SUĐENJE ZA MASAKR

Zavadlav stigao vidno mršaviji, cijelo vrijeme se smijao pa ispalio: ‘Liječnica mi je dala krivi lijek, sad to želi zataškati!‘

Filip Zavadlav je na prvom suđenju proglašen krivim i kažnjen s 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva

Doris Košta i Filip Zavadlav

 Jakov Prkić/Cropix

Početak ponovnog suđenja Filipu Zavadlavu zvanom Fićo za trostruko teško ubojstvo u srijedu ujutro na splitskom Županijskom sudu protekao je u pravnom "nadmudrivanju" i nabacivanju članaka Zakona o kaznenom postupku između njegove nove izabrane braniteljice, odvjetnice Doris Košte i Višnje Strinić, predsjednice peteročlanog sudskog vijeća.

Ponovljeno suđenje Zavadlavu, koji je prvi put za ubojstva Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) 11. siječnja 2020. godine dobio 40 godina zatvora što je Visoki kazneni sud ukinuo, započelo je unutar roka od tri mjeseca od posljednje rasprave, no ipak formalno iznova zato jer se promijenio član vijeća budući da je umjesto dosadašnjeg člana vijeća suca Bruna Kleina, ujedno i predsjednika suda, na njegovo mjesto zasjeo sudac Damir Romac.

image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav i Doris Košta

Jakov Prkic/Cropix
image

Doris Košta

Jakov Prkic/Cropix

Upravo je ta "rošada" bila "crvena krpa" odvjetnici Košta koja je imala primjedbe na sastav novog vijeća kazavši da je nedopustivo da o njenom prijedlogu za izuzeće sutkinje Strinić odlučuje predsjednik Klein koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva, 30. lipnja ove godine, bio član vijeća koje sudi Zavadlavu.

No, sutkinja joj je replicirala da je sudac Romac rješenjem imenovan kao član vijeća još 10. svibnja, a da je zahtjev za izuzeće Klein odbio 4. srpnja. Također je odbijen i Koštin zahtjev za prenošenje nadležnosti odnosno prebacivanje suđenja na neki drugi sud.

Cijela priča oko zahtjeva za izuzeće krenula je kada je sutkinja Strinić pročitala pismo koje je Zavadlav uputio svojoj odvjetnici koja, pak, smatra da se to nikako nije smjelo dogoditi, da je komunikacija odvjetnika i okrivljenika privilegirani odnos i da sud na takav način krši ljudska prava njenog klijenta budući da, ako je odlučeno da se njihova komunikacija čita, treba biti doneseno sudsko rješenje kojeg u ovom slučaju nema. Također je zbog toga od ministra pravosuđa Malenice i predsjednika Vrhovnog suda zatražila da protiv sutkinje pokrenu stegovni postupak.

image

Sutkinja Višnja Strinić

Jakov Prkic/Cropix
image

Sutkinja Višnja Strinić

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix
image

Filip Zavadlav

Jakov Prkic/Cropix

Sutkinja Strinić je odgovorila citirajući članak ZKP-a po kojem se zatvorenik smije dopisivati s osobama izvan zatvora sa znanjem i pod nadzorom suca istrage, a nakon podizanja optužnice predsjednika sudskog vijeća.

- Okrivljeniku niti u jednom trenutku pravo na slobodno komuniciranje sa svojom odvjetnicom nije niti osporeno niti uskraćeno. Sva pisma do suda dolaze otvorena i sudac ih je dužan pročitati. Mogu se dogoditi razne situacije, da je pismo adresirano na odvjetnika, a u stvarnosti upućeno nekoj drugoj osobi koja je važna za postupak ili se može poslati droga, razne su tu mogućnosti... No, branitelj ima pravo na razgovor "u četiri oka" sa svojim klijentom u zatvoru i taj se razgovor ne nadzire. Sva pisma su se i do sada i ubuduće će se pregledavati - kategorična je bila sutkinja Strinić.

Nakon što je rasprava napokon započela i formalno čitanjem optužnice ŽDO-a te Zavadlavovim očitovanjem da nije kriv, odvjetnica Košta zatražila je da se od riječi do riječi, a ne samo formalno, čitaju zapisnici o očevidu i obdukciji žrtava. Nakon toga je u sudnicu pozvana danas umirovljena liječnica Milka Paradžik koja je u to vrijeme bila Zavadlavova obiteljska liječnica.

Fićo je kod nje, rekla je, bio četiri dana prije kobnih događaja te je tada bio orijentiran i priseban. O problemu o kojem joj je tada pričao nije htjela niti je dužna govoriti, a nakon tog je razgovora procijenila ne treba ići liječniku specijalistu već mu je dala dvije tablete za spavanje koje nije upisala u karton. Savjetovala mu je da ode iz Splita, da ode kod prijateljice te da se drugi put kad se iskrca s broda, ne iskrca u Splitu. Zavadlav je liječnicu optužio da je prekršila liječničku etiku jer mu je dala krivi lijek i da to sad pokušava zataškati.

Suđenje se nastavlja u rujnu.

Smješkao se dok je sutkinja čitala

Filip Zavadlav na Županijski sud u Splitu došao je mršaviji nego ikad, u odijelu, a 24 sata navodi kako se smješkao cijelo vrijeme dok je sutkinja Strinić čitala cijeli niz podataka s kojima su odavno upoznati svi sudionici procesa. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:02