HLADNO JUTRO

Dio Hrvatske probudio se u debelom minusu, u Slatini izmjereno -11.6! A ledenim danima ne nazire se kraj

Ujutro još hladnije nego u srijedu, najniža temperatura bit će od -10 do -7 °C, a dnevna većinom i dalje ispod 0 °C

Arhivska fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Dio Hrvatske probudio se jutros u debelom minusu. Na području Crnog Luga u NP Risnjak izmjereno je jutros u 7 sati čak -12 °C, dok je u Slatini izmjereno -11.6 °C. Zagreb se probudio na minus 8, dok je zračna luka bila za stupanj hladnija.

Narednih dana minusi će potrajati, a prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a tek u nedjelju temperature će se popeti iznad nule.

image

Osijek

image

Zagreb

Evo što točno kažu prognostičari DHMZ-a:

Pretežno sunčano, no prijepodne u unutrašnjosti mjestimice magla i niska naoblaka, dugotrajnija na istoku, prognoza je za četvrtak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Navečer u središnjim i istočnim predjelima naoblačenje.

Vjetar slab, krajem dana u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjeren zapadni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, uglavnom podno Velebita još ponegdje i jaka uz olujne udare, navečer u jačanju.

Najviša dnevna temperatura zraka između -3 i 2, duž obale i na otocima od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.

- U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro mirno, hladno i mjestimice s maglom zbog koje je potreban dodatan oprez u prometu. Ujutro će temperatura biti opet mjestimice oko -10 °C. Sredinom dana barem djelomice sunčano, navečer najprije u Baranji naoblačenje.

U središnijoj Hrvatskoj sunčano i mirno. Ujutro još hladnije nego u srijedu, najniža temperatura bit će od -10 do -7 °C, a dnevna većinom i dalje ispod 0 °C.

Na zapadu pretežno vedro, u gorju prijepodne ponegdje magla i niski oblaci. Bura će na sjevernom Jadranu uglavnom oslabjeti, ali će pod Velebitom još lokalno biti jaka, navečer bi mogla i jačati. Najviša dnevna temperatura zraka u gorju oko -3 °C, a na Jadranu od 7 do 10 °C.

U Dalmaciji poslijepodnevna između 7 i 12 °C, ali "zubato sunce" slabo će grijati nakon jutarnjih "minusa" u unutrašnjosti, i slabog mraza ponegdje na obali. Osjet ugode najviše će podizati konačno slabljenje bure, ujutro još umjerene.

Na sunčanom jugu Hrvatske prijepodne lokalno jaki udari bure oslabjet će, ponegdje okrećući na sjeverozapadnjak. More - kao i drugdje na Jadranu - malo do umjereno valovito. Temperatura i mora i zraka slična kao u srijedu.

"Prolazno naoblačenje sa sjevera u petak na kopnu neće donijeti zamjetniju oborinu, razvedrit će se do subote ujutro, sunčano će ostati veći dio nedjelje. Dnevna temperatura malo će porasti, a jutra ostati podjednako hladna sve do početka idućeg tjedna. Zbog hladnog vala valjalo bi ograničiti izlaganje hladnoći.

Na Jadranu u nastavku tjedna većinom vedro, u petak će prolazno jačati bura, osobito će pod Velebitom opet biti olujnih udara. U nedjelju s okretanjem vjetra na umjereno jugo i jugozapadnjak bit će malo toplije, promjenjivije, lokalno s malo kiše uglavnom tek u drugom dijelu dana - prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

HAK: Skliski kolnici, moguća i poledica

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, a ponegdje ima magle, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle.

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na nekim cestama u Lici.

U pomorskom prometu nema poteškoća. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:08