MAJA ĐEREK

Istup bivše šefice u Državnim nekretninama: otkrila zašto je stan u kojem živi Frka Petešića obnovljen tako brzo

Glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića apostrofirala je kao osobu koja je pokušavala intervenirati za pojedine korisnike državnih prostora

Zvonimir Frka Petešić

 Jure Miskovic/Cropix

- Za obnovu stana Frke Petešića sve naloge izravno je davala direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo. Te naloge davala je Sektoru za tehničke poslove koji se time bavi - citat je iz intervjua koji je u tiskanom izdanju tjednika Nacional dala Maja Đerek, pravnica kojoj je u rujnu 2020. uručen otkaz, a dotada je bila na funkciji direktorice Sektora za poslovne prostore u Državnim nekretninama. U tom intervjuu progovorila je o pritiscima kojima je bila izložena od pojedinaca iz vladajuće stranke kako bi se izašlo u susret pojedinim korisnicima nekretnina u vlasništvu države.

Na pitanje je li stan čiji je korisnik Frka Petešić bio uređen po normalnoj proceduri, kazala je:

- Rekla bih da to nije bila normalna procedura, jer postoji sektor unutar tvrtke koji se time bavi, a koji se mora ponašati jednako u svim slučajevima. Na čelo tog sektora postavljena je osoba po stranačkoj liniji, pa je vjerojatno tu bilo i postupanja po stranačkoj stezi. Na koncu je ispalo da Frka Petešić za korištenje tog stana mjesečno plaća manje od 500 kuna što je i javno rekao. Međutim, bilo je kašnjenje i s tim uplatama.

Nadalje u razgovoru pretpostavlja da je šeficu Sabu što se tiče obnove stana "zvao netko s više razine, osobito jer zna da često kontaktira s Krunoslavom Katičićem, glavnim tajnikom HDZ-a". Upravo je Katičića u tom razgovoru apostrofirala kao osobu koja je pokušavala intervenirati za pojedine korisnike državnih prostora, pa tako i za korisnika koji je koristio prostor u Teslinoj 5 s kojim je raskinula ugovor i sve papire poslala u Državno odvjetništvo.

- Nakon toga telefonom me nazvao tadašnji državni tajnik, Krunoslav Katičić, kazala je te nastavila:

- Bilo je više razgovora. Isprva su svi razgovori bili kulturni. Pitao bi me uvijek može li se što napraviti u tom predmetu. Ja bih, naravno, rekla da ne može, jer uvijek je zvao za neke problematične odnosno dužnike.

Pa za koliko je takvih ljudi Katičić intervenirao?

- Mene je zvao za negdje između osam i deset ljudi. Renata Sabo rekla mi je da mu je ona dala broj mog mobitela i rekla mu da me nazove. U početku on taj privilegirani status za korisnike pojedinih poslovnih prostora nije tražio izravno.

Nego kako je to izgledalo?

- Isprva to nije ni zvučalo kao neki pritisak jer je bio ljubazan. Međutim, kod slučaja Usluge Lira u našem zadnjem telefonskom razgovoru Katičić se na mene počeo derati. Povišenim tonom rekao mi je da ga je telefonski kontaktirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, raspitivao se zašto sam raskinula ugovor tvrtki Usluge Lira, ispostavila im račune te zašto sam im ovršila 200 tisuća kuna s računa.

Đerek je isto tako ispričala da je pritisak na nju radio i Jozo Brkić koji je bio korisnik velikog broja državnih prostora, a isto tako je kasnio s plaćanjima najma. Ispričala je da je izuzetno brzo išla i obnova stana ministra Marija Banožića, koji je prije toga bio u derutnom stanju. U konačnici je Đerek dobila otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49