NOĆ ĆE BITI KRITIČNA

Mrtav muškarac nađen u septičkoj jami nakon poplava u Sloveniji; Drava ozbiljno prijeti selima uz Podravinu

Lokalni mediji javljaju da je riječ je o muškarcu stradalom prilikom otklanjanja posljedica poplava

Mursko Središće

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ključni događaji:

- Helikopter HRZ-a poslan u Sloveniju

- izvanredne mjere od poplava proglašene na Muri, Dravi i Savi

- izvanredno stanje u Murskom Središću

- spašene dvije soobe iz oteretnog kanala Sava - Odra

- vodostaj Kupe prestao rasti nakon što je dosegao više od pet metara

- Mura stigla do prvih kuća


Mrtav muškarac nađen u septičkoj jami nakon poplava u Sloveniji

Ljubljanska policija primila je dojavu da je u septičkoj jami na području Mosta pri Komendi pronađena mrtva osoba, prenosi u nedjelju slovenska novinska agencija, dok lokalni mediji javljaju da je riječ je o muškarcu stradalom prilikom otklanjanja posljedica poplava.

Kako javlja portal Kamnik info, radi se o muškarcu koji je navodno smrtno stradao prilikom otklanjanja posljedica snažnih poplava koje su pogodile Sloveniju.

Prema do sada prikupljenim informacijama muškarac je stradao kada je prilikom izvođenja radova upao u jamu s otvorenim oknom, a smrt nije posljedica kaznenog djela.

Policija nastavlja s prikupljanjem obavijesti te će o svim okolnostima izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, priopćeno je iz Policijske uprave Ljubljana.


Sava kod Rugvice i dalje raste, u 22 sata vodostaj je bio 952 centimetra

Načelnik općine Rugvica Mato Čičak izjavio je u nedjelju navečer da Sava kod Rugvice i dalje raste i da je njen vodostaj u 22 sata iznosio 952 centimetra.

„Na žalost Sava i dalje raste, dečki i dalje rade boks barijere, nadamo se da će sve biti u redu“, rekao je Čičak Hini.

Izvanredno stanje obrane od poplava u toj općini smještenoj 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba uvedeno je u nedjelju u podne zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta.

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara.

Čičak kaže da je na kritičnoj točki u Hrušćici, naselju u općini Rugvica, angažirani 70 ljudi, a na drugim lokacijama na nasipu njih 200-tinjak.

S nama je od nedjelje popodne i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, pa se nadam da će sve proteći u redu, rekao je u nedjelju navečer Čičak.


Drava ozbiljno prijeti selima uz Podravinu, prometnice zatvorene

Nabujala Drava uslijed obilnih kiša u nedjelju je ozbiljno zaprijetila i dijelu Podravine, točnije selima uz rijeku.

Prometnice koje vode do nekih sela već su poplavljene, a kod Botova Drava se prelila i vodom poplavila polja.

Ova noć bit će kritična za Drnje i Botovo gdje se od jutarnjih sati grade zečji nasipi. U akcijama sprječavanja plavljenja sudjeluju javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i volonteri.

Stanje se mijenja iz minute u minutu, a najnovije vijesti dolaze iz Drnja. Put prema Botovu odnosno Šoderici je zatvoren, može se doći do centra Drnja i skrenuti za Torčec. Ne može se ni od Šoderice prema Drnju, hitne službe zatvorile su taj put.

Dravski most kod Botova je zatvoren pa se ni od strane Gole ne može prema Drnju, već se mora ići prema Đelekovcu. U Drnju se radi svim snagama kako bi se spasila imovina ljudi, a najkritičnije razdoblje očekuje se noćas i u ponedjeljak tijekom dana.

Gotovo sve prognoze navješćuju rekordan vodostaj koji bi trebao premašiti dosad rekordnih 577 centimetara iz 2014. godine i doseći prognoziranih 650 centimetara.


Ovako izgleda Sava kod Podsusedskog mosta


"Nezgodno će biti ako Mura i Drava budu velike u isto vrijeme"

Tatjana Vujnović, voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju, gostovala je u Dnevniku HTV-a te rekla kako će opadanje razine vode ići vrlo sporo.

"Mora proći i pasti u Sloveniji da bi počela padati kod nas. Nezgodno će biti ako budu velike u isto vrijeme Mura i Drava te dok se spoje, taj vodni val Dravom će putovati nekoliko dana. Bilo koja oborina ako padne, može izazvati porast na pritokama i samoj rijeci", rekla je Vujnović.

Napomenula je kako je Sava iz Slovenije u gornjem dijelu još jučer počela opadati.

