NA STROJNOJ VENTILACIJI

Djevojčica iz Solina oporavit će se bez posljedica: ‘Nikada u karijeri nisam čuo za ovakav slučaj‘

Zapaljena boca Coca-cole je najvjerojatnije pogodila nesretnu djevojčicu

Mjesto gdje je djevojčica stradala

 Ante Cizmic/Cropix

“Za sada nema naznaka životne ugroženosti”, rekao je jučer u izjavi novinarima prof. dr. sc. Joško Markić, pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju KBC-a Split.

Tu rečenicu svi su ljudi dobre volje dočekali kao olakšanje kad je u pitanju slučaj jednogodišnje djevojčice koja je u nedjelju opečena u tragičnom događaju koji se zbio u Solinu, točnije kod crkve Gospe od Zdravlja u Blacama, piše Slobodna Dalmacija.

Kako smo već pisali, djevojčica je opečena benzinom koji se nalazio u boci od Coca-Cole. Kako nam je rekao dr. Markić, djevojčica je stabilnog općeg stanja.

– Nastavljamo mjere intenzivnog liječenja uz redoviti kirurški nadzor. Radi se o opeklinama drugog stupnja na dijelu lica i desne šake – rekao je dr. Markić.

Kako doznajemo, dijete je i dalje priključeno na strojnu ventilaciju, odnosno sedirano je, prvenstveno kako bi oporavak protekao što je moguće bezbolnije.

image

Joško Markić

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Splitska je policija u nedjelju oko 14 sati zaprimila informaciju od KBC-a Split o pružanju liječničke pomoći djetetu koje ima opekline po tijelu izazvane zapaljivom tekućinom.

Potpalio gradele

A kako je došlo do nesreće, koja je mogla završiti i tragičnije?

Prema prikupljenim informacijama splitske policije, u pomoćnom objektu (pušnici) na solinskom području, 37-godišnji muškarac koristio je za paljenje vatre zapaljivu tekućinu koja se nalazila u boci. U jednom trenutku vatra je zahvatila bocu, zbog čega je muškarac zapaljenu bocu bacio u dvorište u kojemu se nalazilo dijete. Ono je tada zadobilo opekline po tijelu, izvijestili su u nedjelju iz PU splitsko-dalmatinske.

image

Mjesto gdje je djevojčica stradala

Ante Cizmic/Cropix

Nesreća se dogodila na izletištu kod crkve Gospe od Zdravlja u Blacama gdje se okupilo društvo slaveći rođendan. Uzvanici su počeli pripremati roštilj i paliti vatru, a jedan od njih polio je drva benzinom koji se nalazio u plastičnoj boci od Coca-Cole.

Nakon što je plamen zahvatio bocu, muškarac se uspaničio i, ne gledajući pozorno oko sebe, u strahu je bacio bocu dalje od sebe. Nažalost, boca je najvjerojatnije pogodila nesretnu djevojčicu koja se tu igrala te ju je vatra zahvatila po tijelu.

Članovi njezine obitelji i ostali prisutni odmah su priskočili djevojčici u pomoć. Pokušavali su ugasiti plamen valjajući je po travi, a vrlo brzo stigla je i hitna pomoć, koja ju je odvezla u bolnicu.

– Moram priznati da nikada u svojoj dugogodišnjoj karijeri nisam čuo za ovakav slučaj, da se dijete opeče otvorenim plamenom. Vrlo često roditelji malu djecu dovode plastičnom kirurgu, ali najčešće se radi o opeklinama koje djeca zadobiju kod kuće ili u kafiću.

Ručica na štednjaku

Naime, upravo se djeca u dobi od jedne ili dvije godine najčešće opeku. Tada postaju pokretljivija, odnosno samostalnija, počinju hodati i hvataju sve što mogu dohvatiti. Tako znaju zadobiti opekline od hvatanja glačala, stavljanja ručica na ploče štednjaka... – kaže poznati splitski plastični kirurg.

Kako se djeca mogu opeći u kafiću?

– Bilo je dosta i takvih slučajeva. Roditelji odvedu djecu u kafić, sjednu, piju kavu, razgovaraju i u trenutku nepažnje dijete, koje sjedi u njihovoj blizini, povuče ili šalicu vrućeg čaja ili kave i opeče se – objašnjava naš sugovornik.

Zanimalo nas je što bi roditelji trebali učiniti dok čekaju hitnu pomoć ako bi im se s djetetom dogodio ovakav ili sličan slučaj.

– Prvenstveno bi djetetu trebali dati analgetski čepić protiv bolova, da se smiri stres i šok, skinuti djetetu odjeću ako je bila zahvaćena vatrom, što se u ovom solinskom slučaju nije dogodilo jer su opečeni lice i šaka. Također je potrebno, ako je ikako moguće, djetetu staviti što čišći oblog s fiziološkom otopinom i hladiti taj opečeni dio tijela – savjetuje splitski plastični kirurg.

Za kraj smo našeg sugovornika upitali treba li očekivati potpuni oporavak djevojčice koja je opečena u Solinu.

– Moje je mišljenje da roditelji mogu očekivati oporavak svojeg djeteta u funkcionalnom i estetskom smislu – zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:01