SUNČANI RUJAN

Imate li planove za vikend? Prognoza vam ide na ruku, temperature će se penjati do 30°C

Najveća je vjerojatnost lokalnih nestabilnosti na jugu Hrvatske, osobito u Konavlima

Ovako je bilo u Makarskoj 6. rujna 2023.

 Ivo Ravlic/Cropix

Danas će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 29, a na Jadranu između 28 i 32 Celzijeva stupnja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U unutrašnjosti se očekuje mjestimice umjerena naoblaka, a na krajnjem jugu moguć je i poneki kratkotrajni pljusak.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a u Dalmaciji će sredinom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I u četvrtak u istočnoj Hrvatskoj sunčano, ujutro samo rijetko uz sumaglicu i maglu. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a poslijepodnevna 27 do 29 °C, uz slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, koji će se osjećati i u još manje oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Mjestimičnu jutarnju sumaglicu i maglu "pratit" će temperatura od 11 do 14 °C, a danju će biti vrlo toplo, onima na suncu i u zavjetrini - i vruće, prenosi HRT.

image

Vremenska prognoza

Dhmz/

"Prave" vrućine, uz 30 °C, bit će ponegdje na vedrom sjevernom Jadranu, ali će je djelomično ublažavati bura, uglavnom u noći i ujutro još lokalno jaka, na udare podno Velebita i olujna, uz koju će noć mjestimice biti topla. U gorju će biti i za oko 10 °C svježije jutro, i kratkotrajno maglovito po kotlinama, a tijekom dana s vedrinom i ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će od 22 do 25 °C. Podjednaka temperaturi mora i najnižoj jutarnjoj zraka na srednjem Jadranu.

U unutrašnjosti Dalmacije bit će malo svježije, premda i dalje razmjerno toplo za početak rujna. Nakon bure, samo ponegdje jake, na udare i olujne, zapuhat će uglavnom umjeren maestral, uz koji će dan biti većinom vruć, ali oblačniji od srijede. Štoviše, postoji i mogućnost gdjekojeg kratkotrajnog pljuska, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

image

Vremenska prognoza

Dhmz/

Još je veća vjerojatnost lokalnih nestabilnosti na jugu Hrvatske, osobito u Konavlima. Uz još ponegdje jaku buru pa umjeren maestral noć će uglavnom biti topla. Po danu će biti sunčano i uglavnom vruće, a more većinom umjereno valovito.

U nastavku tjedna stabilno, suho, sunčano, većinom i vedro, u unutrašnjosti do subote uz još često umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, te danju sve češće vruće, ali uz svježe noći i jutra.

I na Jadranu noći uglavnom svježije od prošlih, premda još uvijek većinom tople, uz slabiju buru koju će tijekom pretežno vedrih dana zamjenjivati maestral. Bit će i dalje iznadprosječno toplo, većinom i vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:11