NEZAKONITO ZAPOSLEN

Bivšem gradonačelniku Požege Darku Puljašiću otkaz ugovora o radu u Domu zdravlja

Darko Puljašić, bivši saborski zastupnik HDZ-a, pod istragom je USKOK-a u aferi oko požeškog Komunalca, a ima i još jednu optužnicu
Darko Puljašić
 Vlado Kos/cropix

Donedavni gradonačelnik Požege, HDZ-ovac Darko Puljašić u manje od osam mjeseci ove godine prošao je put od uglednog člana zajednice, saborskog zastupnika i gradonačelnika do osumnjičenika za korupciju i jedne od trenutno nešto više od 125.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj.

Puljašiću je, naime, u utorak u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije uručen otkaz ugovora o radu koji je s njim sklopljen 1. travnja ove godine, pa sada ispada kao da je to bila prvotravanjska šala, iako Puljašiću, sigurni smo, do šale nije.

No, već tada postojala je ozbiljna sumnja da je ugovor sklopljen nezakonito. Iako se špekuliralo da je to potvrdio nadzor Državnog inspektorata, čini se da tome nije tako. Naime, u odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata su izvijestili kako su, povodom zaprimljene prijave inspekcija rada, u okviru svojih nadležnosti u srpnju okončali inspekcijski nadzor:

"Budući da prema utvrđenom činjeničnom stanju u tom nadzoru nije bilo ovlasti za poduzimanje mjera iz nadležnosti inspekcije rada, o utvrđenom stanju obaviješteni su Požeško-slavonska županija (kao osnivač ustanove), Ministarstvo zdravstva i Općinsko državno odvjetništvo u Požegi, radi eventualnog poduzimanja mjera u okviru njihove nadležnosti". Iz Doma zdravlja nisu nam odgovorili temeljem čega mu je dan otkaz.

Aneks ugovora

Puljašić je, podsjetimo, prije dolaska na gradonačelničku dužnost u lipnju 2017. bio ravnatelj Doma zdravlja, a tu je funkciju napustio s potpisanim aneksom ugovora s kojim se nakon isteka mandata može vratiti u Dom zdravlja. No, kako ova ustanova ima ravnatelja Marijana Višatickog, bilo je jasno da se Puljašić, kada je u ožujku ove godine podnio zahtjev za povratak, ne može vratiti na tu funkciju.

Ipak, Upravno vijeće DZ-a 26. ožujka ove godine pozitivno je odgovorilo na njegov zahtjev za povratak u ustanovu, i to, kako su opravdali, na temelju aneksa prema kojem se može vratiti na radno mjesto koje je u skladu s njegovom stručnom spremom, te je s 1. travnja počeo raditi kao rukovoditelj Službe sanitetskog prijevoza DZ-a.

Bilo je to mjesec i pol prije lokalnih izbora na koje nije ni planirao ponovno izaći, prije svega zbog činjenice da se u siječnju našao u središtu afere s namještanjem poslova na javnim natječajima za energetsku obnovu stambenih zgrada u vlasništvu Grada Požege, zbog koje je USKOK otvorio istragu protiv Puljašića i njegova tadašnjeg zamjenika Marija Pilona.

Snimio razgovor

Podsjetimo, afera je pukla nakon što ih je bivši direktor gradske komunalne tvrtke Komunalac Josip Vitez prijavio da su ga nagovarali na koruptivne radnje pri dodjeli spomenutih poslova, čemu je priložio i tajno snimljen razgovor u kojem se čuje kako se na Viteza vrši pritisak da odabere tvrtke po njihovom izboru.

Pritisnut od vrha HDZ-a, Puljašić je tada podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika, a kako je u Saboru bio na plaći, a u Gradu volonter, gradonačelnik je već tada ostao bez primanja, pa se 20. siječnja prvi put ove godine prijavio na Zavod za zapošljavanje, gdje je bio do 1. travnja, kada je ponovno zaposlen u Domu zdravlja.

No, već tada pojavila se sumnja da je njegov povratak na posao nezakonit, odnosno da je za to trebalo raspisati javni natječaj. Tadašnja nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Požege Tamara Puač čak je podnijela i kaznenu prijavu "zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti od strane Upravnog vijeća". - Smatram da su prekoračili svoje ovlasti i da se u ovom slučaju ne može raditi o starom, nego da je riječ o novom zapošljavanju.

U tom slučaju trebalo je raspisati javni natječaj i osoba koja se zapošljava u javnoj ustanovi mora uz svoju dokumentaciju dostaviti i potvrdu o nekažnjavanju te potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak, a svima je poznato da se protiv gradonačelnika Puljašića vode jedan kazneni postupak i jedna istraga - rekla je Puač. Puljašić je prije optužen da je sudjelovao u lažiranju faktura pri gradnji sportske dvorane OŠ D. Cesarića u Požegi.

Komentar nove situacije pokušali smo dobiti i do Puljašića, ali nije nam se javio. Navodno planira poduzeti potrebne pravne korake radi osporavanja otkaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:59