PROMJENA VREMENA

DHMZ objavio upozorenje: Pripremite se na pad temperature, olujno nevrijeme i obilne kiše!

Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka
 Zvonimir Barisin/Cropix

U čitavoj Hrvatskoj počela je velika promjena vremena s kojom dolazi pad temperatura, ali i olujno nevrijeme te obilne kiše. Kako najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), promjena vremena trajat će najmanje tjedan dana.

Zbog toga su izdali i posebno priopćenje:

"Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje se kod nas popularno naziva babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. godine.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj.

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 09:19