METODE ZASTRAŠIVANJA

Carla Del Ponte i njezin tim idu na optuženičku klupu?

Istražitelji bivše haaške tužiteljice navodno su se služili maltretiranjem i ucjenjivanjem svjedoka u predmetu protiv Šešelja
 Srđan Vrančić/CROPIX

DEN HAAG - Bivša haaška tužiteljica Carle Del Ponte i njeni tužitelji pod istragom je Haaškog suda jer su navodno ucjenjivali svjedoke nagovarajući ih da svjedoče protiv Vojislava Šešelja.

Dosad je Šešelj dva puta optužen zbog pritiska na svjedoke, a sad bi moglo odgovarati i tužiteljstvo. Suđenje Šešelju u više navrata prekidano je zbog zastrašivanja i prijetnji svjedocima. Niz tužiteljevih svjedoka dosad je odustalo od svjedočenja, neki od njih su tražili da svjedoče u korist Šešelja. Oni tvrde da su ih tužitelji maltretirali, ucjenjivali, mijenjali im iskaze i pokušavali ih potplatiti kako bi svojim svjedočenjem teretili Šešelja.

Prava istraga protiv Carle Del Ponte još nije pokrenuta, nego je - po našoj policijsko- pravosudnoj terminologiji - slučaj tek u fazi izvida ili predistražnih radnji. Sudsko vijeće koje vodi suđenje Šešelju naložilo je tajništvu suda da imenuje "prijatelja suda" koji će istražiti ima li osnove da se pokrene postupak za nepoštovanje suda protiv "pojedinih članova tužiteljskog tima" zbog navodnog zastrašivanja svjedoka. Istragu nisu htjeli povjeriti postojećim tužiteljima zbog moguće pristranosti, pa će se za taj posao naći neki “prijatelji suda” koji nisu zaposleni na Haaškom sudu. Osim najpoznatije haaške tužiteljice, pod sumnjom je dvoje tužitelja, Daniel Saxon i Hildehard Urtz Retzlaff. Suci su dali rok od šest mjeseci u kojem bi se trebalo ispitati imaju li osnove te Šešeljeve optužbe.

Suci su odluku potpisali još 29. srpnja, ali sud je nije uobičajenim putem dostavio novinarima. Na prvoj konferenciji za novinare u Haaškom sudu nakon ljetne pauze, glasnogovornik suda Christian Chartier je na pitanje urednika Guardiana potvrdio da je sudsko vijeće takvu odluku donijelo samostalno, a ne na zahtjev Šešelja, nakon što su se brojni svjedoci požalili da su ih tužitelji i istražitelji zastrašivali i vršili pritisak na njih. Sudsko vijeće je te optužbe shvatilo vrlo ozbiljno i odlučilo da bi bilo pogrešno ostaviti mjesta sumnji u neprikladno ponašanje tužiteljstva, rekao je Chartier.

Guardian piše da je jedan svjedok iz Srbije tvrdio da mu je bilo nuđeno dobro plaćeno mjesto u SAD-u ako bude svjedočio protiv Šešelja, drugi su se žalili da su im prijetili da će sami biti optuženi ako ne svjedoče ili im nudili osiguran život u trećoj zemlji.

Predsjedajući sudac Jean Claude Antonetti tražio je da imenovani istražitelj po mogućnosti bude izvorni govornik francuskog: tajništvo suda mu je u međuvremenu predložilo četiri kandidata. Šešelj je lani već osuđen na 15 mjeseci zatvora zato što je objavio identitet trojice zaštićenih svjedoka, ali je potom u jednoj od svojih knjiga objavio sve podatke o jedanaest drugih zaštićenih svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:59