BURNE REAKCIJE

Kako je sagrađen najveći neboder u Hrvatskoj: Vrijedan 110 mil. eura, gradonačelnik protiv

Ministar Paladina dao zadnje zeleno svjetlo, gradonačelnik Splita Puljak ima puno prigovora

Ivica Puljak, Dalmatia Tower

 /Cropix

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dok mu je na čelu bio Ivan Paladina krajem listopada prošle godine poništilo je rješenje Grada Splita koji je odbio izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole za najviši toranj u Hrvatskoj, poznat kao Dalmatia Tower. Ministarstvo je uputilo investitora u novi postupak, uz opasku da se radi o "neznatnom odstupanju" i tek "proceduralnim propustima". No, s obzirom na to da je riječ o projektu koji u Splitu izaziva burne reakcije, u stručnim krugovima nametnulo se pitanje zašto je "ministar na odlasku" Paladina dao zeleno svjetlo za takvu gradnju?

Zaštitna konstrukcija

Sporna je, naime, građevina podignuta na samom krovištu, odnosno konstrukcija koja bi trebala štititi tehniku koja se gore nalazi.

Društvo arhitekata Splita je prijavljivalo građevinskoj inspekciji taj slučaj, a predsjednica društva Daša Gazde danas komentira da iz Ministarstva graditeljstva "ne bi smjeli izlaziti takvi dopisi".

- Ministarstvo bi trebalo biti neovisno, trebalo bi donijeti odluku koja je nedvosmislena i koja se može primijeniti i u drugim slučajevima. Jer što to sad znači da svi možemo graditi ‘neznatno‘ izvan gabarita postojeće dozvole, pa ćemo na kraju tražiti novu? Dopuštena su odstupanja prema zakonu o gradnji do 30 centimetara, ali u ovom je slučaju odstupanje znatno veće - kaže predsjednica Društva arhitekata Splita Gazde, dodajući da je cijeli projekt od samog početka pogrešno postavljen i da se investitoru izlazilo u susret na svim razinama.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak kaže da je investitor nakon već dvije ranije izmjene i dopune dozvole ljetos zatražio i treću.

- Investitor je dobio deset katova više nego što je bilo u originalnom projektu, a da zauzvrat nije napravio ništa u javnom interesu. To je propust, a možda i nešto ozbiljnije, nekih bivših vlasti. Uz sve to sada želi graditi još više, što je potpuno neprimjereno i nedopustivo - kaže gradonačelnik Puljak.

Predstavnik investitora Davor Pavlov, član Uprave tvrtke Westgate Tower, objašnjava kako je gradnja tog objekta bila "zahtjevan i dugotrajan proces" te da se zato projekt mijenjao i modificirao.

- To u poslovnoj građevinskoj praksi nije rijetkost. Svaki zahvat na građevini pravno je potkrijepljen i ishodovan na zakonom propisani način. Trenutačno smo u fazi ishođenja ‘izmjena i dopuna građevinske dozvole 3‘ koja je preduvjet za tehnički pregled, ostale dozvole i otvaranje objekta - kaže Pavlov i dodaje da pozdravljaju odluku Ministarstva jer "iz nje proizlazi da naš zahtjev za građevinskom dozvolom u suštini nije bio protupravan, već je riječ o proceduralnim propustima".

Prekoračili ovlasti

- Primjerice, dokumentaciju nismo dostavili u digitalnom obliku. Osim toga, iz Ministarstva je nedvosmisleno rečeno da je Grad Split prekoračio ovlasti glede diskrecijskih urbanističkih ocjena, a što je naš projekt mjesecima birokratski kočilo i potvrđeno je da su oblikovne izmjene krovišta u skladu s člankom 106. Zakona o gradnji, kako smo i cijelo vrijeme tvrdili. Ovih dana predali smo potpunu dokumentaciju, formalno i proceduralno, slijedeći sve naputke Ministarstva, Grada i legislative te vjerujemo u pozitivan ishod - kaže Pavlov i dodaje da su tijekom izgradnje tornja kao investitori ostvarili kontakt s mnogobrojnim dužnosnicima i tijelima javne vlasti, pa tako i s resornim Ministarstvom.

- Međutim, ne poznajemo bivšeg ministra Paladinu niti smo s njime ikada ostvarili direktni službeni ili neslužbeni kontakt - govori Pavlov, dodajući da su imali tri izmjene projekta jer se on tijekom gradnje mijenjao, a i da su ga odlučili razvijati sukladno strogim zahtjevima Marriott grupe.

- Svaki zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole imao je uporište u urbanističkom planu i zakonu, a nijedna inspekcija nije pronašla nepravilnost - dodaje.

Inače, riječ je o prvom neboderu u Hrvatskoj koji je prešao granicu od 100 metara, a dio je projekta Westgate. Gradnja je počela 2017. godine, a dovršen je 12. svibnja 2022. Neboder je mješovite poslovne namjene, a glavni zakupac je hotelska grupa Marriott.

U skladu s projektom

Iz Ministarstva graditeljstva odgovorili su nam da su postupali "u povodu žalbe tvrtke Westgate Tower izjavljene protiv rješenja Grada Splita, Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje, iz kolovoza prošle godine".

"Rješenjem od 25. listopada 2022. Ministarstvo je poništilo to prvostupanjsko rješenje te je predmet vratilo tijelu prvoga stupnja na ponovno rješavanje. Grad Split odbio je izmjenu i dopunu građevinske dozvole, uz obrazloženje da je prvostupanjsko tijelo u postupku utvrdilo da postavljeni zahtjev nije usklađen s odredbama Generalnog urbanističkog plana Splita iz razloga što nije dostavljen Zaključak gradonačelnika o prihvaćanju glavnog projekta izmjena i dopuna. Budući da je utvrđeno da posebni uvjeti i uvjeti priključenja te potvrde glavnog projekta nisu pribavljeni na način propisan Zakonom o gradnji, odnosno putem elektroničkog sustava eDozvola kroz provođenje eKonferencije", navodi se u odgovoru iz Ministarstva te nastavljaju:

"Budući da je u žalbenom postupku utvrđeno da je rješenje Grada Splita iz kolovoza prošle godine doneseno uz pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, što je za posljedicu moglo imati pogrešnu primjenu materijalnog propisa, predmet je vraćen tijelu prvoga stupnja na ponovno rješavanje, uz uputu za postupanje u ponovnom postupku. Pregledom službenih evidencija sustava eDozvola, u ponovnom postupku još nije doneseno novo rješenje u ovoj upravnoj stvari."

Projekt Westgate Split financiran je kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a vlasnitšvo poduzenitka Josipa Komara.

Projektirao ga je arhitekt Otto Barić. Barić kaže da je gradnja realizirana 99 posto u skladu s projektom, a da je sada problem nastao zbog tih, kako kaže, jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:08