PRIKRIVANJE NESREĆE

Uhićeni policajci i pročelnica iz Vrbovskog ne idu u istražni zatvor, određene im mjere opreza

Uskok je najavio žalbu na odluku da se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, pročelnica Marina Tonković

 Cropix

Trojici policijskih službenika i pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog, koje se sumnjiči za prikrivanje prometne nesreće, u srijedu su na Županijskom sudu u Rijeci određene mjere opreza, koje, ako ih se ne bi pridržavali, mogu biti zamijenjen istražnim zatvorom, doznaje se sa suda.

Predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup rekao je Hini da je istražna sutkinja Helena Randić odbila Uskokov prijedlog za određivanje istražnog zatvora za okrivljene policajce Denisa Nikolausa, Marijana Maljevca i Nenada Brbotu te za pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković.

Trojici policijskih službenika određene su tri mjere opreza – redovito javljanje načelniku Policijske postaje Vrbovsko, zabrana uspostave izravne ili neizravne veze s predloženim svjedocima te zabrana obavljanja određenih aktivnosti privremenim udaljavanjem s radnog mjesta.

Marini Tonković određena je mjera javljanja načelniku Policijske postaje Vrbovsko, kao i zabrana uspostave izravne ili neizravne veze sa svjedocima.

U slučaju da s okrivljenici ne pridržavaju tih mjera, one će biti zamijenjene istražnim zavorom.

Uskok je ipak najavio žalbu na odluku da se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza.

Tri policajca i pročelnica iz Vrbovskog u utorak su uhićeni i ispitani u antikorupcijskoj akciji na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu i zatražio pritvor protiv trojice policajaca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vrbovskog zbog prikrivanja prometne nesreće koju je pod utjecajem alkohola izazvao gradonačelnik Vrbovskog.

Tužiteljstvo je u srijedu, ne navodeći imena, izvijestilo da se sporna nesreća dogodila 19. rujna 2019. u Vrbovskom kada je gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika i otišao s mjesta nesreće.

Za nesreću su u konačnici izricanjem upozorenja kaznili pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković koja je na mjesto nesreće tek naknadno došla donijeti rezervni ključ službenog gradonačelnikova automobila.

Policija je priopćila da su trojica njihovih službenika - zamjenik načelnika Policijske postaje Vrbovsko i dvojica iz autoophodnje, namjerno prikrili podatak da je gradonačelnik skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom pod utjecajem alkohola.

Policajci iz autoophodnje nisu obavili očevid i osigurali mjesto nesreće te su dozvolili da radni stroj komunalne tvrtke izvuče gradonačelnikov automobil na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja.

Naknadno su u nazočnosti zamjenika načelnika proveli alkotestiranje pročelnice te sastavili i potpisali neistinit zapisnik i izvješće u kojem je navedeno da je u vrijeme nesreće službeni automobil vozila pročelnica.

Time su omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, izvijestio je Uskok koji za sve osumnjičene od suca istrage traži određivanje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:46