IZ ZATVORA U POLITIKU

RADIMIR ČAČIĆ PIŠE NOVI PLAN 21 Globus otkriva što bivši šef HNS-a govori o ključnim ministrima Milanovićeve vlade

Ratko je sav u knjigama. Proučava nove makroekonomske teorije i čita Churchillove memoare. Nakon izlaska iz zatvora ne misli se vraćati u ovu Vladu. To je za njega potrošena priča. On radi program za iduću Vladu", tvrde njegovi suradnici iz HNS-ova Sjeverozapadnog saveza
Zagreb, 040613.Zupanijski sud, Zrinjevac.Radimir Cacic dolazi na Zupanijski sud radi dogovora oko izdrzavanja kazne za prometnu nesrecu koju je skrivio u Madjarskoj.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Odlazim da bih se vratio – poručio je proteklog vikenda jednom stranačkom kolegi bivši prvi potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Nije bilo oproštajne večere, čak ni užeg privatnog druženja s varaždinskim HNS-ovcima.

Doduše, nitko u Varaždinu tako nešto nije ni očekivao od Čačića.

“Ratko nije tip osobe koja voli svečane i pompozne oproštaje. A ionako će se vratiti, i to vrlo brzo, pa čemu onda organizirati nekakvo tugovanje”, govori mi u ponedjeljak jedan varaždinski HNS-ovac, piše Globus .

Nakon lokalnih izbora i tiskovne konferencije na kojoj je slavodobitno objavio kako je njegov HNS pravi gospodar sjeverozapadne Hrvatske, Čačić se potpuno povukao.

Varaždinci su ga mogli vidjeti jedino kad bi se vozikao biciklom po gradu ili u hladovini nekog kafića gdje bi Čačić pio kavu.

Njegovi suradnici koji su ga viđali kažu da je bio jako nestrpljiv da napokon počne služiti kaznu.

“Izludio je čekajući. Samo je htio da to više krene pa da može u miru odraditi svoj dio”, govore suradnici.

Nešto prisutniji u javnosti Čačić je bio je za vrijeme kampanje nedavno završenih lokalnih izbora.

No, i tada je bio na tek pet predizbornih skupova.

“Ratko nije htio biti teret našim kandidatima, pa je dokraja smanjio pojavljivanje u predizbornim aktivnostima. Doduše, njega ljudi na sjeveru Hrvatske obožavaju, no nije htio da se opet povede negativna medijska kampanja, pa se držao po strani. Srećom, cijelu stranačku infrastrukturu postavio je još prije deset godina, pa su naši kandidati izbore odradili besprijekorno”, kaže jedan njegov suradnik.

Važnost saveza. Varaždinski “Narodnjaci” pričaju kako je njihov šef bio na ukupno dva sastanka s kandidatima.

Prvi je održan tri tjedna prije prvog kruga.

U poslovnoj zgradi tvrtke Coning (bivša Čačićeva građevinska tvrtka koja je danas u predstečajnoj nagodbi) okupili su se svi kandidati za mjesta načelnika, gradonačelnika i župana u Varaždinskoj županiji.

“Čačić je na tom sastanku mirno slušao ideje i prijedloge. Bio je vidno zadovoljan našim planovima jedino je imao sugestija oko Grada Varaždina, gdje se pojavio kandidat iza kojeg je stala kompletna Čehokova struja, ali i HDZ”, prepričava mi jedan od pobjednika izbora u tom kraju.

S obzirom na to da je bio uvjeren u apsolutnu dominaciju u Varaždiskoj županiji, dok je u Međimurju stvari na sebe preuzeo tamošnji kandidat HNS-a za župana Matija Posavec (u obje županije HNS je nadmoćno pobijedio), Čačić se okreno Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je započeo suradnju s bivšim HSS-ovim ministrom turizma Damirom Bajsom.

Ubrzo je dogovoreno da HNS podrži Bajsa kao nezavisnog kandidata.

Ovaj je pobijedio i Čačiću osigurao još jednu županiju.

Prema Globusovim informacijama, Damir Bajs bi se u sljedećih nekoliko tjedana trebao učlaniti u HNS, nakon čega će ta stranka imati tri župana, i to sva tri na području koje koordinira predsjednik HNS-ova Sjeverozapadnog saveza – Radimir Čačić.

Što Čačić govori o ministrima

O Grčiću: - On je dobar dečko, ali kao profesor nije operativac i ne može vući

O Marasu: - Puno priča iako o ekonomiji apsolutno ništa ne razumije

O Liniću: - Samo gleda gdje ušparati. U zadnjem rebalansu najviše je rezao investicije

O Vrdoljaku: - Marljiv, ali nema političku snagu ni prirodni autoritet da se suprotstavi Liniću

O Milanoviću: - Zoran se boji stati iza svakog od njih jer nije siguran u njihove planove

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 05:00