VELIKA AKCIJA ARKA

MOTORISTIČKA BANDA NA UDARU POLICIJE Članovi Hells Angelsa bili su kuriri kokainske mafije

Šef kokainske motogrupa Hadži Zoran Jovanović (53) iz Zemuna uhićen je u Srbiji, a njegov pomoćnik Mirsad Halilović iz Crne Gore također je lišen slobode

U koordiniranoj akciji kodnog naziva Arka u kojoj su uz podršku Europola sudjelovale policije iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Belgije i Nizozemske razbijen je lanac međunarodnih krijumčara kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije koji se povezuje s motorističkom bandom Hells Angels.

Ključne osobe, kako su priopćile policije pojedinih zemalja, uhićene su u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, dok je MUP RH proveo više pretraga, neke na području Zagreba, ali za sada nema potvrde da je danas bilo tko u uhićen u Hrvatskoj.

Iz MUP-a RS priopćeno je da su u Doboju i Brčko distriktu uhićena dva člana skupine “koji su bili visoko pozicionirani u moto bandi Hells Angels poznatoj po organiziranosti, hijerarhiji, strogosti i brutalnosti”.

Skladište i distribucija

Kao organizator te kriminalne grupe spominje se Hadži Zoran Jovanović (53) zvani Zigi iz Zemuna, koji je uhićen u Srbiji.

Tamošnji MUP naveo je kako je Jovanović organizirao nabavku kokaina, njegovo skladištenje te daljnju distribuciju i preprodaju krajnjim kupcima, kao i transport i preuzimanje tako zarađenog novca u Srbiji.

Zoran Jovanović od prije je poznat policiji upravo po švercu droge, jer je 2007. godine uhićen u Belgiji zajedno s grupom suosumnjičenih osoba koje su pokušale prošvrecati 200 kilograma kokaina preko luke u Antwerpenu.

Pretres kafića

Srpska policija uhitila je i 22-godišnjeg Aleksandra Desnicu , dok su službenici MUP-a RS u Doboju priveli Jovanovićeva brata Gorana, te su pretresli njegov kafić Havana, stan, kuću i osobni automobil. U Brčkom i Modriči uhićena su još dva suosumnjičenika. Policija je prilikom ove akcije zaplijenila veći broj mobitela, oružje, novac i tri automobila, Porsche, BMW i Golf šesticu.

Istovremeno je crnogorska policija uhitila dvojicu osumnjičenika. Jedan od njih, Mirsad Halilović zvani Đedo iz Bijelog Polja, navodno je bio u samom vrhu ovog krijumčarskog lanca. Prema izvješćima tamošnjih vlasti u Halilovićevoj kući pronađeno je čak deset mobilnih uređaja. Upravo je Halilović, navodi crnogorska policija, zajendo sa Zoranom Jovanovićem imao unajmljen stan u Rotterdamu iz kojega se droga distribuirala prema ciljanim odredištima u većim gradovima na području Belgije, Njemačke i Nizozemske.

Operativna akcija Arka započela je prije više od godinu dana, u ožujku prošle godine. Policije spomenutih zemalja tijekom istrage su utvrdile da je ova krijumčarska skupina, sastavljena od državljana BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Njemačke, Mađarske i Poljske, kupovala kokain u zemljama Južne Amerike te organizirala transport preko MSC brodova, odnosno članova posade koji su za to dobivali određene novčane nagrade.

Potom su organizirali prihvat kokaina u Nizozemskoj i Belgiji. U policijskim prioćenjima spominje se samo da su pritom koristili dobro obučene ronioce i skipere. Prema neslužbenim informacijama, članovi posade MSC brodova, koji su bili zaduženi da paze na “robu”, izbacivali su kokain prije ulaska brodova u teritorijalne vode, a potom su po njega u manjim plovilima dolazili preuzimatelji, koji su uz pomoć ronioca izvlačili drogu iz mora. Navodno su u pošiljke stavljani i GPS uređaji, preko čijih signala su ronioci lako pronalazili izbačenu robu.

