TEORIJE BIJEGA

Gdje se nalazi Ivo Sanader?

ZAGREB - Tijekom jučerašnjeg dana, nakon što je bivši premijer Ivo Sanader napustio Hrvatsku, pojavljivale su se razne teorije gdje se nalazi i kamo putuje.

AUSTRIJA

Jedan od prvih informacija bila je da je Sanader otišao ravno u Austriju, da ima austrijsko državljanstvo koje će ga zaštititi od izručenja Hrvatskoj. Ta teza vrlo brzo je otklonjena, prvenstveno u pogledu dvojnog državljanstva. Austrijski kolege novinaru pišu kako Sanader ima dvije tvrtke u Austriji, ali da sigurno nema njihovo državljanstvo.

SVE O SKIDANJU IMUNITETA IVI SANADERU PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG.HR

SLOVENIJA

Pojavile su se informacije da je Sanader po prelasku graničnog prijelaza na Bregani otišao u jedan manji slovenski gradić u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, odakle prati razvoj zbivanja, kontaktira s uglednim stranim dužnosnicima s kojima je bio u kontaktu, te čeka s donošenjem odluke o daljnjim koracima.

LONDON

Slovenski novinari, pozivajući se na izvore u tamošnjem MUP-u, objavili su informaciju da je Sanader otišao na Ljubljanski aerodrom Brnik gdje se u 15.50 sati ukrcao na let za London. Međutim, fotoreporteri su ga uzaludno čekali u Londonu na aerodromu Stanstead na kojemu je avion iz Ljubljane sletio nešto prije 18 sati. Usljedila je “dopuna” da je Sanader imao mjesto na tom letu, ali da se nije ukrcao u avion.

SAD ili Južna Amerika

U moru špekulacije često su se pojavljivale informacije kako Sanader ima konkretan plan bijega, kako su krajnja odredišta SAD, gdje će mu biti pružena odgovarajuća zaštita, ali i zemlje Južne Amerike koje ne udovoljavaju zahtjevima za izručenjem ako se ne radi o terorizmu ili ratnim zločinima.

SLOVENIJA

Na koncu, sve se svelo na to da je Sanader ipak ostao u susjednoj Sloveniji, jer je to zemlja u koju vodi jedini čvrsti trag - prelazak granice. Da je Sanader otišao dalje, pouzdanih informacija nije bilo, a znakovit je bio i podatak da je hrvatski MUP stalno izvještavao slovenske kolege o proceduri do raspisivanja tjeralice, moleći ih pritom za pripravnost za moguću akciju uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 21:52