UPALIO SE METEOALARM

Potop u dijelovima Dalmacije: U samo nekoliko sati palo više od 100 litara kiše, najgore tek stiže

Obilnijih oborina bilo je i drugdje, primjerice, do 13 sati Hrvace su primile 52 litre kiše po kvadratnom metru
 DHMZ/Crometeo

Promjena vremena koju donosu sredozemna ciklona stigla je do Dalmacije. Zbog nje je već od protekle noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a ponegdje i obilne pljuskove s grmljavinom, javlja Dalmacija danas.

Prema podacima DHMZ-a, već je do 8 sati ujutro na Zemuniku palo 105 litara kiše po kvadratnom metru. Sredinom dana i u rano popodne jaki grmljavinski oblak zahvatio je okolicu Živogošća gdje je u svega nekoliko sati palo 115 litara kiše po kvadratnom metru. U Vrgorcu je do 13 sati palo 111 litara pa je u gradu mjestimice bilo bujica.

Obilnijih oborina bilo je i drugdje, primjerice, do 13 sati Hrvace su primile 52 litre kiše po kvadratnom metru. Ipak, u većini predjela još nisu pale značajnije količine oborina, a na srednjodalmatinskim otocima je do sada uglavnom izostala.

No i to će se uskoro promijeniti jer glavnina oborina tek stiže, na što je upozorio DHMZ. Naime, do kraja sutrašnjeg dana u dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a najviše oborina moglo bi pasti upravo na otocima.

Još danas je natprosječno toplo s temperaturama od 17 ponegdje u Zagori do 23°C uz obalu i na otocima.

Jugo je danas u postupnom slabljenju, a već sutra očekuje nas umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima.

Od petka će biti znatno stabilnije uz dosta suhog, ali ne i sunčanog vremena. Puhat će bura i bit će postupno sve hladnije, osobito u noćnim i jutarnjim satima. U najvišem gorju moguće je i vrlo malo snijega, prenosi Dalmacija danas.

image
DHMZ alarm
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35