PRAVNA BITKA BIVŠEG POTPREDSJEDNIKA VLADE

'KAZNA JE STROŽA NEGO U MAĐARSKOJ, RUŠIT ĆEMO JE USTAVNOM TUŽBOM' Radimir Čačić za 60 dana ide u Remetinec

Radimir Čačić odluku Vrhovnog suda samo je rezignirano komentirao riječima: Očekivano...
Kaposvar, Madjarska, 290612.Sud u Kaposvaru danas objavljuje presudu Radimiru Cacicu zbog izazivanja tesko prometne nesrece 2010. u kojoj su poginule dvije osobe. Na slici: Radimir Cacic na sudu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Očekivano - izjavio je Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade, kad je prekjučer čuo da je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu te mu potvrdio presudu od 22 mjeseca zatvora za izazivanje prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, koju mu je, u skladu s presudom suda u Mađarskoj, izrekao i zagrebački Županijski sud.

Njegov odvjetnik Rajko Mlinarić kaže, pak, da nije očekivao težu presudu od one u Mađarskoj te razmišlja o ustavnoj tužbi, ali Čačić je, čini se, upravo to očekivao. Prijatelji kažu da je rezigniran i da ponavlja kako hoće samo da sve to završi.

- Želim samo to odslužiti - rekao je jednom poznaniku, a drugi njegov stranački kolega kaže mi da mu zaista nije lako.

- Sutra mu je još i rođendan, mislim da ćemo se okupiti, kao i svake godine - kaže nam naš izvor. Čačiću je 11. svibnja 64. rođendan.

Njegov odvjetnik Rajko Mlinarić očekuje da bi Čačić na odsluženje mogao već za otprilike dva mjeseca, nakon što presudu potvrdi i Mađarska.

Prvih mjesec dana trebao bi biti u pritvoru u Remetincu, a potom će ga preseliti u jedan od dva zatvora: u Valturi ili Lipovici.

Nužne konzultacije

Čačićev odvjetnik Mlinarić smatra da je Hrvatska Čačiću presudila strože nego Mađarska.

Zato najavljuje i mogućnost ustavne tužbe, ali o tome se još nije konzultirao s Čačićem.

- Mađarska je rekla da nakon 11 mjeseci ima pravo na uvjetni otpust, što znači da nakon 11 mjeseci izlazi van. A Hrvatska kaže da nakon 11 mjeseci i jednog dana tek može ostvariti pravo na uvjetni otpust. To znači da tek nakon 11 mjeseci i jednog dana ima pravo pisati molbu za uvjetni otpust, a onda se ta molba šalje, obrađuje, razmatra, o njoj se odlučuje. A to zna potrajati i po nekoliko mjeseci, i ne znači da mu uvjetni otpust mora biti odobren - govori odvjetnik Mlinarić. Time je, smatra, narušeno Čačićevo ustavno pravo na pravedno suđenje jer po Konvenciji o transferu osuđenih osoba trebala mu je biti, tvrdi, izrečena kazna jednaka onoj u Mađarskoj, i ne bi trebala biti stroža i teža od one zemlje u kojoj mu je presuđeno.

- Sad znamo da Čačić neće na slobodu nakon 11 mjeseci i jednog dana iako mu je tako presudila Mađarska. Nisam očekivao da će mu Hrvatska dati težu kaznu - kaže odvjetnik Mlinarić.

Treba mu mira

Nastavlja da postoji mogućnost ustavne tužbe.

- Ne znam hoće li Čačić htjeti u to ulaziti, ali ako bi bio zainteresiran, borit ćemo se da se zaštiti njegovo ustavno pravo. Jer svatko ima pravo na pravično suđenje i da se zakon na njega primjenjuje kao i na sve druge - kaže odvjetnik Mlinarić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, kad je čula za odluku Vrhovnog suda, novinarima je rekla da je s kolegijalne i prijateljske strane to apsolutno teško, te da Čačiću treba dati mira i prostora da prebrodi teško stanje u kojem se našao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 22:48