HAKERSKI UDAR

Kaos u najvećoj hrvatskoj bolnici i dalje traje: ‘Problem nije riješen, na njemu radi 100 stručnjaka!‘

‘Hodamo u betonskim čizmama‘, kaže pročelnik hitnog prijma Ivan Gornik

Arhivska fotografija

 Ranko Šuvar/Cropix

Nakon hakerskog napada na Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb u četvrtak ujutro, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak rekao je da se zbog otežanog rada sustava pregledi obavljaju sporije ali će svi pacijenti biti primljeni.

Sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u dvoranama, rekao je na konferenciji za novinare Milivoj Novak i objasnio da sustav, iako usporeno i otežano, ipak funkcionira.

image

Milivoj Novak

Josip Bandić/Cropix

Bolnički informatički sustav trebao bi se vratiti u funkciju vrlo brzo, ali, dodao je, još se ne zna jesu li u pitanju minute ili sati.

No, HRT javlja kako je situacija na Rebru daleko od normalizacije.

- Upravo mi je potvrđeno da je u tijeku kriznog stožera KBC-a Zagreb. Nažalost, problem još uvijek nije riješen, iako na tome radi stotinjak stručnjaka, rekla je prilikom javljanja iz Zagreba novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

- Ono što je najvažnije je da pacijenti i njihovi život nisu ugroženi, kazala je.

Podsjetila je kako su tijekom jutra neki pacijenti usmjereni u druge bolnice.

- Ima i nervoznih pacijenata i onih koji su došli iz drugih dijelova Hrvatske i koji danas nisu uspjeli obaviti svoje preglede i pretrage. Iz bolnice mole za strpljenje te se nadaju da će problem što prije biti otklonjen, nastavila je.

- Službeno nije poznato tko stoji iza ovog napada, no neslužbeno doznajemo da postoji sumnja na nekog kome ovakvi napadi nisu strani, ustvrdila je.

Dodala je da kroz KBC Zagreb dnevno prođe više od 10 tisuća građana.

- Pao je sustav, bila sam u zelenoj zgradi i svaka čast osobama koje se trude, rekla je jedna od pacijentica.

- Nismo ljuti, svjesni smo da ni ljudi ne mogu pomoći vezano za tu sitauciju, nadovezao se jedan od pacijenata.

Hakerski napad na KBC Zagreb izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

image

Ivan Gornik (arhivska fotografija)

Ranko Šuvar/Cropix

Šef Hitne: ‘Ovo nismo još nikad doživjeli‘

- Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno, objasnio je za HRT pročelnik hitnog prijma Ivan Gornik.

Ustvrdio je kako ne može procijeniti koliko će pacijenti morati čekati, ali naglasio je da će dio pokušati preusmjeriti u druge bolnice.

- To je nemoguće odgovoriti, nadam se da ćemo dio pacijenata uspjeti preusmjeriti u druge bolnice. Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti inicijalno, a većina stvari se može odraditi, samo puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati jer će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem, rekao je.

Naglasio je kako u prosjeku kroz hitni prijam dnevno prođe oko 400 ljudi. Upitan je li ovo prvi put da se događa ovakav napad, odgovorio je potvrdno.

- Ako mislimo na kibernetički napad, nismo ovo doživjeli, ali smo imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sustava, no to bi se brzo riješilo, nastavio je.

- U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer "hodamo u betonskim čizmama". Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:16