistočni.

I u novome tjednu bit će puno sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ali i povremenih mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, osobito u promjenjiv utorak, kada su moguće i izraženije nestabilnosti, te u većini krajeva vjerojatno opet za vikend, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mirnog jutra i mjestimične kratkotrajne magle danju prevladavati sunčano, nekima i vruće uz umjeren jugozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, uz rijeke ujutro opet ponegdje uz maglu. Od sredine dana, s umjerenim jugozapadnim vjetrom, sa zapada će postupno rasti naoblaka, no prve kapi kiše najvjerojatnije će pričekati utorak. Jutarnja temperatura bit će od 13 do 17 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, poslijepodne s promjenjivom naoblakom, potkraj dana i mogućnosti za pljusak, ponajprije na zapadnoj obali i u unutrašnjosti Istre. Po kotlinama ujutro magla, koju će raspuhati umjeren jugozapadnjak. Na moru će okrenuti na jugo. Najviša temperatura zraka bit će od 26 do 29 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, danju vrlo toplo i nerijetko vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a jugo osobito prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru. Temperatura mora i dalje oko većini ugodnih 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske uz mnogo sunčanih sati dnevna će temperatura rasti i do 31 °C. Mnogima će biti ugodno uz pretežno slab, tek povremeno umjeren jugozapadni ili zapadni vjetar, a na otocima i jugo. Mirno ili samo malo valovito more pružat će osvježenje od dnevne vrućine.

Prolazna promjena vremena u utorak će zahvatiti sve krajeve unutrašnjosti, ali će kiša u nekim mjestima izostati. No, ponegdje će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, koji će najkasnije stići na krajnji istok, gdje će se kišni oblaci zadržavati i u prvom dijelu srijede. U zapadnijim krajevima u svježiju srijedu od jutra razvedravanje pa će mjestimice opet biti magle.

I na Jadranu će utorak biti nestabilan, uz moguće nevere i lokalne pljuskove, u Dalmaciji poslijepodne, na krajnjem jugu tek uvečer i u srijedu ujutro, kad će se na sjevernijem dijelu Jadrana već razvedravati. Umjereno jugo nakratko će zamijeniti bura pa sjeverozapdanjak. U četvrtak opet jugo na sjeveru, a s njim i više oblaka. Temperatura bez veće promjene, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:37