LEDENO JUTRO

Hrvatska u debelom minusu: U Zagorju čak -13, crveni alarm za Kvarner, zatvorena autocesta A1

U subotu ujutro najhladnije, minus 13, bilo je u Bednji. Najviše snijega, 27 centimetara, izmjereno je u Crnom Lugu u Delnicama
 Goran Mehkek/CROPIX, DHMZ

Zimski uvjeti prisutni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i pojedinim cestama u Istri. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. U priobalju puše olujna bura, povremeno s orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Hrvatski autoklub vozače moli za strpljenje i savjetuje im da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Također su izvijestili kako za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci/Istri te obrnuto.

Za sve skupine vozila zatvoreni su:

- dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila - osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama - je preko Knina-DC1 ili Kistanja-DC59);

- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;

- dionica Stare ceste kroz Gorski kotar (DC3) Gornje Jelenje-Kikovica;

- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

- Paški most;

- županijske ceste ŽC5217 Bruvno-Mazin i ŽC5199 u mjestu Štirovača.

Samo za osobna vozila otvorene su:

- dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;

- autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica;

- Jadranska magistrala Novi Vinodolski-Senj (DC8);

- državna cesta DC27 Gračac-Donji Karin.

U subotu ujutro velik dio Hrvatske probudio se u temperaturnim minusima. Najhladnije, minus 13, bilo je u Bednji, na Zavižanu minus 12, Zagrebu je izmjereno minus 9.2, Ogulinu -9.5, a Rovinju -3.4. Najviše snijega, 27 centimetara, ima u Crnom Lugu u Delnicama te Bosiljevu, gdje ga je palo 24 cm. Crveni meteoalarm i dalje je na snazi za riječku regiju. Ondje se, naime, očekuju olujni i orkanski udari bure, a najjači udari vjetra bit će od 90 do 180 km/h.

I Operativni centar civilne zaštite izdao je narančasto upozorenje zbog olujne bure u regijama Dubrovnik i Split te žuto upozorenje zbog olujnih udara bure u regiji Knin.

Žuto upozorenje zbog hladnoće na snazi je i za regije Zagreb te Karlovac, gdje se očekuje temperatura od -10 do -5 °C, dok se u unutrašnjosti Dalmacije i na krajnjem jugu (ponajprije u zaobalju) tijekom subote ujutro očekuju snijeg i poledica, zbog čega je ondje također upaljen žuti meteoalarm.

image

Ralica na cesti kod Dicma

Tom Dubravec/CROPIX

Nakon kratkotrajnih, gdjegod i obilnijih oborina, za vikend će biti većinom suho i sunčano, ali razmjerno hladno, na Jadranu još uglavnom u subotu uz često jaku i olujnu buru, lokalno i s orkanskim udarima.

Oblačnije, uz još mjestimičnu kišu i snijeg bit će još u subotu prijepodne u južnijim hrvatskim krajevima, ponajviše na širem dubrovačkom području. Temperaturnih minusa na kopnu će biti u noći i ujutro, većinom u nedjelju i mjestimice uz more, a u gorju često i danju.

Početkom novoga tjedna očekuje nas ponovni porast temperature, ali i naoblake te vjerojatnosti za nove oborine - rjeđe i manje obilne nego tijekom petka.

Subota suha i sunčana, ali razmjerno hladna

"U subotu na istoku Hrvatske većinom sunčano, ali od jutra hladnije nego u petak - najniža temperatura bit će između -6 i -3 °C. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeverni. U Posavini i Baranji može biti umjerene naoblake i mjestimične magle.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će vedro. Snježni pokrivač mogao bi se dodatno smrzavati jer će temperatura do jutra ponegdje pasti i do -8 °C. Dojam prave zime upotpunit će najviša temperatura zraka do svega 3 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu većinom sunčano i vjetrovito. Ujutro u višem gorju još ponegdje oblačnije, moguće s malo snijega. Bura i dalje jaka te olujna, pod Velebitom i orkanska, a more zbog nje valovito, moguće i jače valovito. Najviša temperatura zraka u gorju oko -2 °C, na obali od 5 do 8 °C.

U Dalmaciji ujutro s više oblaka mjestimice još malo kiše, u unutrašnjosti i snijega, popodne će se razvedriti, a bura će svuda pojačati. Najviša temperatura zraka od 3 °C u unutrašnjosti do 10 °C na otocima.

Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne promjenjivo oblačno, ali već ujutro će oslabjeti mjestimična kiša pa i susnježica, u Konavlima moguće i snijeg. Popodne će se bar dijelom razvedriti te bura pojačati. Najviša temperatura zraka bit će oko 10 °C - osjetno niža nego u petak, pri čemu će dojam hladnoće pojačavati vjetar", prognozira za HRT Izidor Pelajić.

U početku još hladno pa toplije

"Idućih dana na kopnu će biti sunčano i hladno, osobito ujutro u nedjelju i ponedjeljak. Krajem ponedjeljka temperatura će malo porasti s umjerenim jugozapadnim vjetrom, u noći na utorak mogući su sporadični pljuskovi kiše ili snijega. U ostatku utorka toplije i većinom sunčano.

Bura će na Jadranu oslabjeti tijekom sunčane nedjelje, najkasnije na jugu. Krajem ponedjeljka na sjevernom će dijelu zapuhati jugozapadnjak, u noći na utorak bit će promjenjive naoblake, no zadržat će se uglavnom suho i danju opet sunčanije, malo toplije, popodne s umjerenom burom", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:49