BANDA NA IZDISAJU

‘ONI SU MAFIJA NA MOTORIMA. ŽELE SE PREKO HRVATSKE I SRBIJE UBACITI NA BALKANSKU HEROINSKU RUTU' Krah Hells Angelsa

Hapšenje 24 bajkera na Mallorci otkrilo je pravu istinu o zloglasnim motoristima i čudnovate detalje njihova poslovanja, poput namjere da ulože prljavi novac u stazu za Formulu 1

Vođa europskih Hells Angelsa uhićen je pod sumnjom da je s Mallorce vodio pravo kriminalno carstvo. Nijemac Frank Hanebuth (49) i još 24 bikera pali su u akciji koju je provelo čak 100 naoružanih policajaca. Ovaj tjedan pred sudom u Palma de Mallorci optužen je za pokušaj ubojstva, mito, iznudu, organiziranje prostitucije, reket, pranje novca, otmicu, prevaru i nelegalno posjedovanje oružja.

Španjolska je policija pretresla 30 stanova i kuća, a najzanimljivija im je bila Hanebuthova vila u Lloret de Vistalegre, luksuzna nekretnina vrijedna 2,5 milijuna eura. Zaplijenili su puške, deset automobila, četiri motocikla, nekoliko glisera i neobjavljenu količinu gotovine i droge.

Europska policija već neko vrijeme surađuje na istragama o Hells Angelsima. Otkrili su da većina članova i dalje dolazi iz Njemačke te da su planirali oprati milijune eura od kriminala, investirajući u veliki biznis, među ostalim u gradnju staze za Formulu 1 u Mallorci. Frank Hanebuth svoj je osnovni kapital stekao kroz prostituciju i reket, a policija vjeruje da je organizirao dotok prostitutki iz europskih bordela u Mallorcu. Neke prostitutke dale su iskaze, među ostalim i o tome da su ih tjerali na plastične operacije kako bi bile atraktivnije klijentima. Glavni zadatak, uz prostituciju, bilo im je skautiranje i dovođenje novih prostitutki te prenošenje droge i gotovine preko španjolskih granica.

Poslovi s drogom

Hanebuth je karijeru u Hells Angelsima počeo u Hannoveru, ali je 2009. pred njemačkom policijom pobjegao u Španjolsku. Glavne zemlje za pranje novca bile su im Njemačka, Luksemburg, Turska i Nizozemska. Potpredsjednik bande je Halil Jusafi, upravitelj bordela. Njegov brat Abedelgani Jusafi kontrolirao je prostitutke, a dio profita od bordela potrošio na skupe automobile i luksuzne nekretnine u unutrašnjosti Španjolske. Hanebuthova desna ruka je Paul Engelke, zadužen za najprljavije poslove: prijetnje, otmice, prebijanje i iznudu od stranaca u Mallorci. Uobičajena isplata koju je zahtijevao od svojih žrtava bila je 400.000 eura. Tko bi odbio, pokazali bi njemu i njegovoj obitelji “dosje”, skup podataka koji su prikupili nadzirući ih prije iznude, i tako im utjerivali strah u kosti, a onda iznuđivali i veće iznose. Dominikanac Luis Francisco del Rosario kontrolirao je poslove s drogom.

Hells Angelsi su stara organizacija. Otkad su osnovani ranih 50-ih u Kaliforniji, u pop-kulturi su izazivali fascinaciju svojim odmetništvom. Hunter S. Thompson ih je genijalno opisao u svojim člancima u The Nationu i kasnije u knjizi “Hells Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs” za koju je proveo godinu dana s legendarnim Ralphom Sonnyjem Bargerom, osnivačem Hells Angelsa u San Franciscu i Oaklandu. Hells Angelsi su tipični američki odmetnici, neprijatelji poretka i vlasti, nazvani po američkim zrakoplovnim eskadronima iz operacija u Burmi i Kini u Drugome svjetskom ratu, koje je Howard Hughes opjevao u svom filmskom spektaklu “Hells Angels”. Američko Ministarstvo pravosuđa praktički ih oduvijek vodi kao organiziranu kriminalnu bandu. Svjetske obavještajne agencije danas ih svrstavaju u “veliku četvorku” motociklističkih bandi, uz Paganse, Outlawse i Bandidose. Članovi Hells Angelsa uporno tvrde da su oni samo strastveni bajkeri koji organiziraju grupna putovanja, humanitarne priredbe i bajkerska okupljanja te da je kriminal koji im se stalno pripisuje problem pojedinaca, a ne kluba. Ipak, mnogo je članova Hells Angelsa u Europi i Americi tijekom godina uhićeno i osuđeno zbog ozbiljnog kriminala, najčešće zbog velikih pljački, iznuda, droge i prostitucije. Najviše je slučajeva bilo u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj. Njemački Hells Angelsi osnovani su još 1980. Prema Europolu, čak 64 posto članova bande ima kriminalni dosje.

Lani je njemačka policija otvorila veliku istragu o njima. Već frustrirani nakon godina istraživanja, detektivi su pronašli krunskog svjedoka koji je dao podlogu za veliku akciju, a glavna meta bio im je Frank Hanebuth. Bivši boksač, vlasnik zaštitarske tvrtke, trgovac nekretninama i predsjednik hannoverskog ogranka Hells Angelsa najslavniji je član bande na svijetu. Nikad nije bježao od kamera, obožavao je paradirati sa svojim Harley Davidsonom i kićenim kožnim jaknama te se novinarima uredno javljao na telefon, iako je znao da ga policija vodi kao šefa kriminalne organizacije. Puštao je da se oko njega razvijaju mitovi. Nikad nije ništa htio govoriti, ali bilo je očigledno da uživa u slavi.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:46