Unajmljeni stanovi

Droga je potom pohranjivana u iznajmljenim stanovima u Nizozemskoj, odakle je, sukladno narudžbama iz pojedinih gradova, dalje distribuirana. Iako se uglavnom radilo o opskrbi Nizozemske i Njemačke, dio droge išao je i prema Hrvatskoj te drugim zemljama istočne Europe.

Novac od prodaje kokaina s rpikupljao i preko kurira slao u Srbiju, BiH, ali i Hrvatsku.

Članovi osumnjičene krijumčarske skupine od tih su sredstava kupovili nekretnine, poslovne prostore i tvrtke, kao i automobile i druge pokretnine.

Krijumčarili su preko granica drogu visokog stupnja čistoće

Istražitelji su utvrdili da je Jovanovićeva skupina prokrijumčarila više pošiljki kokaina visoke čistoće. Radi se o najmanje, kako je priopćeno o 15 kilograma od kojih je polovica zaplijenjena u Rotterdamu. U Belgiji je, pak, zaplijenjeno 60.000 eura. Taj novac od prodaje droge, tvrdi policija, trebao je otići jednom od članova grupe u BiH.

U medijima iz susjednih zemalja spominje se da je u istoj akciji u Belgiji uhićeno 20 osoba, koje su označene kao tamošnji dio bande dilera kokaina. Navodno su tu bandu vodila dva brata, a povezuje ih sa sa švercom nekoliko stotina kilograma kokaina te otkrivenim plantažama marihuane. U Nizozemskoj je već ranije uhićeno nekoliko osoba koje su se također povezuju s ovom kriminalnom skupinom. U MUP-u RH, za razliku od njihovih kolega iz susjednih zemalja, danas se nisu mogle dobiti nikakve informacije vezane za aktivnosti hrvatske policije u akciji Arka.

Policija u siječnju pretresla klub Angelsa u Zagrebu

S obzirom na šutnju MUP-a RH, za sada nije jasno je su pretresi i druge radnje koje u aklopu akcije Arka provodi hrvatska policija usmjerene prema osobama iz “domaćih” Hells Angelsa.

Dok se u zemljama EU članovi ovih motočiklističkih klubova vrlo često spominju u kontekstu organiziranog kriminala, novinske stupce, primjerice u Njemačkoj, vrlo često pune upravo policijske akcije usmjerene protiv njih zbog sumnji u trgovinu narkoticima, ubojstva, iznude, prostituciju i slično, u Hrvatskoj se Hells Angelsi, osim možda ponekog sitnijeg incidetna, nikada nisu stavljali s one strane zakona.

No, početkom ove godine, 26. siječnja policija je napravila raciju u prostorijama moto kluba "Hells Angels MC Croatia" u Sesvetama . Te večeri u klubu je organizirana privatna zabava na kojoj su uz članove iz Hrvatske sudjelovali i njihovi gosti iz moto klubova iz Mađarske, Slovenije, Njemačke, Engleske, BiH i drugih zemalja.

Policija je cijelu akciju i snimila, a u raciji je navodno privedeno 30-tak osoba. No, svi su mahom već do jutra pušteni na slobodu.

Policijska racija izazvala je žestoku reakciju vodstva hrvatskog moto kluba. Optuživali su policiju za neosnovano maltretiranje njihovih gostiju, neopravdanu upotrebu sile, maltretiranje jedne trudne gošće, skidanje ljudi do gola na temperaturi ispod ništice, prskanje suzavcem bez ikakva povoda, uništenje inventara i slično.

Pritom su najavili podnošenje prigovora ministru unutarnjih poslova, unutarnjoj kontroli MUP-a i nadležnom saborskom odboru. MUP je na sve to reagirao vrlo suzdržano, najavljujući samo da će istražiti eventualne nepravilnosti u postupanju svojih službenika. Ni prije ni poslije toga nije izvješteno ni o eventualnim rezultatima same racije ni o nalazu unutarnje kontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:36