PROGOVORIO DIVLJAK

‘Policija mi ide na živce, maltretiraju me! Samo sam htio pobjeći i skončati u Savi...‘

U vrijeme jurnjave, kako doznajemo, nije bio pod utjecajem alkohola niti opijata

Privođenje Vida D. K.

 Vanesa Pandzic/Cropix

Da je ostao smiren i dozvolio policiji da ga legitimira i ispiše mu kaznu zbog neregistriranog vozila kojim je upravljao u utorak oko 21.45 sati 27-godišnji Sesvećanin Vid D. K. bio bi kažnjen s nekoliko stotina eura. No na kraju će zbog svoje jurnjave u crvenoj Ford Fiesti od Sesveta preko Zagrebačke zaobilaznice po A3 sve do zagrebačkog Rudeša, tijekom koje je oštetio dva policijska vozila, ozlijedio dva policajca i u trenucima dostizao brzinu i od 140 km/h, narednih mjesec dana provesti iza rešetaka remetinečkog pritvora.

Naime, nakon što je ispitan u prostorijama tužiteljstva, s obzirom na prijašnji recidivizam, za njega je zatražen istražni zatvor koji mu je dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu i odredio. A Vidu D.K., koji vlastitu majku zbog svog ponašanja duže vrijeme baca u očaj, na teret se stavljaju obijesna vožnja, prisila prema službenoj osobi te dovođenje u opasnost života i imovine na štetu policajaca. U vrijeme jurnjave, kako doznajemo, nije bio pod utjecajem alkohola niti opijata.

- Policija mi je išla na živce. Stalno me motre i maltretiraju. A ja sam samo htio pobjeći do Save i da skončam. Dosta mi je bilo svega. I nije istina da sam ja udario u policijska vozila već su se policajci zabili u moj auto – dio je obrane posrnulog mladića koji iza sebe ima prekršajne prijave zbog prometa ali i dvije kaznene – za obiteljsko nasilje prema majci kao i nametljivo ponašanje prema djevojci radi čega su mu izrečene mjere opreza.

O svemu se maloprije oglasilo i tužiteljstvo koje je donijelo rješenje o provođenju istrage jer smatraju da postoji osnovana sumnja da se 27-godišnjak 13. veljače 2024., u Sesvetama i Zagrebu, kako bi onemogućio policijske službenike u obavljanju službene radnje, oglušio na zapovijed i automobilom bježao policijskim službenicima. Pritom nije postupio po zahtjevima policijskih službenika koji su ga pratili s više službenih vozila odnosno tražili svjetlosnim i zvučnim znakovima da se zaustavi.

image

Privođenje Vida D. K.

Vanesa Pandzic/Cropix

Tijekom bijega nanizao je niz prekršaja po gradskim ulicama: prolazio je kroz crvena svjetla na semaforu, vozio je sredinom ceste i oko 140 km/h što je 50 kilometara više od dopuštene brzine kretanja. Cijelim tim prometnim spektrom ujedno je izazvao i opasnost za živote drugih sudionika u prometu kao i policijskih službenika koji su ga pratili u desetak vozila.

- Osnovano se sumnja da je oko 21:45 sati, prednjim desnim dijelom svog automobila udario u lijevu stranu službenog policijskog automobila te se nastavio kretati vozilom, kao i da je potom oko 21:48 sati, pri većoj neutvrđenoj brzini, desnom stranom svog automobila udario u lijevu stranu drugog službenog policijskog automobila i naglo skrenuo u lijevo te udario prednjim dijelom svog automobila u stražnji kraj prvog službenog policijskog automobila, koji se, uslijed udarca i velike brzine, zarotirao i prednjim dijelom udario u razdjelnu površinu – kažu iz tužiteljstva navodeći da je nakon toga 27-godišnjak nastavio vožnju te uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad Fiestom i njome udario u rub kolnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:09