IVAN MALENICA

‘Dobronićeve izjave o slučaju Severinina sina su neprihvatljive. On ne bi smio tako govoriti‘

Imamo činjenicu da taj postupak traje predugo i to je zaista problem, rekao je.

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

Lavinu reakcija pokrenulo je poništavanje presude Županijskog suda u Splitu o zajedničkom skrbništvu Severine i Milana Popovića nad sinom Aleksandrom, a o slučaju su novinari pitali i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu.

On je reagira i na izjavu Radovana Dobronića, šef Vrhovnog suda, koji je poručio da se Severina mogla obratiti i njemu vezano za slučaj i da se nju ne može smatrati malom i nemoćnom ženicom. Također je komentirao da je ona vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj.

Malenica je najprije rekao da još nije vidio konkretnu presudu.

- Ne mogu komentirati tu konkretnu presudu, nisam ju još ni vidio. Ono što mogu komentirati i istaknuti je da su izjave predsjednika Vrhovnog suda što se tiče konkretnog predmeta neprihvatljive i neprimjerene i da osoba koja je čelnik sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj ne bi trebala na takav način komentirati nečiji status niti ulogu u konkretnom sudskom postupku. S druge strane, imamo činjenicu da taj postupak traje predugo i to je zaista problem. Čini mi se već devet godina. Sa svim aktivnostima koje mi kao ministarstvo pravosuđa i uprave poduzimamo za tim da se skrate sudski postupci, moram reći da u svakom postupku sud i sudac donose odluku u konkretnom predmetu i odgovaraju za postupak koji vodi, rekao je.

Na pitanje novinarke smatra li da se sudac Dobronić ogriješio o etički kodeks, odgovorio je

- To je jako dobro pitanje. Trebalo bi dobro analizirati što etički kodeks u tom dijelu sadržava, ali mislim da je njegova izjava neprimjerena i zapravo ulazi u status pojedine osobe koja je u sudskom postupku. Mislim da nije primjereno gledati tko je tko u sudskom postupku i kakav je status koga u društvu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:48