AKCIJA USKOK-a

Skinut imunitet jutros uhićenom sucu, doznajemo kako je nađen ključni dokaz

Uskok i Ravnateljstvo policije potvrdili su uhićenja bivšeg gradonačelnika Požege i županijskog suca

Kuća Predraga Dragičevića

 Nenad Opacak/Cropix

Uskok i Ravnateljstvo policije potvrdili su uhićenja bivšeg gradonačelnika Požege Darka Puljašića i županijskog suca Predraga Dragičevića koji sumnjiče za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Tužiteljstvo i policija, ne navodeći identitete, dodaju da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji protiv dvije osobe, a koje provodi osječki Pnuskok u koordinaciji s Uskokom na području Požeško-slavonske županije.

Policija ističe da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno više osoba, od kojih je jedna predstavnik sudbene vlasti.

‘‘Budući da je jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatraženo je skidanje imuniteta, što je DSV i odoborio‘‘, nadodao je Uskok.

Ravnateljstvo policije navodi da će Pnuskok, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, podnijeti kaznenu prijavu Uskoku koji nadodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika ‘‘donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost‘‘.

Zatraži li Uskok za osumnjičene određivanje istražnog zatvora o tome će, najvjerojatnije sutra, odlučivati sudac istrage Županijskog suda.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, istražitelji sumnjaju da je privedeni sudac nezakonito pogodovao bivšem gradonačelniku Požege u jednom kaznenom postupku koji se protiv njega vodio prije više godine, a vezano uz njegovu raniju funkciju ravnatelja Doma zdravlja Požeško - slavonske županije.

image

Kuća Predraga Dragičevića

Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix

Prema neslužbenim informacijama, sudac Dragičević, koji je inače iz Požege, bio je član drugostupanjskog vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu koje je pravomoćno obustavilo taj kazneni postupak protiv Puljašića. Sumnja se da je Dragičević pritom obmanuo preostalo dvoje članova vijeća, kako bi donijeli odluku u Puljašićevu korist, lažnom im prezentirajući ključne podatke iz predmeta, tako da je Puljašić izišao neokrznut iz tog kaznenog postupka.

Zauzvrat, sumnjaju istražitelji, Puljašić je, navodno također nezakonito, pomogao sucu Dragičeviću u zapošljavanju članova njegove obitelji.

image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, ključne dokaze o ovim koruptivnim radnjama, istražiteljima je "dao" sam Darko Puljašić. Naime, kad je u siječnju 2021. godine Puljašić "pao" zajedno sa svojim zamjenikom Marijom Pilonom zbog sumnje u namještanje poslova za gradsku komunalnu tvrtku Komunalac, istražitelji su mu oduzeli mobilni uređaj u kojemu su kasnije pronašli komunikaciju vezanu za ovaj raniji sudski predmet. Nakon analize te komunikacije te daljnjih provjera i usporedbi s događanjima i postupcima u tom kaznenom predmetu, došli su do zaključka da je sudac Dragičević izravno pogodovao Puljašiću te da je zauzvrat dobio mitu u vidu spomenutih zapošljavanja.

Podsjetimo, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i njegov zamjenik u međuvremenu su u slučaju Komunalac proglašeni krivima za kazneno djelo trgovine utjecajem. Puljašić je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru. Puljašić i Pilon proglašeni su krivima da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog Komunalca u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada. No, Vitez je to odbio.

image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix
image
Nenad Opacak/Cropix

Puljašić imam još jedan kazneni postupak vezan za malverzacije pri dogradnji Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, u kojemu je početkom godine također nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu. Dobio je dvije godine zatvora od kojih polovicu mora odslužiti u zatvoru, a drugu polovicu na uvjetnoj slobodi. Teretilo ga se za krivotvorenje isprave vezano za početak spomenutih radova vrijednih 12,7 milijuna kuna. Tadašnji gradonačelnik Požege, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, prema optužnici, pokušao je tijekom 2017. i 2018. godine projekt kojemu je istjecao rok spasiti krivotvorenim računima i lažiranjem troškova o radovima koji, zapravo, nisu niti bili izvedeni.

Puljašić je osim toga "zaradio" i optužnicu USKOK-a zbog sumnje da je poticao dvojicu policajaca da mu odaju tajne podatke iz istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:48