USKOK OBJAVIO

Pročelnica i policajci iz Vrbovskog prikrili da je gradonačelnik pijan vozio službeni automobil

Policajci su utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja

Dražen Mufić, Marina Tonković

 Cropix/

Prema priopćenju koje je danas objavio USKOK, troje policajaca iz PP Vrbovsko i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marina Tonković terete se da su lažiranjem izvješća pokušali zaštititi gradonačelnika tog goranskog gradića Dražena Muftića, koji je 19. rujna 2019. navodno u alkoholiziranom stanju službenim automobilom izletio izvan kolnika.

U USKOK-u vele da su na temelju kaznene prijave PU primorsko - goranske, donijeli rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave".

Zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko i dvojicu policajaca koji su bili u autoophodnji USKOK tereti da su, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, pokušali prikriti okolnosti nastanka prometne nesreće "kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost".

Prema USKOK-u, policajci su na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, ali su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva izvuče službeno vozilo na cestu, "čime su omogućili promjenu zatečenog stanja".

"Nadalje, nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi", navodi se u USKOK-ovom priopćenju.

Također, USKOK ih tereti da su u dogovoru s pročelnicom Grada Vrbovsko, koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, "za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću".

Kako bi stvorili privid da je ona upravljala vozilom, zamjenik načelnika je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za pročelnicu u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. U USKOK-u vele da su potom policajci naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje pročelnice te napravili i potpisali zapisnik. U zapisniku je neistinito navedeno da je postupanje prema pročelnici u 21,15 sati, iako su policajci znali da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja.

U USKOK-u navode da su policajci sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala pročelnica., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je zamjenik načelnika neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko. Tako su, navode u USKOK-u, "omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju".

"USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika", priopćili su.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Muftić rekao nam je da se ovdje ne radi o prometnoj nesreći, budući da nitko nije ozlijeđen niti je bilo materijalne štete, a potvrdio nam je da su policajci prije nekih godinu dana od Grada tražili putne naloge za automobil za taj datum 2019. i ostalo dokumentaciju. Radi se o službenom automobilu marke Nissan Qashqai, a do njegovog izlijetanja s kolnika i zapinjanja došlo je u poznatom izletištu Kamačnik u blizini restorana.

Unatoč tvrdnjama iz USKOK-ovog priopćenja, gradonačelnik Muftić rekao nam je da on nije upravljao automobilom tog dana.

- Ja nisam vozio. Nisam bio tamo u tom momentu, prošao sam naknadno - rekao nam je Dražen Muftić koji tvrdi da je pročelnica malo "zašlajfala" sa službenim automobilom te je pozvano vozilo komunalne službe da ga izvuče, a da je on bio u društvu ogulinskog gradonačelnika te da se uputio s njim dalje na sastanak, njegovim vozilom.

Gradonačelnik Muftić nam je rekao da je pročelnica izuzetno poštena i marljiva osoba te da ne zaslužuje ovakav tretman, za nezgodu koja je prošla bez ikakve štete i ozljeda.

- Ako je ovo očito usmjereno na mene, ne znam zašto po mene nisu došli, zašto su nju dirali. To je toliko banalna nezgoda da otvara sumnju da je u pozadini ovakvog postupanja neka druga motivacija - rekao nam je Dražen Muftić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:12