BISKUP PETANJEK

‘Crkva nije Zrće, nije disko. U crkvu se ne ide uživati. Ne ulazite u brak ako niste spremni umrijeti da drugi živi. Bit će manje rastava‘

Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u nedjelju u Ludbregu gdje je misu predvodio krčki biskup.

Ivica Petanjek

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u nedjelju u Ludbregu u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove na središnjem misnom slavlju ludbreške Svete nedjelje koje je predvodio monsinjor Ivica Petanjek, krčki biskup.

"Euharistija je gozba ljubavi, pobjeda života nad smrću i nad grijehom, zato mora biti lijepa, svečana, raspjevana, dotjerana, ali nemojte zaboraviti da je euharistija i žrtva. Nama je lijepo zato što je jedan za nas na križu visio. I ta ljepota i to spasenje koje nam je darovano njega je koštalo života", poručio je biskup Petanjek te iskoristio priliku da pošalje poruku i vjernicima, ali i svećenicima i redovnicima jer, kako je sam naglasio, nikada nije imao toliko puno svijeta na misi.

"Ja sam na otocima, pa ste čuli i za ono famozno Zrće. Ja kažem - Crkva nije Zrće, nije disko, nije zabavište. U crkvu se ne ide da se uživa, u crkvu se ide da se nauči živjeti, da se nauči svoj križ života nositi. Euharistija je žrtva i ta žrtva je ostavila tragove na tijelu Isusa Krista i kao uskrsnuli on zauvijek nosi ožiljke razapinjanja", istaknuo je u propovijedi biskup te poručio da svi oni koji se žele udati ili oženiti, odnosno svi oni koji žele izabrati svećenički i redovnički život, neka se ne žene i ne udaju, neka ne idu u svećeništvo i redovništvo, ako nisu spremni biti razapeti.

"Nema te ljubavi koja ne krvari, nema te ljubavi koja ne razapinje, nema te ljubavi koja ne ostavlja ožiljke. Samo razapeta ljubav je prava ljubav, samo tamo gdje si spreman umrijeti da drugi živi, tu će biti dobro i njemu i tebi. Bez toga nemojte kretati ni u što. Bit će manje rastava braka, bit će boljih i svetijih svećenika, redovnika i redovnica. Idite, kopajte, radite nešto, kajte se za svoje grijehe, ali nemojte ulaziti u nešto gdje ćete biti sablazan svijetu", poručio je biskup Petanjek.

"Ako niste spremni trpjeti, ako niste spremni svoj križ, a to je svoj život uzeti, onda trebate još puno razmišljati", završio je svoju propovijed krčki biskup.

Prije misnog slavlja, u ime Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da u zajedništvu svi imaju snage za prevladavanje svih izazova i objektivnih teškoća, strahova i razlika.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić kazao je da je ta manifestacija važna za Ludbreg, ne samo zbog Svete nedjelje, tog duhovnog dijela, nego i zbog gospodarskog dijela i velikog broja posjetitelja kojih je samo posljednjih nekoliko dana bilo više od 100 tisuća.

Varaždinski župan Anđelko Stričak kratko je dodao da je i ovogodišnja manifestacija Sveta nedjelja potvrda činjenice da je Ludbreg najposjećenije hodočasničko mjesto na sjeveru Hrvatske.

Ludbreg je poznato svetište Predragocjene Krvi Isusove, a povezano je uz čudesni događaj koji se zbio godine 1411. godine kad se tijekom mise, u pretvorbi kruha i vina, u kaležu doista pojavila Krv.

Ludbreško je svetište jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima je u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:45