"Vodni val po Savi seli se nizvodno. Trenutno je vrh vodnog vala u Rugvici i Prevlaci, gdje je isto izvanredno stanje te će se seliti dolje. Cijeli proces će trajati danima jer je rijeka Sava u tom dijelu vrlo spora", rekla je.

Izrazila je nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizirati i prilike na nabujalim rijekama.

„Sa stabilizacijom vremena u ovom dijelu Europe, koje nastupa od utorka, nadamo se stabilnom, ljetnom vremenu, nakon čega će i sve te silne vode morati teći i oteći će“, rekla je Vujnović.


Sava i dalje raste

Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, u kojoj je u nedjelju u podne uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava, izjavio je poslijepodne da Sava i dalje raste, da su neke točke kritične, no da se nada da će razina rijeke uskoro početi padati.

„Neke su točke kritične, trenutno se rade boks barijere, nadamo se da će uskoro početi padati razina Save i da ćemo ovu noć provesti mirno i da neće biti problema, mada je za taj dio nasipa potencijalno velika opasnost“, rekao je Čičak Hini.

Rugvica, naveo je, ima 25 kilometara Save, što je jako puno.

Čičak, koji se i sam javio sa nasipa, ističe da je na nasipu trenutno više od 400 ljudi, vatrogasaca, lovaca, članova raznih udruga, mještana.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je da je u nedjelju u podne uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta.

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara.

Na toj je stranici prenijeta i izjava načelnika Stožera civilne zaštite općine Rugvica Nenada Jakšića da je „stanje ozbiljno, no i dalje pod kontrolom“.

„Posebno nas brine velika brzina Save koja joj daje velike snage, a onda i nepredviđene mogućnosti djelovanja na nasip. Takvo stanje će potrajati još nekoliko sati“, rekao je Jakšić.


Helikopter i posada HRZ-a pomoći će Sloveniji u obrani od poplava

Jedan helikopter Mi-171Sh Hrvatske vojske s osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je danas u mjesto Dolnja Bistrica kod Lendave u Sloveniju s ciljem pružanja humanitarne pomoći u obrani od poplava. Pripadnici Hrvatske vojske bit će angažirani na prenošenju betonskih blokova, a u svrhu stvaranja barijera za suzbijanje poplava, objavilo je Ministarstvo obrane

Odluku o prelasku granice pripadnika Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći susjednoj Sloveniji donijela je hrvatska Vlada.

Ministarstvo obrane ističe kako Hrvatska vojska svojim angažmanom ponovno dokazuje svoju visoku razinu spremnosti i profesionalizam.

U Hrvatskoj za sada nema potrebe za angažmanom pripadnika vojske na poplavljenim područjima ali je 150 pripadnika HV-a u pripravnosti za pomoć Civilnoj zaštiti.


U Varaždinu poplavljen dio šume i izletišta Drava, palo nekoliko stabala

Vodostaj Drave kod Varaždina je povišen, zbog čega su poplavljeni dijelovi šume uz rijeku, kao i najniži dio izletišta Drava, a u Dravskoj park šumi nekoliko je stabala palo, pa su iz varaždinske Gradske uprave u nedjelju upozorili građane da izbjegavaju taj dio šume.

Iako se nakon jučerašnjeg prolaska najvećeg vodenog vala očekivalo smirivanje situacije, nove padaline i propuštanja većih količina vode iz akumulacija u Sloveniji noćas su uzrokovale povećan vodostaj Drave.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik i načelnik varaždinskog Stožera Civilne zaštite Miroslav Marković provjerili su kakva je situacija na terenu gdje je poplavljen dio šume između starog korita Drave i kanala na dijelu od Belih Kipi do ‘Špice‘.

Zbog podizanja podzemnih voda, pod vodom je najniži dio izletišta Drava oko samih bazena koji su ispod trenutne razine Drave.

„Djelatnici gradske tvrtke Varkom pravovremeno su demontirali dio postrojenja bazena i time izbjegli veću štetu na uređajima. No, nekoliko stabala u Dravskoj park šumi koja su oslabljena zbog natopljenog korijenja palo je na sjeverni put uz kanal u neposrednoj blizini kupališta", rekao je Marković te zamolio građane da izbjegavaju taj dio šume.

Maraković je izvijestio da je situacija pod kontrolom te da su vatrogasci na terenu i uklanjaju drveće.

Pad vodostaja i smirivanje situacije očekuje se tijekom večeri i sutrašnjeg dana kad će početi ispumpavanje vode i saniranje štete, priopćili su iz Grada Varaždina.


