PROMJENA VREMENA

Stižu zahlađenje i obilne kiše, DHMZ izdao posebno upozorenje: ‘Prijete urbane i bujične poplave‘

Nove oborine mogle bi zadesiti veći dio Hrvatske i početkom vikenda

Ilustracija, oluja u Zagrebu

 Damir Krajac/Cropix

U četvrtak je za veći dio Hrvatske najavljeno oblačno i nestabilno vrijeme, sa sunčanim razdobljima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Za cijelo područje obale izdano je i žuto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Kako kažu meteorolozi, mjestimice će biti kiše i pljuskovi s grmljavinom, češći i jači na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, lokalno moguće izraženi. Zbog toga je izdano i posebno hidrološko upozorenje DHMZ-a:

- Zbog prognoziranih grmljavinskih pljuskova koji lokalno mogu biti izraženiji te uslijed kojih može pasti i veća količina oborine u kratko vrijeme, tijekom noći i sutrašnjeg dana na području sjevernog Jadrana postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Vjetar će biti umjeren južni i jugozapadni, na istoku i jugoistočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, južni i jugozapadni vjetar, ponegdje s olujnim udarima, na krajnjem jugu prolazno moguće i bura. Najviša temperatura bit će između 24 i 29 Celzijevih stupnjeva.

Za petak se pak očekuje djelomice sunčano vrijeme uz postupno povećanje naoblake sa zapada, ponegdje kiša, glavninom na sjevernom Jadranu i u gorju, popodne i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom. Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za oborine i u Dalmaciji te središnjim predjelima. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i južni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najniža temperatura od 15 do 18, duž obale i na otocima od 19 do 23 °C. Najviša dnevna uglavnom između 26 i 31 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:21