PORUKA REFORMISTA

Radimir Čačić ‘zaljuljao‘ većinu u koaliciji: ‘HDZ nas je izdao na lokalnim izborima‘

Reformistica Natalija Martinčević otkazala je poslušnost i nije dala podršku ministru Viliju Berošu prilikom glasanja o njegovoj smjeni
Radimir Čačić i Natalija Martinčević
 Željko Hajdinjak/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš preživio je bez ikakvih problema pokušaj da ga se sruši; oporba se nije potrudila doći u Sabor u punom sastavu i pokazati jedinstvo oko zahtjeva za Beroševom smjenom, tek ih je 57 glasalo, ali HDZ je jučer svejedno u Saboru primio udarac - Reformistica Natalija Martinčević otkazala im je poslušnost, nije dala podršku Berošu, nego je ostala suzdržana.

Na taj se potez odlučila zbog osjećaja da ih je HDZ izdao na lokalnim izborima i iznevjerio zajedničku deklaraciju "prema kojoj se s ljudima s optuženičkih klupa i njihovim sljedbenicima ni na koji način neće surađivati". Prozivka ljudi s optuženičke klupe odnosi se na Ivana Čehoka, a suzdržanost Natalije Martinčević bilo je, čini se, upozorenje HDZ-u što će se dogoditi bude li na lokalnoj razini koalirao s listom Ivana Čehoka.

Reformisti su tako, kao manjinski partner koji drži koaliciju na okupu i osigurava većinu od 76 ruku, poslali jasnu poruku premijeru Andreju Plenkoviću: imamo jedan glas, ali taj može biti presudan.

HDZ na potezu

Natalija Martinčević svoj je potez objasnila: "Ako HDZ misli surađivati s takvim ljudima, sigurno neće surađivati s Reformistima ni lokalno niti nacionalno. Ako dođe do koalicije s Ivanom Čehokom, prestaje suradnja u Saboru! Neprihvatljiva nam je suradnja s ljudima koji su pod optužnicama, za nanošenje milijunskih šteta građanima Varaždina, to bi bacilo veliku ljagu na Reformiste." I zaključila: "Na potezu je HDZ".

HDZ-ov Branko Bačić nije želio jasno reći hoće li koalirati s Čehokom - jer, prema njegovom mišljenju, to pitanje treba postaviti novoizabranom varaždinskom županu Anđelku Stričaku. Bačić ne vidi razloge zbog kojih su Reformisti prekršili dogovor postignut s partnerima na početku suradnje. A on glasi: "odnosi na lokalnoj razini ni na koji način neće utjecati na našu suradnju na nacionalnoj razini".

Bačić odbacuje ideju o stvaranju nove koalicije, ne smatra da je postojeća dovedena u pitanje: "Uvjereni smo da naš dogovor vrijedi te kako rezultati na lokalnim izborima ne mogu na njega utjecati. Nisam sklon ulaziti u rasprave i ucjene za održavanje većine zbog nekakvih odnosa na lokalnoj razini."

Radimir Čačić u 12.30 sati bio je bolje informiran: "Jutros sam se čuo s premijerom, koji je decidirano rekao da HDZ neće surađivati s Ivanom Čehokom, niti s bilo kim s njegove, ili s liste Davora Patafte. To je bio naš uvjet za nastavak podrške vladajućima u Saboru. Nema suradnje s osuđenima, ljudima pod optužbom i s onima koji s takvima surađuju."

Ostaje pitanje zašto je Martinčević bila suzdržana, ako su se Čačić i Plenković već dogovorili. Premijer Plenković jučer je govorio i o suradnji s Reformistima.

- Mi tu ni milimetra nismo iznevjerili ono za što smo si dali ruku na početku - rekao je Plenković i dodao kako se kod HDZ-a ništa nije promijenilo zbog rezultata lokalnih izbora: Suradnja može ići normalno, kao što je išla i do sada.

"Ne odustajem"

Inače, HDZ-ovce nije iznenadilo to što je Martinčević na glasanju bila suzdržana. Tu su, informaciju, doznajemo, dobili od Reformista prije glasanja. Drugi uvjet za suradnju tiče se isključivo nacionalne razine, a to je već i pri dosadašnjoj suradnji, obećana realizacija brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec.

Čačić sljedeće tri godine neće ni u Sabor ni u Županijsku skupštinu. Posvetit će se stranci. I nisu mu ovo bili posljednji izbori, kao što su neki predviđali. "Imamo mi izbora pred nama koliko hoćete. Tko god misli da ja posustajem ili odustajem, taj me uopće ne poznaje."

Odigrana prljava kampanja HDZ-a i SDP-a

Za komešanje među partnerima kriva je suradnja lokalnog HDZ-a, Ivana Čehoka i Davora Patafte. Dotadašnji partneri u Gradskoj vijećnici zajedno su, rafalno, napadali Čačića u lokalnom tjedniku, iza kojega stoji kontroverzni Davor Patafta.

On je s Čehokom bio uskočki optuženik, ali i partner njemu i HDZ-u u lokalnoj politici. Tjednik se dijeli besplatno u 50.000 primjeraka. HDZ je, također, preko Denisa Čupića iz West Gatea, platio Ivanu Čehoku reklamu na nacionalnoj televiziji.

- Kandidat HDZ-a koristio se u kampanji ljudima pod optužnicama i osuđenim kriminalcima. Sâm Ivan Čehok pod četiri je potvrđene optužnice. Tu je i Mladen Pavković, pravomoćno osuđeni kriminalac za bludne radnje.

Također, na sramotan su način miješali nacionalno i regionalno, pa me lokalni HDZ prozivao zbog suradnje s nacionalnim HDZ-om. Suludo. Odigrana je i prljava koalicija HDZ-a i SDP- a.

Mi smo stali iza Nevene Bosilja, SDP-ova kandidata i novog gradonačelnika Varaždina, a SDP je svojima poslao poruku da ne izlaze, nemaju li svog kandidata. Bosilj je u Varaždinu pobijedio zahvaljujući nama, bez nas ne bi pobijedio - tvrdi Čačić. (V.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:25