SVAĐE ZBOG PISMA

Dogradonačelnik Vukovara traži ćirilicu kao službeno pismo

Srpski dogradonačelnik i dalje inzistira na uvođenju ćirilice kao službenog pisma. Za HDZ to je čista ucjena: ‘Želi li da i kune tiskamo na ćirilici?’
 Damir Gilbušić/Cropix

VUKOVAR - Na adrese vijećnika i medijskih kuća, uoči sjednice Gradskog vijeća Vukovara 10. veljače, stigla je obavijest o zamjeni vijećnika SDSS-a pisana na ćirilićnom pismu, koju potpisuje dogradonačelnik iz redova srpske zajednice Dejan Drakulić.

Uz ćirilicom pisani dopis, poslana je i obavijest pisana latinicom, ali na srpskom jeziku i ekavici. Spomenuti dopis na tragu je već više od mjesec dana starog zahtjeva, kada je Drakulić kao predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a tražio da se trojici predstavnika srpske manjine u Gradskom vijeću Vukovara materijali za sjednice dostave i na ćirilici.

Istodobno, Drakulić je zatražio i da na vratima njegova ureda u zgradi gradske uprave stoji dvojezični natpis pisan latiničnim, ali i čirilićnim pismom. Gradonačelnik Željko Sabo odbio je takav zahtjev i dao izraditi samo pločicu s latinicom. Drakulić je tu pločicu skinuo.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Mlinarić zahtjeve Dejana Drakulića ocijenio je kao ucjene SDSS-a na koje HDZ neće pristati: ‘Nemam ništa protiv prava nacionalnih manjina, ali me zanima hoće li Drakulić tražiti i da mu kune u kojima prima plaću budu tiskane na čirilićnom pismu?’, pita se Mlinarić.

U Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina stoji kako se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na podrućju jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika.

Po popisu stanovništva iz 2001., u Vukovaru živi 32,88 posto Srba, što je manje od trećine stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 07:27