TOPLI RUJAN

Temperature će se penjati do 33, ali vrućine neće dugo potrajati, na vidiku je nova kiša!

Na Jadranu će slaba i umjerena bura, podno Velebita još i jaka

Ilustracija (Šibenik krajem kolovoza)

 Niksa Stipanicev/Cropix

Vrijeme će u petak i dalje biti pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće s najvišim temperaturama uglavnom od 28 do 33 Celzijevih stupnjeva, samo u gorju malo nižima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će puhati uglavnom slab, u gorju umjeren sjeveroistočni.

Na Jadranu će slaba i umjerena bura, podno Velebita još i jaka, poslijepodne većinom okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Kako za HRT prognozira Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, samo je mjestimice moguća umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a temperatura će porasti do najviših vrijednosti između 27 i 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro bit će od 11 do 15 °C, a danju između 26 i 29 °C. I pritom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Puhat će mjestimice umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnjaka će biti i u gorskim predjelima, a na sjevernom Jadranu bure, podno Velebita na udare ponegdje jake, moguće i olujne u prvom dijelu dana. Popodne pak mjestimice sjeverozapadnjak. Bit će sunčano, čak i vedro, ujutro samo rijetko u kotlinama gorske Hrvatske uz moguću kratkotrajnu maglu. Najviša temperatura zraka između 23 i 27 °C u gorju te od 27 do 31 °C na obali i otocima.

Najviše dnevne vrijednosti, većinom oko 30 °C, bit će na pretežno sunčanom srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. I pritom ujutro i ponovno navečer bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

I na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, uz najvišu temperaturu zraka oko 30 °C, ponegdje moguće i do 33 °C. Ujutro i navečer puhat će bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

I sljedećih dana na kopnu ćemo imati obilje sunčanog vremena, uz malo višu temperaturu nego u četvrtak i petak. Još će u subotu ponegdje puhati umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar. Od nedjelje pak u jutarnjim satima malo veća vjerojatnost za mjestimičnu maglu.

Na Jadranu početkom tjedna ponegdje mala i umjerena naoblaka. Još će mjestimice u subotu biti bure, zatim slabiji vjetar. Temperatura kao u četvrtak, čak i malo viša, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Prema tjednoj prognozi DHMZ-a, vrućine će se u Zagrebu nastaviti sve do sredine idućeg tjedna kada nas vjerojatno očekuje kiša i temperatura od maksimalnih 25°C. Isto vrijedi i za Osijek, dok će u Rijeci kiša stići nešto ranije.

Zanimljivo, temperature u Splitu od ponedjeljka, navodi DHMZ, neće ni prelaziti navedenih 25°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:47