Mura stigla do kuća

Kako prenosi Međimurski.hr, čini se da je Mura na jednom dijelu Murskog Središća stigla do prvih kuća...

image

Visoki vodostaj rijeke Save

Damir Krajac/Cropix
image

Visoki vodostaj rijeke Save ispod Mosta mladosti

Damir Krajac/Cropix
image

Na snazi su izvanredne mjere od poplave u Murskom Središću zbog visokog vodostaja rijeke Mure

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Više od 1.500 vatrogasaca sudjelovalo u sanaciji nevremena

Vatrogasci i dalje rade na uklanjanju posljedica kišnog nevremena, dosad je njih 1.505 s 498 vatrogasnih vozila, u gotovo 400 intervencija, ispumpavalo vodu iz objekata, punili su vreće s pijeskom, gradili nasipe i uklanjali stabla i grane s kolnika.

U mjestu Medsava pored Samobora oko 100 vatrogasaca su do ranih jutarnjih sati izrađivali i postavljali zečje nasipe, a sada su također na terenu i kontroliraju stanje, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zagrebačke županije Dario Kezerić.

Dodao je da se stanje stalno prati i da su vatrogasne snage na terenu.

Vatrogasci su intervenirali i u Gradu Zagrebu te području Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Primorsko-goranske te Istarske županije, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u nedjelju.

Najviše intervencija bilo je na području Primorsko-goranske županije - 98, u kojima je sudjelovalo 404 vatrogasaca sa 114 vatrogasnih vozila.

Velik broj vatrogasaca sudjelovao je i na intervencijama na području Zagrebačke županije, gdje su zabilježene 52 intervencije u kojima je sudjelovao 361 vatrogasac sa 103 vatrogasna vozila, dok je na području Zadarske županije u intervencijama sudjelovalo 174 vatrogasaca, u Zagrebu 133, a na području Istarske županije 106 vatrogasaca.

HVZ je također izvijestila da je sa subote na nedjelju, u 00:40 sati, primljena dojava o požaru skladišta, odnosno hale za sakupljane otpada na adresi Križanje Mazija, Briševo, u Zadarskoj županiji te da na intervenciji gašenja požara sudjeluje 28 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, DVD "Pljusak" Nin, SIVP Zaton i VZŽ Zadarska. U tijeku je sanacija požara.


Na Muri izvanredne mjere obrane od poplave, kod Murskog Središća rekordan vodostaj

Na rijeci Muri uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave od mjerne postaje Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, priopćili su u nedjelju iz Hrvatskih voda, a kroz Mursko Središće zabilježen je rekordan vodostaj od 537 centimetara.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo za Hinu je rekao je da je najviši val kroz Mursko Središće iznosio 537 centimetara.

Prema podacima Hrvatskih voda, dosad rekordan vodostaj Mure u Murskom Središću zabilježen je 15. rujna 2014. kada je imala 528 centimetara.

image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Na snazi su izvanredne mjere od poplave u Murskom Središću

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nasip drži

„Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi”, kazao je Rezo.

Dodao je da je situacija pod stalnim nadzorom te da se sada djelatnici Hrvatskih voda spuštaju i nizvodno prema Podravini, odnosno Botovu.

„Tamo očekujemo spajanje rijeka Drave i Mure. Jučer smo dogovorili protokol s HEP-om da oni pri prolasku velikog vala rijeke Mure zadrže što veće količine u svojim jezerima, kako ne bi došlo do visokog vodostaja na mjernoj stanici Botovo”, istaknuo je Rezo.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da mjere od poplava za sad uspijevaju.

„Voda još uvijek raste, raste ponovno i u Gornjoj Radgoni, tako da je pred nama nekoliko dana borbe”, kazao je Srpak dodajući da je u subotu ujutro rijeka Mura bila oko 400 centimetara iznad vodostaja

Kada je riječ o Dravi, nasip Puščine na lijevoj obali rijeke je izdržao, a noćas, sve do pet sati ujutro, djelatnici Hrvatskih voda radili su sa svojim licenciranim tvrtkama, vatrogascima i civilnom zaštitom, rekao je Hini Rezo te dodao da vjeruje da će nasip izdržati.

Pritisak na Hidroelektranu Varaždin, u općini Cestica zarobljeno pet kuća

„Zasad nemamo značajnija izlijevanja koja bi bila zabrinjavajuća niti značila ugrozu što se tiče zdravlja i života ljudi, odnosno materijalnih dobara, a ono što je interesantno za ovaj visoki val je da će trajati dan, dva. Stalni pritisak na Hidroelektranu Varaždin je između 1950 i 2100 kubika, u kontinuitetu koji dolazi iz smjera Slovenije po rijeci Dravi”, istaknuo je Rezo.

