ZVONIMIROV GRAD

Ćaćić i Jelić odgovorili Milanoviću: Svi u Hrvatskoj znaju zašto se baš u Kninu slavi Dan pobjede

Prije nekoliko godina također je za Knin kazao da je to kolodvor s kasarnom. Sad opet nastavlja s tom retorikom, negoduje Marijo Ćaćić
Marko Jelić
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Novi podcjenjivački istup predsjednika RH Zorana Milanovića prema gradu Kninu u kojemu je, između ostaloga, naveo kako ne razumije zašto se svake godine Dan pobjede slavi u Zvonimirovu gradu, očekivano je zapalio društvene mreže.

Sprdanje s gradom u kojemu je trijumfalno završen Domovinski rat izazvao je brojne i to uglavnom negativne komentare. Mnogima nije bilo jasno ni zbog čega se uopće povela rasprava o mjestu proslave, kao ni potreba da predsjednik tumači što Knin predstavlja Hrvatima, a što ne.

"Svaka čast Kninu, ali Knin nije Berlin. Mi slavimo pobjedu negdje gdje nije bio ni centar novca, pameti, organizacije, ničega ustvari... Jedan željeznički ranžirni kolodvor s malo većom kasarnom u Jugoslaviji gdje se gojio i stvarao Ratko Mladić i slični ljubimci naroda. Kninu svaka čast, ali nije nužno da budemo tamo svake godine", izjavio je Milanović.

Marko Jelić, novi šibensko-kninski župan i dojučerašnji prvi čovjek Knina, nije se želio spuštati na predsjednikov nivo kad ga je portal Šibenski. zamolio za komentar njegova istupa.

- Zna se što Knin predstavlja za Hrvatsku zadnjih 1300 godina i uopće mi nije jasno zašto se o tome raspravlja, niti želim ulaziti u razloge zbog kojih je Milanović ovako podcjenjivački istupio. Ovo nije samo stvar Kninjana, svi u Hrvatskoj suglasni su da se Dan pobjede slavi ovdje. Nikad nije bilo problema s tim - poručio je Jelić.

Njegov zamjenik protekle četiri godine, a od sutra novi gradonačelnik Knina, Marijo Ćaćić, rekao je kako ovo nije prvi put da Milanović na ovakav način govori o Zvonimirovu gradu.

image
Marijo Ćaćić i Marko Jelić
Jakov Prkic/CROPIX

- Prije nekoliko godina također je za Knin kazao da je to kolodvor s kasarnom. Sad opet nastavlja s tom retorikom. Interesantno, ova tema s mjestom održavanja proslave Dana pobjede krene se povlačiti po medijima taman uoči ljeta. Ne znam zbog čega se to nameće, čemu ta distrakcija sa svakodnevnih problema - ustvrdio je novi kninski gradonačelnik.

Kako kaže za Šibenski., i dalje će ustrajati da se Dan pobjede slavi upravo u Zvonimirovu gradu.

- Ne vidim zašto bi se proslava micala iz Knina?! Riječ je o središnjoj proslavi koja ne ometa ništa i nikoga da taj dan slavi i na drugim mjestima u Hrvatskoj. Knin ima svoju simboliku i značaj u stvaranju hrvatske države. Samo događaji iz Domovinskog rata i više su nego dovoljni da se o njemu govori s respektom - zaključio je Ćaćić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:37