DDOS NAPAD

Hrvatske institucije na meti hakerskih napada: ‘Službe su odmah reagirale. Sada je sve na forenzici...‘

Ovaj napad nije prouzročio nikakvu štetu te nisu ugroženi podaci, a uzrok još uvijek nije poznat

Ilustrativna fotografija

 Rawf8/alamy/alamy/profimedia/Rawf8/alamy/alamy/profimedia

Hakeri su danas poslijepodne napali službene web stranice institucija u Hrvatskoj kao što su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza.

Radi se o DDoS napadu koji nije prouzročio nikakvu štetu te nisu ugroženi podaci, a uzrok još uvijek nije poznat. Sve su stranice nakon nekoliko sati nedostupnosti proradile večeras iza 20 sati.

- Došlo je do kibernetičkog napada na dio državne informatičke infrastrukture. Uslijed toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Porezne uprave. Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice, rekao je za Dnevnik.hr ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

DDoS napadi su poput virusa, objašnjava za Dnevnik.hr Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti.

- Kad ga pošaljete, zarazite veći broj računala koja se pokušavaju sva spojiti na tu web stranicu i tako zagušite promet i onemogućite njenu aktivnost. Ima načina da se spriječe ti napadi, a to se radi putem Cloudflarea, koji provjerava tko ste kada se pokušate spojiti na neku stranicu i tako sprečava tu vrstu napada. Ako je ovo istina, oni to nisu poštovali, rekao je Akrap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:07