DAMIR VANĐELIĆ

‘Dok sam bio u Ini Ćorić je vršio pritisak na mene, a imao sam i neke čudne razgovore...‘

Vanđelić je u nekoliko navrata izbjegao odgovoriti na pitanje zašto, osim slanja mailova, nije ništa poduzeo

Damir Vanđelić

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Damir Vanđelić, bivši prvi čovjek Nadzornog odbora INA-e, gostovao je na RTL-u te komentirao aferu u kojoj je opljačkano milijarda kuna.

Danas je u medije izašla informacija da je Vanđelić kao član Nadzornog odbora slao mailove da cure milijuni iz INA-e pa je na pitanje što je poduzeo osim već spomenutih mailova, Vanđelić komentirao:

"Mi smo to imali kao temu na Nadzornom odboru i dobili su je svi članovi te je bila proslijeđena samom ministru. Situacija je bila vrlo jednostavna. Vidjelo se da INA ne posluje kako bi trebala pod upravljanjem MOL-a", kazao je Vanđelić.

Iako je novinar RTL-a Vanđeliću više puta postavio pitanje zašto nije poduzeo ništa osim slanja mailova, on je u nekoliko navrata izbjegao odgovoriti na pitanje.

"Pokušali smo utvrditi o čemu se radi. Čačkali smo i po plinskom poslovanju i po rafinerijskom poslovanju. Neke stvari smo pronašli i neke su ušle u poslovni plan te su se neke poštivale, a neke nisu. To je također na Upravi, mi kao Nadzorni odbor možemo lobirati da se usvoji određeni plan, ali je provođenje na Upravi", tvrdi Vanđelić.

Čudni transferi novca

"Određene stvari smo prijavili i razgovarali smo i imali praktički svaki mjesec dva dana sastanak s DORH-om gdje smo iznosili stvari koje nas brinu i na koje treba obratiti pažnju. Neke od njih su bili čudni transferi novca već u ono vrijeme i na njih smo upozoravali. Nije sve na meni. Ne može jedna čovjek sam promijeniti cijelu zemlju", pojasnio je Vanđelić.

Vanđelić kaže da je imao ogromne pritiske i čudne razgovore. "Onda bi možda razumjeli da sam dosta usamljen", dodao je.

Na pitanje je li bivši ministar Ćorić vršio pritisak na njega, Vanđelić je samo kratko odgovorio: "Da, je".

"O INA-i nisam pričao s premijerom direktno nego s cijelom Vladom, imali smo prezentacije gdje smo ukazivali da stanje nije dobro i da ide u nekom smjeru koji nije nezakonit", potvrdio je i dodao da nije tražio zaštitu zbog pritisaka: "Nisam vam ja baš tak mekan da tražim zaštitu".

‘Rado ću se odazvati USKOK-u‘

Kao razlog zašto ministra Vanđelić nije prijavio rekao je da je to odmah riješio s njim na sastanku te da je odmah nakon razgovora prestao s pritiscima, ali i da je nedugo zatim i on otišao iz INA-e.

"Kada govorimo o ovoj trenutnoj krađi, ona se dogodila krajem 2021. godine. Ja za to ne znam. Ne znam detalje. Ali mi smo primijetili tijekom 2021. da sustavno iz INA-e nestaju novci", kaže i dodaje da to vjerojatno, po njegovom mišljenju, nije jedini ovakav slučaj.

Tvrdi da nikada nije upoznao Damira Škugora te da ga još nisu iz USKOK-a zvali oko ovog slučaja, ali da će se rado odazvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:51