Dodao je da je u općini Cestica u Velikom Lovrečanu situacija ista kao i u subotu.

„Ostalo je zarobljeno pet kuća, ništa se ne mijenja, vodostaj na tom dijelu ostaje isti, a svi su stanovnici evakuirani”, rekao je Rezo.


Vodostaj Kupe prestao rasti nakon što je dosegao više od pet metara

Vodostaj Kupe u Karlovcu prestao je rasti u nedjelju u sedam sati, kada je zabilježeno 535 centimetara, što znači da je ostala na razini pripremnog stanja obrane od poplave, a izostali su i problemi s bujicama i odronima, osim na gradilištima komunalne infrastrukture.

Iako su izostale vrlo obilne kiše i bujične poplave i odroni, na što se karlovački Stožer Civilne zaštite pripremao, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izvijestio je da je kiša uzrokovala probleme uglavnom samo na gradilištima vrelovoda i odvodnje, ali da su u subotu sva problematična mjesta sanirana.

Izostalo je i izlijevanje Kupe na prometnice, iako je rasla naočigled, po 20 i 30 centimetara po satu, te je od petka u 21 sat neprekidno rasla i narasla na više od pet metara.


Sisak: Izvanredne mjere zaštite od poplave zasad samo u Dubrovčaku na Savi

Iako su vodostaji Save i Kupe na sisačkom području još uvijek u porastu, jer najviši vodeni val tek dolazi, neposredne opasnosti od poplava se ne očekuju, a izvanredne mjere proglašene su dosad samo za područje Dubrovčaka.

Dosad su jedino za područje Dubrovčaka, na Savi uzvodno od Siska, gdje je vodostaj u nedjelju u 8 sati iznosio 803 centimetra, proglašene izvanredne mjere. Sava kod Crnca, nizvodno od Siska, raste desetak centimetara na sat.

I Kupa je u porastu, ali ohrabruje da je u gornjem toku, kod Karlovca, počela opadati. Osim toga, voda Save se pušta u retenciju Lonjsko polje, koje može primiti velike količine vode.

Ipak, sve službe na sisačkom području su u stanju pripravnosti. Kako se ne bi ništa prepustilo slučaju, već je u subotu na području posavske Žirčice i Martinske Vesi počela izgradnja zečjih nasipa i postavljanje boks barijera.

Na području ORA-e u Sisku, gdje je za prošle poplave probijen nasip, uklonjeni su kontejneri, koji bi mogli biti ugroženi.


Borba s poplavama u Hrvatskoj i dalje se nastavlja. Zbog rasta vodostaja, izvanredne mjere od poplava proglašene su na Muri i Dravi te na Savi uzvodno i nizvodno od Zagreba. Kroz glavni grad u ponoć je prošao vrhunac vodenog vala, a pozornost se sada seli na velikogoričko područje i područje općine Rugvica, prenosi HRT.

Vrh vodenog vala rijeke Save u Zagrebu bio je oko ponoći, došao je na +440 cm, nedostajalo je oko 10 cm da se uvedu izvanredne mjere za grad, to je 24-25 cm niže nego 2010.

image

Visoki vodostaj rijeke Save

Damir Krajac/Cropix
image

Visoki vodostaj rijeke Save ispod Mosta mladosti

Damir Krajac/Cropix

"Na Muri su sinoć proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Došao je nešto veći dotok od očekivanog, oko 1400 m3, a u Murskom Središću oboren je rekordni vodostaj. Nasipi su sigurni. Ovo su visoki vodostaji i za Muru i za Savu i za Dravu i potrebno je biti na oprezu idućih 24 sata. Vrijeme se polako smiruje, ne očekuju se znatne količine oborina. Kupa je 2-3 metra niža nego u svibnju 2022., ne očekuju se problemi, kao niti na sisačkom području, poručio je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, piše HRT.

Izvanredno je stanje u Murskom Središću u Međimurju. U ponoć je bilo izmjereno 525 centimetara.

Ravnateljsko Civilne zaštite također je izvijestilo da su dvije osobe spašene iz oteretnog kanala Sava - Odra nakon što su se automobilom pokušale probiti kroz vodu. Više pročitajte OVDJE.

DHMZ prognozira da nas danas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, osobito na Jadranu sa sunčanim razdobljima. Povremeno s kišom te pljuskovima s grmljavinom, lokalno moguće izraženim. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, na istoku prolazno i jak. Na Jadranu umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, prolazno u okretanju na jugo i sjeverni. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 24, na Jadranu od 24 do 28 °C.

image

DHMZ - vrijeme 6. kolovoza

Screenshot Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:08