KRAH SUSTAVA

Brojne reakcije na smrt dječačića u Sl. Brodu: ‘Trebao je u SOS selo, čekalo se ročište...‘

Ministar Marin Piletić izjavio je u utorak da je K. N. umro prirodnom smrću te ustvrdio da se smrt ne može pripisati nečijoj nebrizi

Tatjana Katkić Stanić; Tatjana Štritof

 Screenshot/Nova TV/RTL

Slučaj smrti 20-mjesečnog dječačića K. N., o kojoj je jučer prvi izvijestio Jutarnji, izazvao je brojne reakcije. Kako smo jučer objavili, sredinom prosinca prošle godine u bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sustav socijalne skrbi tijekom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić rekla je da roditelji 20-mjesečnog dječaka, nisu bili u stanju svakodnevno brinuti o svome sinu te da je sud zato predložio da im se oduzme pravo na život s djetetom. Istovremeno, dodala je Katkić Stanić, izrečena im je mjera intenzivne stručne pomoći, što znači da stručnjak po potrebi ulazi u obiteljski dom, javlja Nova TV.

Podsjetimo, prema procjeni struke, K. N. je nakon rođenja trebao biti oduzet roditeljima. Postupak oduzimanja prava roditeljima, koji je pred Općinskim sudom, pokrenut u travnju 2022., još nije okončan jer djetetu sustav socijalne skrbi nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima. Obitelj živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a zbog intelektualnih teškoća roditelji ne mogu adekvatno brinuti o djeci.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u utorak da je K. N. umro prirodnom smrću te ustvrdio da se smrt ne može pripisati nečijoj nebrizi i da nije bilo elemenata za žurnim izdvajanjem iz obitelji.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad rekla je da dijete nije na smještaj u domu čekalo dvije godine. "Nije se čekalo dvije godine. Toliko je proteklo od početka sudskog postupka. Tijekom postupka, Centar je dužan predložiti sudu ustanovu u koju se dijete treba smjestiti. U trenutku kad je Centar predložio ustanovu, nije bilo ročišta. Nakon toga, procjena je stručnog tima Centra da su postignuti određeni pomaci u radu s roditeljima, da djeca imaju emocionalnu privrženost, da se mijenjaju okolnosti u obitelji", rekla je Katkić Stanić.

"Dvije su godine previše kad je ugrožena sigurnost djeteta, gdje su visoki razvojni rizici djeteta, a kad imamo pomake u ponašanjima roditelja, onda dajemo šansu roditeljima i djetetu da živi u prirodnom okruženju", dodala je ravnateljica.

Katkić Stanić rekla je Novoj TV da je inspekcija u utorak izašla na teren. "Rezultati inspekcije bit će dostupni javnosti u roku od 30 dana, kad se napravi kompletna procjena, nalaz će biti što prije moguće", dodala je ravnateljica Zavoda za socijalni rad.

Katkić Stanić rekla je da je aktualni prijedlog sudu za oduzimanje prava roditeljima za život s djetetom u tijeku za ostalu djecu roditelja 20-mjesečnog K. N.. "Pronađene su udomiteljske obitelji ako bude takva odluka suda. Uvijek može doći do situacije da ako se rizici obitelji smanje, djeca ostanu živjeti u obitelji, uz daljnje praćenje sustava socijalne skrbi kako bi se na vrijeme reagiralo ako se situacija promijeni", rekla je ravnateljica Zavoda za socijalni rad.

O tragediji su se danas oglasili i stručnjaci iz sustava koji godinama upozoravaju na nepravilnosti, a o svemu opširnije možete pročitati OVDJE

‘Pronađeno je mjesto za dijete, ali ročišta nisu pravovremeno zakazana‘

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je za RTL televiziju da postupci inspekcijskog nadzora obično traju mjesec dana te da ne može reći koliko će trajati u slučaju preminulog K. N.-a.

Štritof nije htjela govoriti o tome tko je u ovom slučaju eventualno zakazao. "Obitelj je u višegodišnjem kontinuiranom praćenju ureda Slavonski Brod. Nadležni stručni radnici ni u jednom trenu nisu procijenili da su djeca životno ugrožena i da bi zbog toga trebalo djecu izdvojiti putem žurne mjere", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

"Kroz procjenu i višegodišnje praćenje obitelji uočeni su razvojni rizici i zbog toga je pokrenut redovni postupak na sudu oduzimanja prava roditeljima na stanovanje s djecom, što ne znači da su djeca bila grubo zanemarena ili zlostavljana, nego bi se privremeno smjestila u ustanovu ili udomiteljsku obitelj, a roditeljima bi se kroz stručnu mjeru pružala pomoć i upućivalo ih se kako bi stvorili uvjete za povratak djece u obitelj. Ne radi se o lišenju roditeljske skrbi, nego se radi o oduzimanju prava na stanovanje roditeljima", dodala je Štritof.

Štritof je rekla da ne može reći zašto je postupak trajao 20 mjeseci jer je za njega nadležan sud. "Naš je prijedlog koji podnosimo, a sve ostalo je u nadležnosti suda i on je taj koji donosi konačnu odluku", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad te dodala da je mjesto u domu za K. N. bilo osigurano, ali da sudska ročišta nisu pravovremeno zakazana te da se mjesto zbog toga izgubilo. Ustvrdila je da je K. N. trebao biti smješten u SOS dječjem selu Vladimirovci.

Štritof je upitana ima li za svu djecu mjesta u domovima i udomiteljskim obiteljima. "Kad je riječ o žurnoj mjeri, kad je djetetu ugrožen život i treba ga taj tren izdvojiti iz obitelji, sve ustanove bez odgode postupaju po usmenim rješenjima Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Ustanove stvarno poštuju upute Ministarstva, u tome ide prilog i činjenica da je prošle godine 278 djece putem žurne mjere izdvojeno i svi su žurno isti dan smješteni u ustanovu. Kad se radi o redovnim sudskim postupcima, prijedlog je nadležnog područnog ureda koji prati obitelj, na sudu se vodi postupak i sud je taj koji odlučuje hoće li usvojiti prijedlog ili ne, a paralelno nadležni stručni timovi pružaju podršku, pomoć i savjetovanje kroz odgovarajuće mjere obiteljsko-pravne zaštite", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:12